Απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου σε κράτη που υιοθέτησαν πλαφόν στην τιμή από την Ρωσία

Διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του σε κράτη που υιοθέτησαν πλαφόν στην τιμή, υπέγραψε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου σε κράτη που υιοθέτησαν πλαφόν στην τιμή από την Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι χώρες της G7, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η Αυστραλία έχουν θέσει ανώτατο όριο στην τιμή αγοράς του πετρελαίου.

Όπως αναφέρει το ρωσικό διάταγμα, «απαγορεύονται οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε ξένα νομικά και φυσικά πρόσωπα, εφόσον οι συμβάσεις για τις προμήθειες αυτές προβλέπουν άμεσα ή έμμεσα τη χρήση μηχανισμού καθορισμού ανώτατου ορίου τιμών. Η απαγόρευση ισχύει σε όλα τα στάδια των παραδόσεων μέχρι τον τελικό αγοραστή».

Η απαγόρευση των προμηθειών πετρελαίου με πλαφόν, τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου του 2023. Η ημερομηνία έναρξης ισχύος των περιορισμών στην πώληση πετρελαιοειδών θα καθοριστεί από την κυβέρνηση. Η συνολική διάρκεια του διατάγματος περιορίζεται έως την 1η Ιουλίου του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να εκδώσει ειδική άδεια για την εξαγωγή πετρελαίου που απαγορεύονται από το έγγραφο.

Την προηγούμενη βδομάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προβεί σε μερική μείωση της παραγωγής πετρελαίου λόγω των αντιποίνων για το πλαφόν, κατά περίπου 500-700.000 βαρέλια.

Οι χώρες της G7 και η Αυστραλία επέβαλαν πλαφόν στα 60 δολάρια/βαρέλι. Επίσης και οι χώρες τις ΕΕ συμφώνησαν για τον καθορισμό ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2%, καθώς το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές. Ήδη στις αρχές του μήνα, ο Β. Πούτιν χαρακτήρισε «ανόητη» την επιβολή πλαφόν.

Αυγή

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.