Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης
Με διάφορες φωνές να πυκνώνουν πως πάμε σε πρόωρες εκλογές μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, σήμερα πέρα από τις αντιπαραθέσεις στη βουλή για τον προϋπολογισμό, που είχαν και άρωμα βέβαια predator, ήρθε και μια ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου, όπου κατονομάζει τρεις υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρακολουθούνταν.

Όλα εντάσσονται στο σχέδιο συμψηφισμού. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κύριος Οικονόμου, ο Πάνος Καμμένος, τότε υπουργός άμυνας, ο τότε υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, αυτό το έχει παραδεχτεί και ο Τσίπρας, παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Πριν όμως περάσουμε σε όσα ειπώθηκαν και τις απαντήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι παράνομη πράξη η παρακολούθηση πολιτικών προσώπων όταν υπάρχει πλήρες και σοβαρό πολιτικό σκεπτικό και υπογράφεται από αρμόδιες αρχές της δικαιοσύνης, και όντως υπάρχει εθνικός κίνδυνος.
Το ζήτημα του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και των δημοσιογράφων που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, δεν έχει σχέση με αυτό. Ένας δημοσιογράφος, όποια άποψη και να ασπάζεται και όποια έρευνα και να κάνει, δεν αποτελεί εθνικό κινδυνο, αλλιώς εαν οι αποκαλύψεις του, έχουν να κάνουν με σοβαρά εθνικά μυστικά, που προδίδουν θέσεις που αφορούν την ασφάλεια της χώρας. Αυτή είναι τουλάχιστον η άποψή μας. Η δημοσιογραφική έρευνα των προσώπων που αναφέρεται ότι παρακολουθούνταν δεν έχει να κάνει για παράδειγμα με θέσεις οπλικών συστημάτων στη χώρα μας ή με θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά με οικονομικά σκάνδαλα τύπου Πάτση και Novartis.
H ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
«Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε με κατηγορηματικό τρόπο τη Βουλή ότι ουδείς πολιτικός επί των ημερών του παρακολουθείτο. Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”, επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα παρακολουθούνταν τρεις υπουργοί του: ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Καμμένος και ο κ. Πιτσιόρλας» αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εδώ και καιρό βουτηγμένος στη λάσπη της διαβολής και της συκοφαντίας, αντί να απαντήσει εκδίδει ανακοινώσεις χρεώνοντας την εφημερίδα, τα δημοσιεύματα της οποίας επικαλείτο μέχρι πρόσφατα, στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας».
Ο κ. Οικονόμου, αφού σημειώνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη διερευνά ήδη τόσο την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζει ότι ο σημερινός πανικός του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει ανάγλυφα την ανασφάλειά του για τα πεπραγμένα του.
«Η κυβέρνηση εμπιστεύεται απόλυτα τη δικαιοσύνη, την συνδράμει ενεργά μέσω των κρατικών αρχών και περιμένει τη γρήγορη εξαγωγή των πορισμάτων της. Αντίθετα, οι κραυγές και οι αλαλαγμοί του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι μάλλον δεν επιθυμεί την αλήθεια. Κάτι θα ξέρουν…» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η απάντηση του Νάσου Ηλιόπουλου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
«Μέσα στην απελπισία του ο κ. Οικονόμου καταφεύγει στη ξαναζεσταμένη σούπα για παρακολουθήσεις υπουργών ανάμεσα στο 2015 και στο 2019. Θα επαναλάβουμε το αυτονόητο: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν επικαλείται το απόρρητο και δεν έχει κρύψει τίποτα», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε απάντηση του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
«Ας αφήσει τους φτηνούς αντιπερισπασμούς ο κ. Οικονόμου και ας μας βοηθήσει να καταλάβουμε και εμείς», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θέτοντας τα εξής ερωτήματα: «Παραδέχτηκε σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης ότι οι υποκλοπές δεν είναι προϊόν φαντασίας αλλά πραγματικότητα; Αν ναι, θα τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός ως συνεργό στην αναπαραγωγή ‘μυθολογιών’; Ο κ. Κύρτσος και ο κ. Τέλλογλου απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας; Αν όχι, γιατί τους παρακολουθούσε η ΕΥΠ;».
Καταληκτικά, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει στην απάντηση του προς τον κ. Οικονόμου, ότι «τα πράγματα είναι απλά»: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπόλογος για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας». «Αυτό είναι το μόνο δεδομένο και η μόνη αφετηρία για την οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος», σημειώνει.
Η απάντηση του Πάνου Καμμένου στο Twitter
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που με άκουγε η ΕΥΠ το είχα ζητήσει και με έγγραφο μου για άρση απορρήτου του κινητού μου τηλεφώνου όπως «αποκαλύπτει» το Βήμα. Οποίος διαχειρίζεται Εθνικά ευαίσθητα θέματα και δεν φοβάται τίποτα άλλο υποχρεούται να προστατεύεται απο την ΕΥΠ
To σχέδιο Χασιώτης
Όλα τα παραπάνω καθώς και άλλες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης εντάσσονται στο σχέδιο πολιτικού συμψηφισμού και αντιπερισπασμού υπό την κωδική ονομασία, «Χασιώτης» σύμφωνα με την εφημερίδα Documentο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο επιχείρημα ότι οι παρακολουθήσεις είναι μία πρακτική διοικητικής ρουτίνας, καλλιεργώντας τη βολική γι΄ αυτόν βέβαια εντύπωση ότι «όλοι το ίδιο είναι».
Είναι όμως όλοι το ίδιο?
Κοινές πρακτικές υπάρχουν, όμως υπάρχουν και διαφορές μεταξύ των κομμάτων, που δεν είναι μόνο ιδεολογικές ή πολιτικές, αλλά οι διαφορές βρίσκονται και στην πρακτική τους. Δεν μπορούμε να ενεργοποιούμε την θεωρία των δύο άκρων, ότι οι φασίστες είναι το ίδιο για παράδειγμα με τους Κομμουνιστές. Δεν είναι το ίδιο και δεν θα γίνουν ποτέ. Δεν μπορούμε να λέμε αυτό που έλεγε κάποτε ο Πάγκαλος, ότι όλοι μαζί τα φάγαμε. Όχι δεν τα φάγαμε μαζί, οι κατηγορούμενοι είναι μέλη συγκεκριμένων κομμάτων, δεν είδαμε για παράδειγμα να υπάρχει θέμα χρηματισμού βουλευτή ή ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ. Παρακολουθήσεις έκαναν ναι όλες οι κυβερνήσεις, αλλά για θέματα εθνικής ασφάλειας ή αν υπήρχε κάποιο ποινικό αδίκημα ή έστω υποψία ποινικού αδικήματος. Δεν παρακολουθούσαν τα τηλεφωνήματα για να ξέρουν τις κινήσεις του πολιτικού αντιπάλου, και ούτε παρακολουθούσαν δημοσιογράφους που διεξήγαγαν έρευνες στα πλαίσια της τέταρτης εξουσίας.
Η ερευνητική δημοσιογραφία ήταν πάντα πρόβλημα για τους πολιτικούς ωστόσο τις παρατυπίες ή εγκλήματα, που αναδεικνύουν οι ερευνητές, οι πολιτικοί τα έκαναν, όχι οι ερευνητές. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δικαστές, αλλά το πρόβλημα είναι πλέον και η ίδια η δικαιοσύνη. Τελευταίο δείγμα είναι η υπόθεση Ντογιάκου, που προσπάθησε να παρακολήσσει, προφανώς με εντολή εκ των άνωθεν, έρευνα που αφορούσε τις παρακολουθήσεις. Στην αρχή έδωσε την άδεια και στη συνέχεια την πήρε πίσω. Δεν λέμε ότι όποιος είναι πολιτικός, βουλευτής ή μέλος της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ Α.Ε, είναι απαραιτήτως κλέφτες ή διεφθαρμένοι. Αυτή η λογική άλλωστε συμψηφίζει εκ της άλλης πλευράς και φτάνει στα όρια του λαϊκισμού. Η δικαιοσύνη κρίνει, αθωώνει ή ενοχοποιεί, αρκεί να αφεθεί ελεύθερη ως προς το εργο της. Δεν χρειαζόμαστε εισαγγελείς Βέλγους, για να δανειστώ και κάτι που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μια χαρά είναι και οι δικοί μας, αρκεί να μην δένει τα χέρια τους η εκάστοτε κυβέρνηση. Όλα στο φως για να φύγει η οποιαδήποτε σκιά για τον οποιοδήποτε, και βέβαια η ευχή, να είναι πραγματικά αθώοι, και όχι να μπαίνουν οι υποθέσεις στο αρχείο ή να καλύπτονται ιδίως για οικονομικά σκάνδαλα, οι βουλευτές, πίσω από την βουλευτική ασυλία.