Εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο

1,5 μήνα μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ (απεβίωσε στις 7 Νοεμβρίου του 2022),η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου εξέλεξε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία ως νέο Αρχιεπίσκοπο τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.

Εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο

Ο Γεώργιος εξασφάλισε 11 ψήφους έναντι 4 του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου. Ένα μέλος της Ιεράς Συνόδου ψήφισε λευκό. Είχαν προηγηθεί οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές, όπου ψηφίζει ο λαός της Κύπρου τον αρχιεπίσκοπο. Σε αυτές ψήφισαν 165.688 άνθρωποι και έβγαλαν πρώτο τον μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και δεύτερο τον Γεώργιο. Οι δυο τους μπήκαν σε ψηφοφορία στην ιερά σύνοδο και ο Γεώργιος έγινε ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Η Κύπρος ίσως είναι από τις λίγες αρχιεπισκοπές που γίνονται εκλογές με τη συμμετοχή των λαϊκών.

Με την εκλογή πάντως του Γεωργίου κλείνει οριστικά το θέμα της αντιπαράθεσης για το θέμα της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς ο νέος Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σταθερά στην πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο αριθμός των Μητροπολιτών που στήριζαν τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας συρρικνώθηκε και εκ των πραγμάτων το θέμα της Ουκρανίας δεν μπορεί να επανέλθει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της κυπριακής Εκκλησίας.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, υπέγραψε και επικύρωσε τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου για την εκλογή του. Στο μήνυμα του που ήταν σύντομο, ευχαρίστησε τον λαό και τους Συνοδικούς για την εκλογή του και ζήτησε φώτιση για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της Εκκλησίας της Κύπρου. Ακολούθως εξήλθε του παλαιού καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία με κωδονοκρουσίες και τους πιστούς να φωνάζουν «άξιος».

Υπενθυμίζεται ότι οι διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν από την περασμένη Δευτέρα δημιούργησαν ισχυρή πλειοψηφία για τον Μητροπολίτη Πάφου που εξελέγη, όπως ήταν αναμενόμενο, από τη πρώτη ψηφοφορία, παρόλο που βγήκε δεύτερος στις εκλογές. Ο Αθανάσιος είχε απευθύνει έκκληση στα μέλη της Ιεράς Συνόδου να επιλέξουν ως Αρχιεπίσκοπο τον πρώτο σε ψήφους (τον εαυτό του), ώστε να γίνει σεβαστή η βούληση του λαού. Οι υπόλοιποι Μητροπολίτες ανέφεραν πως το καταστατικό δεν προβλέπει κάτι τέτοιο και, όταν αυτό είχε εγκριθεί, ο Μητροπολίτης Λεμεσού δεν είχε διαφωνήσει.

Με δεδομένο το συσχετισμό δυνάμεων στην Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Πάφου είχε τις περισσότερες ψήφους, αλλά δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία.

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος γεννήθηκε στο χωριό Αθηαίνου στις 25 Μαΐου 1949.

Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1968-1972). Στην Αθήνα επίσης σπούδασε και Θεολογία από το 1976 ως το 1980. Στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό στη Χημεία και τη Θεολογία σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 17 Μαρτίου 1985 Πρεσβύτερος και μετά Αρχιμανδρίτης. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Εργάστηκε στα δημόσια σχολεία ως καθηγητής Χημείας.

Το 1989, είχε συλληφθεί και κακοποιηθεί από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης.

Στις 24 Απριλίου 1996 εξελέγη Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και στις 29 Δεκεμβρίου 2006 Μητροπολίτης Πάφου.

Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις Πανορθόδοξες Διασκέψεις και στον διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

Μηνύματα από πολιτικές και θρησκευτικές ηγεσίες

Μήνυμα του Ελληνικού υπουργείου εξωτερικών

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκόπου Θρόνου της Κύπρου, για τη σημερινή εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ως νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο και την Ορθοδοξία», σημειώνει. «Το υπουργείο Εξωτερικών εύχεται στον νέο Αρχιεπίσκπο μακροημέρευση και κάθε επιτυχία στα ποιμαντορικά του καθήκοντα».

Ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη στον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Τις θερμές συγχαρητήριες ευχές εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου προσωπικά, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Ν. Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου (24/12).

Οι δύο Προκαθήμενοι συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κύπρου, ιδιαίτερα πάνω σε θέματα διορθόδοξου και διαχριστιανικού ενδιαφέροντος.

Ευχές για κάθε επιτυχία στο έργο του, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Είμαι βέβαιος πως υπό τη φωτισμένη ηγεσία του νέου Αρχιεπισκόπου η εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει το σπουδαίο πνευματικό της έργο προς όφελος του ποιμνίου», έγραψε στο Twitter ο κ. Αναστασιάδης.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.