Ελλάδα-Περιβάλλον:τριαντάφυλλο

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

«Η μόνη αιώνια ποίησις είναι τα ρόδα και τα άστρα» (παλαιό γνωμικό)

Ελλάδα-Περιβάλλον:τριαντάφυλλο

Ρόδο το άνθος της ροδέας ή ροδής των αρχαίων Ελλήνων, ρόδον λέξη αρχαία Ελληνική, η ονομασία του βασιλιά των λουλουδιών και του κατ’ εξοχήν λουλουδιού του έρωτα, του τριαντάφυλλου.

Ρόδα μ’ είρηκας (με ρόδα μ’ εστόλισες)

Σαπφώ

Η Ροδή η τριανταφυλλιά είναι θάμνος της οικογένειας των ροδωδών (Rosaceae). Φύεται σ’ όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και συνδέεται με τον έρωτα, τη χαρά και το θάνατο. Οι αρχαίοι Μακεδόνες τελούσαν την άνοιξη τις γιορτές Ροδοφόρια στις οποίες στόλιζαν τους τάφους των νεκρών με τριαντάφυλλα.

Το μεγάλο τριαντάφυλλο

Όλοι βλέπουν οράματα

Κανείς ωστόσο δεν τ’ ομολογεί

Πηγαίνουν και θαρρούν πως είναι μόνοι.

Το μεγάλο τριαντάφυλλο

ήταν πάντα εδώ

στο πλευρό σου βαθιά μέσα στον ύπνο

δικό σοι και άγνωστο.

Αλλά μονάχα τώρα που τα χείλη σου τ’ άγγιξαν

στ’ απώτατα φύλλα

ένοιωσες το πυκνό βάρος του χορευτή

να πέφτει στο ποτάμι του καιρού

το φοβερό παφλασμό.

Μη σπαταλάς την πνοή που σου χάρισε τούτη η ανάσα.

Γιώργος Σεφέρης

Βραβείο Νόμπελ

Πηγή έμπνευσης δημιουργών στην γλυπτική, ζωγραφικά και στη λογοτεχνία το τριαντάφυλλο διατίθεται στην αγορά σε ποικιλία χρωμάτων. Κάθε χρώμα έχει την δική του σημειολογία.

Τα κόκκινα τριαντάφυλλα εκφράζουν την αληθινή αγάπη, τον σεβασμό, τη δύναμη και το πάθος.

Τα ροζ τριαντάφυλλα αντιπροσωπεύουν τρυφερά συναισθήματα, όπως η χαρά, η ευχαρίστηση, ο θαυμασμός.

Τα λευκά τριαντάφυλλα αντιπροσωπεύουν την αθωότητα.

Τα κίτρινα τριαντάφυλλα συμβολίζουν την ζεστασιά, την φιλία, την τρυφερότητα, ενώ είναι το μόνο χρώμα τριαντάφυλλων που δεν εκφράζει τον ρομαντισμό και τον έρωτα.

Τα πορτοκαλί τριαντάφυλλα θυμίζουν την φωτιά και γι αυτό συμβολίζουν το πάθος, την ενέργεια, τον ενθουσιασμό.

Τα ανοικτά μωβ τριαντάφυλλα συνδέονται με την γοητεία και τον «έρωτα με την πρώτη ματιά».

Τα σκούρα μωβ τριαντάφυλλα είναι δείγματα ευημερίας και ευζωίας.

Ένα μπλε τριαντάφυλλο αγγίζει την τελειότητα και συμβολίζει την επιθυμία για το ανεκπλήρωτο.

Τα πράσινα τριαντάφυλλα είναι σύμβολα της αρμονίας και της γονιμότητας.

Τα μαύρα τριαντάφυλλα συμβολίζουν το τέλος και τον αποχαιρετισμό.

Στοιχεία καλλιέργειας τριανταφυλλιάς

της Μαρίας Νιζάμη, Γεωπόνου

Βοτανικά Χαρακτηριστικά της Τριανταφυλλιάς

Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae. Υπάρχουν ποικιλίες:

 • Δενδρώδεις
 • Θαμνώδεις
 • Πολυανθείς
 • Αναρριχώμενες
 • Ημιαναρριχώμενες
 • Μινιατούρες
 • Εδαφοκάλυψης

Το χρώμα του άνθους ποικίλει. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα υπήρχαν μόνο κόκκινα, λευκά και ροζ τριαντάφυλλα, ενώ έπειτα δημιουργήθηκαν ποικιλίες με χρώματα όπως κίτρινο, πράσινο, βιολετί και σκούρο καφέ ή βυσσινί.

Καλλιεργητικές Φροντίδες

Φυτεύουμε το φυτό γυμνόρριζο από Νοέμβριο μέχρι Μάρτη ή στη διάρκεια όλης της χρονιάς σε γλάστρα ή με μπάλα χώματος.

Απόσταση φύτευσης: 70 εκ. οι θαμνώδεις, 50 εκ. οι πολυανθείς, 20 εκ. οι μινιατούρες, 1μ. οι ημιαναρριχώμενες, 1 ή 2,5μ. οι αναρριχώμενες ανάλογα με την ποικιλία, 1μ. οι δενδρώδεις, 0,5 ή 1μ. οι εδαφοκάλυψης.

Κλαδεύουμε τέλος Γενάρη – αρχές Φλεβάρη, μετά την πτώση των φύλλων και πριν αναπτυχθούν τα καινούργια. Αφαιρούμε τυχόν «λαίμαργους» βλαστούς, όλους τους παλιούς και ξερούς βλαστούς με 3-4 «μάτια» ο καθένας.

Λίπανση κάθε φορά μετά την άνθηση, με λίπασμα ειδικό για τριανταφυλλιές, διαλυμένο σε νερό.

Ψεκάζουμε για ωίδιο, μελίγκρα, ψώρα και τετράνυχο από το τέλος της άνοιξης και για όλη τη ζεστή περίοδο, επειδή η ζέστη ευνοεί τις ασθένειες και τους εχθρούς της τριανταφυλλιάς.

Χρήσιμες συμβουλές

 • Φυτέψτε την σε μέρος ηλιόλουστο και απάνεμο. Μη φυτεύετε σε μέρη με παχιά σκιά.
 • Για να πετύχει το φύτεμα της γυμνόρριζης τριανταφυλλιάς, δεν πρέπει να αμελήσετε να πατήσετε καλά το χώμα γύρω από το φυτό, να ποτίσετε αμέσως μετά και κυρίως να μην έρθουν σε επαφή οι ρίζες με το λίπασμα που βάλατε στο λάκκο.
 • Προτιμάει έδαφος βαθύ, που να στραγγίζει καλά. Αν θέλετε να φυτέψετε σε μέρος που υπήρχε και παλαιότερα τριανταφυλλιά, πρέπει να αλλάξετε πρώτα το παλιό χώμα σε βάθος 50 εκ.
 • Αν πρόκειται να τη φυτέψετε σε ζαρντινιέρα, φτιάξτε μίγμα από 3 μέρη κοκκινόχωμα, 1 μέρος τύρφης και 1 μέρος ποταμίσιας άμμου.
 • Πριν ποτίσετε, ελέγχετε την υγρασία του χώματος σε βάθος 5 εκ.
 • Μη βρέχετε τα φύλλα, γιατί έτσι ευνοούνται οι ασθένειες. Αφήστε το νερό να τρέχει κοντά στο κάθε φυτό σιγά – σιγά για αρκετή ώρα, ώστε να ποτιστεί η γη σε αρκετό βάθος. Έτσι οι ρίζες δε θα αναγκαστούν να ψάξουν την υγρασία στην επιφάνεια.
 • Με την αφαίρεση των ώριμων λουλουδιών, το φυτό αναγκάζεται να ανθίσει ξανά. Κόψτε το βλαστό με κλαδευτήρι, 3 μάτια κάτω από το άνθος.
 • Μην αφαιρείτε τα ξερά τριαντάφυλλα, στην περίπτωση που η ποικιλία έχει διακοσμητικούς καρπούς ή στην περίπτωση που ανθίζει μόνο μια φορά το χρόνο.
 • Η πιο κατάλληλη στιγμή για να κοπεί ένα τριαντάφυλλο είναι όταν το μπουμπούκι έχει ανοίξει τόσο, ώστε να φαίνεται το χρώμα του άνθους. Καλύτερα να το κόψετε πρωί και λίγο πιο πάνω από ένα φύλλο.
 • Μην κόβετε τριαντάφυλλα την πρώτη χρονιά που φυτέψατε το φυτό.
 • Για να ανθίσουν περισσότερο οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, λυγίζετε τα κλαδιά τους πλάγια.
 • Κόψτε σύρριζα τα άγρια, που βγαίνουν κάτω από το κόμβο του εμβολίου ή από τον κορμό των δενδρωδών τριανταφυλλιών.
 • Η σωστή τομή κλαδέματος γίνεται πάντα πολύ κοντά στο μάτι, χωρίς όμως να το τραυματίσει, είναι λοξή, με κατεύθυνση αντίθετη προς το μάτι έτσι ώστε το νερό της βροχής να κυλά μακριά του.
 • Οι νεαρές τριανταφυλλιές δεν πρέπει να κλαδεύονται καθόλου τον πρώτο χρόνο της φύτευσής τους.

«… Εγώ είμαι ο κρίνος των Σαρών,εγώ είμαι το άγριο των κοιλάδων τριαντάφυλλο».

«… Σαν άγριο τριαντάφυλλο στ’ αγκαθερά τα βάτα,έτσι είναι η φιλενάδα μου ανάμεσα στις νέες».

Σολομώντος «Άσμα Ασμάτων»,

απόσπασμα, άσμα Β΄(κεφ. Β΄τ).

Μετάφραση Ζοζέφ Ελιγιά

(1892-1931)  

Τριαντάφυλλο άνθος κατ’ εξοχήν Μαΐου και Ιουνίου

με πολλά αυτοφυή γένη στην Ελλάδα

Τα τριαντάφυλλα και η Ορθόδοξη Πίστη …

«Ρόδον το αμάραντον, χαίρε,

η μόνη βλαστήσασα,

το μήλον το εύοσμον,

χαίρε, η τέξασα,

το οσφράδιον των πάντων Βασιλέως

χαίρε, απειρόγαμε,

κόσμου διάσωμα».

(Ακάθιστος Ύμνος, τρίτο τροπάριο, α’ ωδή),

Κανόνας Ιωσήφ Υμνογράφου

Πηγή έμπνευσης το ρόδο και πολλών αγιογράφων, οι προαναφερόμενοι στίχοι ενέπνευσαν πολλούς αγιογράφους στη δημιουργία αγιογραφιών με τίτλο Ρόδον το Αμάραντον.

Αφήγημα

Κόκκινο Τριαντάφυλλο

Μία είναι ακόμα, – Με τίποτα δεν περνά η νύχτα! Τι ηλίθιο τραγούδι … να αλλάξω σταθμό … Τι λένε εδώ; – Α, για τις γιορτές … Έρχονται τα Χριστούγεννα … Κι εμένα τι με νοιάζει. Χριστούγεννα! Ίδια με πέρσι, με πρόπερσι … Θα φύγουν όλοι, θα αδειάσει η πολυκατοικία και ‘γώ εδώ μόνος, όπως πάντα … Πόσο καιρό αλήθεια έχω να ζήσω κάτι ευχάριστο … Να, εδώ στο Κρατικό θα το αφήσω, αθλητικά λένε, χά … λες και αθλητής είμαι ή πάω στα στάδια … χά! Και τι είμαι; Σαραντάρης, τυφλός, μόνος … Σαν αγγελία συνοικεσίου ακούγεται … Βλακείες λένε εδώ … Να πάρει … Ένα σταθμό με ωραία τραγούδια δε βρίσκω απόψε … Ειδήσεις λένε πάλι. Δύο είναι ακόμα … Δεν περνά η ώρα … Τι σκεφτόμουν; Α, πότε πέρασα καλά τελευταία φορά … Ωραίες ψαλμωδίες εδώ … ο σταθμός της Εκκλησίας θα ‘ναι … Ωραίοι ψαλμοί, σαν και εκείνους το βράδυ εκείνο στη Χριστιανική Γωνιά. Τι όμορφα που πέρασα εκείνο το βράδυ … Άκουσα στον τηλεφωνητή του Φάρου για την εκδήλωση και που βρήκα το κουράγιο να βγω να πάω δεν ξέρω Άγιε Άνθιμε, έτσι δεν σε λένε;

Το θυμάμαι το όνομά σου καλά, άκουγα και τον συγγραφέα του βιβλίου που έλεγε το βίο σου, Εσύ λέει τυφλός και γύριζες στα νησιά Ιεραπόστολος και έκτιζες Εκκλησίες και Μοναστήρια, σε μια βάρκα ήσουν όλη την ώρα, και που το ‘βρισκες το κουράγιο … κοίτα … εγώ απ’ το σπίτι καλά – καλά δε βγαίνω, μελαγχολώ, φοβάμαι Άγιε Άνθιμε και το τώρα και το αύριο και πονώ, πονώ για το χτες μου, αλήθεια σου λέω … ξέρεις και συγγνώμη που σου μιλώ έτσι αλλά από εκείνη την όμορφη βραδιά έτσι σε βλέπω σαν «φίλο» μου και δεν έχω κανέναν άλλον ξέρεις … Ω! σταμάτησαν οι ψαλμοί, να γυρίσω σταθμό, παλιά λαϊκά μ’ αρέσουν … Ούτε 3 δεν πήγε ακόμα, να πάρει .. Εντάξει, αφού είσαι φίλος μου την αλήθεια θα σου πω …

Μπορεί να άκουσα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ, αλλά ούτε που σε είχα ξανακούσει στη ζωή μου. Πρόφαση βρήκα την εκδήλωση, μάζεψα το κουράγιο μου να βγω λίγο από το σπίτι, κλείδωσα πίσω μου την μιζέρια μου και τις μαύρες μου σκέψεις και ήρθα εκεί …

Ο συγγραφέας να λέει τη ζωή σου, χορωδία να ψέλνει τροπάρια … πέρασα όμορφα, με συγκίνησε ο βίος σου, αλλά δεν σου κρύβω συγχρόνως σκεφτόμουνα καλά, ήρθα πως θα γυρίσω όμως μόνος σπίτι στην Καλλιθέα; Και είδες, έκανες θαύμα εκείνο το βράδυ για μένα! Η κυρία δίπλα μου γύρισε και μου είπε: – πόσο κάνει το βιβλίο να το αγοράσω να φύγω, πριν τελειώσει η εκδήλωση. Βιάζομαι ξέρετε να γυρίσω Καλλιθέα. Σ’ ευχαριστώ, για μένα που φοβόμουν τόσο εκείνη την ώρα έκανες ένα θαύμα. Γύρισα μαζί της, κατεβήκαμε και στην ίδια στάση και της φώναξα φεύγοντας – που το βρήκα ο δειλός το θάρρος; – το τηλέφωνό μου να με πάρει, μα δεν το πίστευα ότι θα το κάνει. Ξέρεις, με πήρε και της είπα ότι άκουσα τις κασέτες με το βίο σου και κουβέντιασα για σένα μαζί της … Δεν έκανες θαύμα; Ξέρεις ποτέ δεν κτυπά το τηλέφωνό μου …

Να, πήγε 4, εδώ τραγούδια του ’60 παίζει. Μ’ αρέσουν … και μπορεί Εσύ –Άγιος βλέπεις- τυφλός όργωνες τα πελάγη με μία βάρκα για να διδάσκεις το Χριστιανισμό αλλά εγώ κουράστηκα και κουράζω και σένα τώρα με την γκρίνια μου, συγγνώμη Άγιε Άνθιμε … Θυμάσαι, ποιος είπε πως όλα διορθώνονται εκτός από το Θάνατο και τα Γηρατειά; Λάθος, και η ζωή μου … με τίποτα δεν θα δω άσπρη μέρα … Συγγνώμη σου ζητώ, αλλά πονάω πολύ … Κοντεύει 6; Ωραία άλλη μια νύχτα πέρασε, να γυρίσω σταθμό, τι λέει θα βρέξει; Σκασίλα μου. Έξη … ώρα για τα χάπια μου. Να τα πιω … Γιατί; Όλα ίδια θα μείνουν … Τι με νοιάζει που λένε πως θα βρέξει; Ξέρεις Άγιε Άνθιμε από παιδί ονειρεύομαι να δω ένα κόκκινο τριαντάφυλλο νοτισμένο από τις στάλες της βροχής. Όνειρο κλεισμένο στην ψυχή μου … Μόνο σε σένα το λέω … Μπορώ να το δω;

ΟΣΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ (1727-1789)

ΤΥΦΛΟΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Η μνήμη του τιμάται στις 4 Σεπτεμβρίου

Κωνσταντίνος Μυλωνάς

Έφυγε ξαφνικά στα τέλη

του Νοέμβρη του 2006

Α΄ δημοσίευση στο περιοδικό «ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ»

Φάρου Τυφλών της Ελλάδας.

Ιούνιος 2007

(Γραφή Braille)

Τασσώ Γαΐλα

Ρόδον το μυστικόν …

Ρωμανός Μελωδός

ο χαρακτηρισμός του κορυφαίου της Ορθοδοξίας Υμνογράφου για την Παναγία. Από την Ορθόδοξη Πίστη και πάλι στην ποίηση.

ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Χάρτινο τριαντάφυλλο η ψυχή μου!

Ούτε το χρώμα, ούτε το άρωμα του έχει.

Στο πρώτο ανεμοβρόχι δεν αντέχει …

Ψεύτικα φύλλα, ψεύτικο μύρο. Μόνο φαντάζει!

Κι όλοι πιστεύουν, ότι στ’ αλήθεια με ρόδο μοιάζει!

Δεν έχει ρίζα, και στο κλαδί του ούτ’ έν’ αγκάθι

να προστατεύει τη ζωή του από τα πάθη.

Κι έτσι, το πνίγουν ολόγυρά του πλήθος αγκάθια,

αγριοκάκτοι, ασφαλαχτοί κι αφροξυλάνθια.

Κάποτε, θα ‘ρθει ο θεριστής για να θερίσει.

Τότε την ήρα από το στάρι θα ξεχωρίσει!

Και τότε, χάρτινο φτωχό τριαντάφυλλό μου,

όσο κι αν θέλεις, δεν δα μπορέσεις μύρο να χύσεις.

Δεν δα ‘χεις μέλλον, ούτε κι ελπίδα να ξανανθίσεις!

Γιατί τριαντάφυλλο, χωρίς το μύρο, χωρίς το χρώμα,

δεν δα το θέλουν ούτε τ’ αστέρια, ούτε το χώμα!

Χάρτινο τριαντάφυλλο η ψυχή μου!

Αχ! Ας το κάνει αληθινό η προσευχή μου!

 ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΖΑΚΗ-ΜΠΟΥΡΙΤΣΑ

Πηγές :

 • Μαρία Νιζάμη Γεωπόνος Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ Χίου
 • Σκίτσα: Ρία Γαΐλα, εικονογράφος
 • Περιοδικό «Χιόνη» τ. 123.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock