Βιβλιοπαρουσίαση από την Τασσώ Γαΐλα

Τα τελευταία χρόνια η βιβλιογραφία με θέμα τον ζωτικό ρόλο που διαδραμάτισε η προσωπικότητα του Μ. Αλεξάνδρου στον υπόδουλο Ελληνισμό κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, εμπλουτίζεται συνεχώς.
Το βιβλίο που παρουσιάζεται εδώ έκδοση: «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» (Εκδ. Οίκος Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε/2012), δεν είναι μονογραφία του Μ. Α, η προσωπικότητα του οποίου έγινε εμβληματική, η φήμη του έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της Ιστορίας και μικροϊστορίας και έχει λάβει ξεχωριστή και διεπιστημονική υπόσταση, αλλά πολυεπίπεδη- εκ μέρους του ερευνητή Χ. Μηνάογλου- προσέγγιση, η οποία τονίζει και τεκμηριώνει ως έρευνα την άποψη της επίδρασης του Μ.Α στον υπόδουλο Ελληνισμό.
Αντιγράφω από τον πρόλογο της μελέτης τα κάτωθι:
«Ο Μ. Αλέξανδρος παραμένει επί 23 συνεχείς αιώνες το βίωμα, ο εθνικό ήρωας, ο άγιος και ο οδηγός αναρίθμητων απλών ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα- ιδίως σε όλη την Ανατολή. Έτσι έχει εκπληρωθεί ο πόθος του: η Αθανασία… όσο αφορά τους Έλληνες ειδικότερα, ο Μέγας Αλέξανδρος επί 2.334 χρόνια αποτελεί τον ζωντανότερο συνεκτικό ιστό και ειρμό που βιωματικά επιβεβαιώνει την κοινή συνείδηση της διαχρονίας και της συνέχειας του Ελληνισμού. διατηρεί, επίσης, στη συλλογική μνήμη τη διαρκή παρουσία των Μακεδόνων οι οποίοι διαπλέουν τον χρόνο μες στην Ελληνική Εθνική κιβωτό. Έως τώρα παρέμενε άγνωστο ως επί το πλείστον και παντός ατεκμηρίωτο διαχρονικά ότι ο θρυλικός Μεγαλέξανδρος επιτελούσε αυτήν την Ζωτική αποστολή του ακόμη και στους σκοτεινούς αιώνες της μακράς Τουρκοκρατίας που ήσαν οι κρισιμότεροι όλων για την διατήρηση της Εθνικής αυτογνωσίας και συνεχείας. Τούτο φανερώνει και τεκμηριώνει η επιστημονική αυτή μελέτη του ιστορικού ερευνητή Χ. Μηνάογλου».
(Ν. Μέρτζος- Πρ. της Ε.Μ Σπουδών).
Και, πράγματι ο συγγραφέας της μελέτης Χαράλαμπος Μηνάογλου διδάκτωρ νεώτερης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α δεν αρκείται στην παράθεση αρχειακής δουλειάς των αιώνων της Τουρκοκρατίας. Με περιγραφικό και πυκνό τρόπο ταξιδεύει τον αναγνώστη στις σκοτεινές για τον Ελληνισμό εκείνες εποχές, εξηγεί, τεκμηριώνει τις απόψεις του. (Διαπίστωση και των αναγνωστών που θα διατρέξουν τα 8 κεφάλαια της μελέτης).
Μελέτη λοιπόν, αποτελούμενη από 8 κεφάλαια που συνοδεύεται από πλούσια βιβλιογραφία και ευρετήριο ονομάτων, πρωτότυπη μελέτη, αξιοπρόσεκτη της οποίας την διάρθρωση ο συγγραφέας της, ερευνητής- ιστορικός Χαράλαμπος Μηνάογλου ολοκληρώνει με επίμετρο όπου παρουσιάζει ένα ανέκδοτο- όπως σημειώνει ο ίδιος- κείμενο. Πρόκειται για το κείμενο του Κωνσταντίνου Λάσκαρι «Περί Αλεξάνδρου» που περιλαμβάνει το γενεαλογικό δέντρο του Μ.Α και προέρχεται (το κείμενο) από τον ελληνικό κώδικα 4621 της Εθν. Βιβλ. Μαδρίτης.
Εκδ. Α. Κυριακίδη Α.Ε.
![]()