Η Ανέξοδη απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Από τη Σύνταξη

Μετά από λίγες ημέρες ένοχης σιωπής το ΥΠΠΟΑ απαντάει στα δημοσιεύματα  ( BloombergTelegraph, Guardian, και Times) με μια αμηχανία και χωρίς να τα διαψέυσει επί της ουσίας. Επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για κάτι που γράφτηκε στο εξωτερικό. Επαναλαμβάνει την εθνική θέση, που χάραξε η Μελίνα το 1984, χωρίς όμως να διαψεύδει τα δημοσιεύματα.

Η Ανέξοδη απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

“Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά”,αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και συμπληρώνει ότι “η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης”.

Η εθνική θέση είναι αυτή που αναφέρεται στην ανακοίνωση ωστόσο παραμένουν κάποια ερωτήματα, πρώτον δεν υπάρχει κατηγορηματική διάψευση των εν λόγω δημοσιευμάτων. Δεύτερον δεν αναφέρεται σε συζητήσεις, εαν υπάρχουν και τι έχει συζητηθεί και τρίτον και πιο βασικό εαν τα εν λόγω δημοσιεύματα είναι χαλκευμένα, δεν το γράφει η ανακοίνωση, απλά το συμπεραίνουμε, τότε ποια είναι η σκοπιμότητα. Τα εν λόγω μέσα ας πούμε θέλουν να πουλήσουν φύλλα ή να πάρουν views στις χώρες τους ή ενδεχομένως και έξω από αυτές ή αναφέρονται έστω και διαστρεβλωμένα σε κάποια αληθινά γεγονότα. Βέβαια η εν λόγω επίθεση δεν έμεινε αναπάντητη από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαβάστε στη συνέχεια την ανακοίνωση του υπουργείου και του ΣΥΡΙΖΑ, όσο για τα συμπεράσματα, τα αφήνουμε σε εσάς.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

“Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως τη μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα.”

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ (Σια Αναγνωστοπούλου)

Φαίνεται να υπάρχει μια θεμελιώδης παρανόηση στο μυαλό του κυρίου Μητσοτάκη και της κυρίας Μενδώνη: οι  πολιτιστικοί θησαυροί και η ιστορία αυτού του τόπου δεν είναι τσιφλίκι τους και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι επικοινωνιακό παιχνιδάκι για τον προεκλογικό  αγώνα της ΝΔ. Είναι πρωτίστως μια πράξη ηθικής διευθέτησης που παίρνει οικουμενική διάσταση.

Είναι ανεπίτρεπτο ο  πρωθυπουργός και η υπουργός πολιτισμού, μόνοι τους και με κρυφές συνεννοήσεις να διευθετούν αυτό το κορυφαίο διεθνώς ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δυστυχώς όμως, στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φαίνεται πως οι όροι του κοινωνικού συμβολαίου έχουν απολύτως παραβιαστεί, το ίδιο το θεμέλιο της δημοκρατίας συνθλίβεται.

Προειδοποιούμε για τελευταία φορά, μυστική διπλωματία αλά 19ου αιώνα, μεταξύ μεγιστάνων και άλλων «μεγάλων κεφαλών», δεν θα την ανεχτούμε. Συμφωνίες εν κρυπτώ με τις οποίες ο δανεισμός και  η εκχώρηση του εθνικού μας  πλούτου βαφτίζονται «επιστροφή» και «επαναπατρισμός», δεν θα τις  επιτρέψουμε.

Αυτή η πολιτική της ανταλλαγής αρχαιοτήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία  που υποκρύπτει την αναγνώριση, μέσω του δανεισμού, της ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο, συνιστά  υποχώρηση από την εθνική γραμμή για την επιστροφή τους.

Γι’ αυτό όχι άλλα μυστικά και ψέματα κύριε πρωθυπουργέ, που θα υπονομεύσουν το μέλλον αυτής της χώρας. Ζητάμε άμεσα απαντήσεις.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Εφημερίδα των συντακτών

Loading

One thought on “Η Ανέξοδη απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.