Δ. Κουτσούμπας: Με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ θα είναι διαφορετικά τα πράγματα 

Με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, δεν υπάρχουν Μεσσίες, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στο ραδιόφωνο «Lamia polis» και τις δημοσιογράφους Λίλιαν Χαχοπούλου και Άννα Μπαμπέτα κατά την περιοδεία του στη Φθιώτιδα 

Δ. Κουτσούμπας: Με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ θα είναι διαφορετικά τα πράγματα 

Υπογράμμισε ότι έχει σημασία να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Πρόσθεσε πως η  παρουσία του στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στον νόμο έχει τον συμβολισμό το Κόμμα να πάρει έδρα στη Φθιώτιδα.

Αναφερόμενος στα προβλήματα της περιοχής, σημείωσε ότι είναι άσχημη η κατάσταση του νοσοκομείου και πως πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου να ενταχθεί  στα βαρέα και ανθυγιεινά το επάγγελμα των υγειονομικών και τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει σύμπραξη του Δημόσιου με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, τα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας, διότι γίνεται πάντα σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Επίσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, λέγοντας ότι είναι υψηλό το κόστος παραγωγής και χαμηλές οι τιμές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εισόδημα. Για τη ΛΑΡΚΟ υπογράμμισε ότι είναι χρυσωρυχείο που θα μπορούσε -με όλους τους εργαζόμενους της- να στηρίζει την οικονομία της χώρας. 

 Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Καλωσορίζουμε τον Κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα που σήμερα βρίσκεται στην πόλη μας, είχε κάποιες επαφές στο νοσοκομείο, θα ακολουθήσουν και κάποιες συναντήσεις στην Σπερχειάδα και βέβαια θα τον βλέπουμε ακόμα πιο συχνά στην περιοχή μας μιας και θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Φθιώτιδα. Και μάλιστα πρώτος αρχηγός κόμματος που θα είναι υποψήφιος στην δική μας περιοχή. Σας καλωσορίζουμε στο studio του Λαμία fm και σας ευχαριστούμε που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας.

Καλησπέρα σας! Καλώς σας βρίσκω κι εγώ, να ευχηθώ καλή επιτυχία στην εκπομπή σας, στον σταθμό σας. Είναι δική μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι στην πόλη που γεννήθηκα και ως υποψήφιος πλέον βουλευτής του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα, κυρίως γιατί με δένουν οικογενειακοί δεσμοί με αυτή την πόλη, αναμνήσεις. Και βεβαίως πρώτα απ’ όλα σκοπός είναι να προχωρήσουμε, να προωθήσουμε τα ζητήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός ειδικά στην πόλη της Λαμίας αλλά και σε όλο το νομό Φθιώτιδας, όπως άλλωστε και σε όλη τη χώρα μας, οξυμένα προβλήματα. Ορισμένα από αυτά συναντήσαμε όπως είπατε μόλις πριν, στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης, στο γενικό νοσοκομείο της Λαμίας, όπου είχαμε συναντήσεις και με τη διοίκηση και με τα σωματεία των εργαζομένων και με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και συζητήσαμε αναλυτικά αυτά τα προβλήματα και πως θα τα προωθήσουμε.

Και τι διαπιστώσεις κάνατε εκεί;

Κοιτάξτε, η κατάσταση είναι άσχημη, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, πρέπει τα πράγματα να τα πούμε καθαρά στον ελληνικό λαό και βεβαίως αυτό δεν έχει να κάνει με την τεράστια προσπάθεια, την πραγματική, ηρωική με αυτοθυσία προσπάθεια που κάνουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό του νοσοκομείου να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ιδιαίτερα λείπουν χρήσιμες ειδικότητες οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν, εμείς αυτό ζητάμε, να γίνουν μόνιμες, σταθερές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού κυρίως γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες, έτσι ώστε να λειτουργούν ομαλά όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και όλες οι κλινικές. Και βεβαίως θα πρέπει να αλλάξει άρδην το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σχετικά με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς και με το γεγονός ότι πολλοί γιατροί, υγειονομικοί, νοσηλευτές και άλλο βοηθητικό προσωπικό είναι όμηροι συμβάσεων, περιμένουν συνεχώς την ανανέωση τους, ενώ για μια τέτοια σπουδαία δουλειά που έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή των συνανθρώπων μας, σώζουν ζωές οι γιατροί και οι νοσηλευτές, θα πρέπει να είναι μόνιμη και σταθερή.

Να μην έχει ο άλλος το άγχος της ανασφάλειας τι θα γίνει μετά από ένα διάστημα ή να έχει χαμηλούς μισθούς ή να έχει εντατικοποίηση της εργασίας, υπερωρίες οι οποίες δεν πληρώνονται κιόλας όλες και να υπάρχει αυτή η αδιέξοδη κατάσταση. Γνωρίζετε επίσης, ότι έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή, για να θεωρηθούν βαρέα και ανθυγιεινά τα επαγγέλματα των γιατρών, γιατί όντως είναι τέτοια δύσκολη εργασία και φυσικά χρειάζεται αλλαγή όλο το νομοθετικό πλαίσιο διότι στην ουσία γίνεται μια συνεχής απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, του δημόσιου νοσοκομείου σε βάρος της δημόσιας υγείας του λαού μας και ενισχύεται ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας. Και βέβαια όταν λέμε ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, εμείς δεν εννοούμε τον αυτοαπασχολούμενο γιατρό που έχει το ιατρείο του και βοηθάει συνανθρώπους ή δουλεύει, κάνει το επάγγελμά του, την επιστήμη του αλλά κυρίως τα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας, είτε αυτά είναι οι μεγάλες πολυεθνικές, μονοπώλια, όμιλοι στον κλάδο οι οποίοι δεν ξέρουν τι έχουν, θησαυρίζουν ακόμη και πάνω στον θάνατο, στην πανδημία.

Τώρα αυτά τα χρόνια θησαύρισαν κάποιοι λίγοι ιδιώτες μεγάλοι της υγείας σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας και σε βάρος βέβαια και της τσέπης των συμπολιτών μας αλλά και σε βάρος της ζωής των ανθρώπων. Και φυσικά αυτό μπορεί να μην ισχύει τόσο για τη Λαμία για παράδειγμα, διότι δεν έχουμε τέτοια μεγάλα μεγαθήρια, όμως αφορά όλη την Ελλάδα, διότι δομές, υποδομές απαραίτητες που έπρεπε να έχει η δημόσια υγεία, το δημόσιο νοσοκομείο, δεν υπάρχουν στη Λαμία και αναγκάζονται είτε ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας να πηγαίνουν στη Λάρισα, στην Αθήνα, σε τέτοιες ιδιωτικές δομές για πράγματα που δεν μπορεί να τους προσφέρει με την απαξίωση που έχει γίνει, το δημόσιο νοσοκομείο. Άρα λοιπόν, όλα αυτά είναι ένα πλέγμα ζητημάτων, είναι η ουσία των ζητημάτων που θέτουμε, το θέτουν και οι εργαζόμενοι εκεί, τους το θέσαμε κι εμείς διότι δεν μπορεί να υπάρξει δυστυχώς συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας είτε αρμονική είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτή η συνύπαρξη που λένε άλλα κόμματα, θα γίνεται σε βάρος πάντα της δημόσιας υγείας. Θα τραβάει δηλαδή το ιδιωτικό κέρδος, ο ιδιώτης, τα συμφέροντα αυτά που είναι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και τη δημόσια υγεία στο βάραθρο.

Θα ήθελα να επιστρέψουμε στο τοπικό κυρίως επίπεδο μιας και είμαστε στη Φθιώτιδα σε έναν νομό που κατεξοχήν λέμε ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα που όμως δεν αξιοποιούνται. Με αφορμή και το γεγονός ότι θα είσαστε και εδώ υποψήφιος βουλευτής, ποια είναι η κατάσταση που σας έχει μείνει εσάς από τη Φθιώτιδα και που θα θέλατε να προωθήσετε περισσότερο;

Εκτός απ’ τα ζητήματα της υγείας που έθεσα μόλις πριν και είναι πάρα πολύ σοβαρά και δεν αφορούν μόνο το δημόσιο νοσοκομείο αλλά αφορούν και τα κέντρα υγείας, γιατί κρίσιμο ζήτημα είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να αναπτυχθεί, γιατί εδώ συσσωρεύονται τα περιστατικά από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, δεν τελειώνει η ιστορία στο νοσοκομείο. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η αγροτιά στην ύπαιθρο επίσης, εδώ της Φθιώτιδας και στον κάμπο της Λαμίας και στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας, όπου θα βρεθώ το απόγευμα σε σύσκεψη εκεί με αγροτικούς φορείς και βεβαίως στα χωριά του Δομοκού αλλά και από δω της Ανατολικής Φθιώτιδας προς στη Στυλίδα, διότι όλες οι καλλιέργειες αυτές που έχουν απομείνει μετά από μια λεηλασία πραγματικά της αγροτικής παραγωγής απ’ τις πολιτικές πιστά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Είναι το τεράστιο κόστος παραγωγής το οποίο δεν ξεπληρώνεται, δεν καλύπτεται από τις τιμές που δίνονται στα προϊόντα, διότι δεν υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τον αγρότη, με αποτέλεσμα ο αγρότης είτε είναι στο φιστίκι, είτε στο ακτινίδιο, είτε σε οποιονδήποτε τομέα τέλος πάντων της καλλιέργειας, μην πω για όλα αυτά που καλλιεργούμε εδώ στη Φθιώτιδα, είναι γνωστά, να μην έχει εισόδημα να ζήσει την οικογένειά του. Όχι μόνο να μην μπορεί να ζήσει την οικογένειά του αλλά δε μπορεί, ούτε έτσι ως επόμενο, να αναπληρώσει και να ξανακάνει την παραγωγή του την επόμενη χρονιά.

Και δε μιλάμε φυσικά για τις μεγάλες καταστροφές όπου έχουμε κι εδώ πλημμύρες, πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει την αγροτική παραγωγή ή άλλα, ζιζάνια και λοιπά, μύκητες μια σειρά ζητήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση και που δεν καλύπτονται, γιατί ο ΕΛΓΑ δεν προχωρά σε αποζημιώσεις ή τις δίνει με μεγάλη καθυστέρηση, δεν αφορά το 100% της ζημιάς αλλά μόνο ένα ελάχιστο μέρος και από αυτή την άποψη παλεύουμε αυτή τη στιγμή για να αλλάξει και ο κανονισμός και λοιπά και μία σειρά τέτοια αιτήματα θα τα προωθήσουμε. Είναι το μεγάλο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ επίσης.

Βρεθήκατε εκεί χθες.

Βεβαίως ήμουνα χθες εκεί. Η ΛΑΡΚΟ είναι χρυσωρυχείο και μάλιστα σε μία τιμή που έχει εκτιναχτεί η τιμή του νικελίου παγκοσμίως και θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα. Όχι μόνο να επιζήσει η ΛΑΡΚΟ ως ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα με τους εργαζόμενους όλους μέσα και τις οικογένειές τους, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνολικότερα σε όλη τη χώρα. Βεβαίως και αυτή απαξιώθηκε με ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και φτάσαμε στο αμήν όπου θα απειλείται ακόμα και η ίδια η εργασία. Να είναι ουσιαστικά απολυμένοι οι εργαζόμενοι και να αναμένονται συμβάσεις για την εργασία τους. Τώρα τους έδωσε και προφορική υπόσχεση μέχρι τέλος Μαΐου, ενώ μέχρι τώρα λήγει η σύμβαση, τέλη Δεκεμβρίου έληξε, θα ανανεωθεί για άλλους πέντε μήνες λένε, περιμένουν οι εργαζόμενοι να την δουν και γραπτή αυτή την ανανέωση και πάλι δε λύνεται το πρόβλημα. Και φυσικά το κάνουν μόνο για προεκλογικούς λόγους οι κυβερνώντες.

Πρέπει η ΛΑΡΚΟ με τη συνολική πρόταση που έχει το ΚΚΕ και που την καταθέσαμε χθες εκεί και στα σωματεία και που συμφωνάμε μαζί τους, έτσι να αναπτυχθεί και έτσι να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνολικότερα εκτός απ΄ το νομό. Φυσικά είναι και άλλοι κλάδοι βιομηχανίας στην περιοχή, ξέρετε ότι έχει απαξιωθεί επίσης και η βιομηχανική παραγωγή, έχουν κλείσει εργοστάσια, έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτά και μια σειρά πηγές πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχει η χώρα εκτός από τον ορυκτό πλούτο της ΛΑΡΚΟ, που είπα πριν, ή την αγροτική παραγωγή όπως είναι οι ιαματικές πηγές που έχουμε κάμποσες στο νομό, αλλά δεν αξιοποιούνται. Και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για ιατρικούς σκοπούς και για τουριστικούς σκοπούς.

Ξέρετε σε πόσα προεκλογικά προγράμματα τόσα χρόνια το ακούμε αυτό;

Μα, το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια κατεύθυνση. Και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για την παραγωγή ενέργειας. Η γεωθερμία είναι ένας μεγάλος τομέας για την Ελλάδα. Ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι και σεισμογενής περιοχή, έχουμε ιαματικές πηγές, έχουμε τεράστια γεωθερμική ενέργεια και δεν δίνεται απ’ το κράτος με συγκεκριμένο σχέδιο να αναπτύξει τη γεωθερμία, ενώ καταργείς και τον λιγνίτη τώρα, τον ορυκτό πλούτο, δεν τον αξιοποιείς.

Είδατε τι έγινε με την απολιγνιτοποίηση εν ονόματι της πράσινης μετάβασης, τώρα ξαναγυρνάμε πάλι εκεί διότι το φυσικό αέριο εκτινάχθηκε, ο λιγνίτης είναι πιο φθηνός. Γεωθερμία που έχουμε δεν την αξιοποιούμε για να έχουμε ενέργεια, μαζί φυσικά με τους υπόλοιπους τομείς και το φυσικό αέριο, αξιοποιείς και τους υδρογονάνθρακες που έχει η χώρα μας, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι και ο άνεμος, οι ανεμογεννήτριες ή όπως είναι ο ήλιος με τα φωτοβολταϊκά αρκεί να υπάρχει σχέδιο συγκεκριμένο και να έχεις κοινωνική ιδιοκτησία, να είναι κοινωνικοποιημένη η παραγωγή γιατί αφορά τον λαό μας, δεν αφορά την τσέπη του τάδε μεγιστάνα ή της τάδε πολυεθνικής που θα έρθει και γουστάρει εδώ, γιατί έχει πολλά κέρδη για να τα βγάλει στο εξωτερικό ή να τα βάλει στην τσέπη του να επενδύσει και να κάνει τα δικά του κεφάλαια. Είναι πλούτος που αφορά τον ελληνικό λαό, είναι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας και που θα πρέπει να αναπτυχθούν.

Τέτοιες προτάσεις έχει το πρόγραμμα του ΚΚΕ και γι αυτό έχει σημασία εδώ να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα, διότι πρέπει η Φθιώτιδα να έχει έστω για μια φορά βουλευτή του ΚΚΕ διότι έχουμε γνωρίσει και βουλευτές της Ν.Δ, τέσσερις έχει τώρα και ένας ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν είχε τρεις – τέσσερις ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνα δυο η Ν.Δ, έχουμε γνωρίσει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, τους έχουμε γνωρίσει όλους και έχουν περάσει από δω. Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός της Φθιώτιδας δεν έχει γνωρίσει τη δράση του ΚΚΕ και στη Βουλή γι αυτό τη δικαιούται το ΚΚΕ την εκλογή βουλευτή της μιας έδρας στο νομό.

Ούτως ή άλλως έχουν αποδείξει στελέχη του ΚΚΕ τη δύναμή τους εδώ και την επιρροή του γιατί μην ξεχνάτε ότι και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και σε αυτές που διανύουμε στην αυτοδιοίκηση υπάρχει εκπροσώπηση του ΚΚΕ και στο περιφερειακό συμβούλιο και στον δήμο Λαμίας.

Βέβαια. Είναι μια σημαντική παρουσία καταρχήν ο Κώστας Μπασδέκης, ο οποίος δίνει μια σειρά μάχες εδώ στο νομό τόσα χρόνια και ως περιφερειακός σύμβουλος και ως δημοτικός σύμβουλος παλαιότερα και ως στέλεχος του ΚΚΕ σε μια σειρά τομείς.

Αυτό αποτελεί ένα επιπλέον έτσι κίνητρο και πλεονέκτημα για τον Δημήτρη Κουτσούμπα να είναι στη Φθιώτιδα υποψήφιος; Γιατί φαντάζομαι δεν είναι μόνο η συγκίνηση που σας έκανε να είστε στο συγκεκριμένο νομό υποψήφιος.

Είναι για να ενισχύσω το ψηφοδέλτιο στη Φθιώτιδα. Αυτό είναι, η συμβολική παρουσίας μου εδώ. Υπάρχουν κι άλλες εκλογικές περιφέρειες που θα είμαι αλλά η Φθιώτιδα, η επαρχία που επέλεξα να είμαι, έχει αυτή τη σημασία, δηλαδή ότι πρέπει να παλέψουμε να υπάρξει έδρα για το ΚΚΕ εδώ στο νομό Φθιώτιδας.

Θα βρίσκεστε λέγαμε πριν για ανάπτυξη, μιλήσατε για τη γεωθερμία που είναι ανεκμετάλλευτη. Παρόλα αυτά είχαμε έναν θησαυρό ακόμη, ο οποίος δυστυχώς δεν υπάρχει πια και μιλάω για το αγροτικό κομμάτι και για την κτηνοτροφία. Θα μιλήσετε και στη Σπερχειάδα, θα συναντηθείτε με τους εκπροσώπους των ανθρώπων αυτών. Και εδώ υπάρχουν δύο σημεία που θα ήθελα να σταθώ, τοπικά ζητήματα. Από τη μία είχαμε το εξής παράδοξο να υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι αλλά να μην υπάρχουν εργάτες γης πλέον. Δεν ασχολούνται οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι με το αγροτικό κομμάτι. Μάλιστα η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας ήθελε να εισάγει Αιγύπτιους χειρώνακτες – εργάτες και ούτε οι Αιγύπτιοι δεν ήρθαν, θέλησαν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και από την άλλη έχουμε τους κτηνοτρόφους που έχουν μείνει ελάχιστοι πλέον, σφάζουν άρον – άρον τα κοπάδια τους, διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν. Μεγάλο θέμα αυτό, ο πρωτογενής τομέας σε μία περιοχή σαν τη δική μας.

Βεβαίως, γιατί είναι μεγάλο το κόστος και στην κτηνοτροφική παραγωγή και στην υπόλοιπη αγροτική παραγωγή έχει τεράστιο κόστος ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος για να μπορέσει να επιβιώσει. Και για να μπορέσει να κρατήσει το κοπάδι του, να το θρέψει και για να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες. Δεν υπάρχουν οι αναγκαίες επιδοτήσεις, όλα αυτά που έκανε η ΚΑΠ κατέστρεψαν ουσιαστικά την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή στην Ελλάδα με επιπτώσεις μεγάλες και στη Φθιώτιδα που είναι και τέτοιος αγροτικός, κτηνοτροφικός νομός. Και από αυτή τη σκοπιά πρέπει συνολικά να τα παλέψουμε αυτά τα ζητήματα και με τους εργάτες γης που μου αναφέρατε. Φυσικά είναι πρόβλημα, αλλά κοιτάξτε να δείτε την αντίφαση, γιατί το ένα φέρνει το άλλο. Ο εργάτης έχει δικαίωμα και αυτός να ζήσει. Θέλει να δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ δίπλα σε ένα κτηνοτρόφο, σε έναν αγρότη να καλλιεργεί τα στρέμματα, να κάνει τις αγροτικές δουλειές, αλλά θέλει να πληρώνεται κιόλας. Και είναι λογικό το αίτημα του και πάει αλλού. Εκεί που βρίσκει περισσότερα χρήματα, για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του. Γιατί ο εργάτης αυτό κάνει, πουλάει τα χέρια του, το μυαλό του, τα πόδια του, την εργατική του δύναμη σε αυτόν που τη δίνει για να δουλέψει, και θέλει να έχει τις απολαβές του.

Από την άλλη μεριά έχει το δίκιο του ο κτηνοτρόφος, ο αγρότης ο οποίος με όλη αυτή την πολιτική, αφού δεν μπορεί να καλύψει το κόστος παραγωγής των προϊόντων του και του κοπαδιού του, για να ζήσει και αυτός και η οικογένειά του, δεν έχει να του δώσει τα λεφτά. Γι αυτό του δίνει λίγα, θέλει περισσότερες ώρες δουλειάς και υπάρχει αυτή η αντίφαση. Δεν φταίει ούτε ο αγρότης σε αυτή την περίπτωση ούτε ο εργάτης γης. Και οι δύο είναι θύματα, και είναι θύματα των ίδιων πολιτικών, αυτών που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, αυτών που κυβερνούν σήμερα και της ΕΕ που είναι επιλογές της αυτές οι κατευθύνσεις και οδηγίες. Δική της είναι η ΚΑΠ και έχει επιπτώσεις στα αγροτικά προϊόντα. Μαζί βέβαια με τις επιλογές που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις, το εμπάργκο στη Ρωσία που θα μπορούσαμε να στέλνουμε προϊόντα και να πουλάμε, αλλά επειδή θέλουν να τα έχουμε καλά με τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ και είναι εχθροί μας τώρα η Ρωσία, όπως λέει η κυβέρνηση, έχουμε επιπτώσεις και στην παραγωγή και στους αγρότες και σε όλα.

Είδατε λοιπόν ότι αυτά τα ζητήματα της πολιτικής, της οικονομίας, όλα είναι ένα κουβάρι και αυτό το κουβάρι που δεν μπορεί να το ξετυλίξουν σωστά οι εκάστοτε κυβερνώντες, το πληρώνει από την τσέπη του ο ελληνικός λαός με τη φτώχεια, με την ανεργία, με την υποβάθμιση σε όλους τους τομείς, είτε στην υγεία είτε στην παιδεία των παιδιών του είτε στον πολιτισμό, που κι αυτός είναι απαραίτητος για να μείνει κάποιος στο χωριό του, μιας και μιλάμε για την αγροτιά. Πώς θα μείνει ο νέος άνθρωπος αν δεν έχει σχολείο για να πάει το παιδί του, παιδικό σταθμό, αν δεν έχει πολιτιστική δραστηριότητα, αν μαραζώνει το χωριό από κάθε άποψη, αν δεν έχει ένα Κέντρο Υγείας και να πρέπει να κινδυνέψει η ζωή του και να πρέπει να μεταφέρει το παιδί του, τη μάνα του αν αρρωστήσει, τη γυναίκα του ο κάθε οικογενειάρχης στη Λαμία ή σε απόσταση μεγάλη.

Μιας και έχουμε εκλογές, ξέρετε ότι έχει γίνει πολύ εύκολο τα τελευταία χρόνια το έργο των υποψηφίων βουλευτών να γυρίσουν τα χωριά, πως γινόταν κάποτε οι περιοδείες των πολιτικών γιατί τα χωριά δεν έχουν πλέον κατοίκους. Έχουν πάει σε πολλά χωριά που έχουν δύο, πέντε μόνιμους κατοίκους και αυτό είναι πολύ κακό γιατί έχει ερημώσει η ύπαιθρος και δυστυχώς δεν ξέρω αν ξετυλιχτεί κάποτε αυτό το κουβάρι που αναφέρατε πριν.

Γιατί δεν δημιουργούνται υποδομές, για να κρατηθεί ο κόσμος στα χωριά, αυτό είναι το ζήτημα. Και άρα η συνολική πρόταση του ΚΚΕ αφορά και τέτοια ζητήματα. Όταν για παράδειγμα μιλάμε για την αγροτιά, για την εργατιά ή για την ύπαιθρο δεν μπορεί να λέμε μόνο τα οικονομικά ζητήματα της επιβίωσης, αυτά φυσικά είναι η βάση και είναι ένα το κρατούμενο. Από κει και πέρα όλα τα άλλα. Είναι και η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και τι υποδομές έχουν στα χωριά μας. Δεν υπάρχουν. Είναι ανύπαρκτες με ευθύνη των κυβερνήσεων.

Επειδή όμως σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ήδη οι σύλλογοι βρίσκονται σε μία εγρήγορση, η μοναδική λύση κατά το ΚΚΕ είναι μόνο οι αγώνες; Και σας το ρωτάω αυτό από την άποψη ότι έχετε δει και εσείς ότι όλο και μικραίνει η συμμετοχή είτε αγροτών είτε συνδικαλιστών σε τέτοιου είδους αγώνες. Μήπως θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος αντίδρασης;

Κοιτάξτε να δείτε οι αγώνες είναι η βάση. Εμείς όταν λέμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να το πάρει απόφαση ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί “μεσσίες”, πολιτικοί ή κομματικοί “σωτήρες”. Να μην περιμένουν δηλαδή, από κανέναν Μητσοτάκη ή Σταϊκούρα ή δεν ξέρω ποιον άλλον έχουν στο νομό Φθιώτιδας. Να μην περιμένουν από κανέναν Τσίπρα ή όποιον άλλον στον νομό Φθιώτιδας ή αλλού. Να μην περιμένουν από κανέναν Ανδρουλάκη ούτε και από κανέναν Κουτσούμπα, για να μην λέτε ότι λέω για τους άλλους μόνο. Δεν υπάρχουν πολιτικοί μεσσίες. Αυτοί μας έχουν τελειώσει.

Όταν εμείς λέμε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό σε έναν δρόμο αγώνα, ανατροπής αυτό εννοούμε. Φυσικά με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, γιατί αν το ΚΚΕ δυναμώσει και μέσα στη Βουλή και παντού, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Δεν είναι το ίδιο να δίνεις αυτή τη μάχη σε όλη την Ελλάδα με 15 μόνο βουλευτές από το να τους δίνεις με 30, με 50, με 70, με όσους περισσότερους, που θα επιλέξει βέβαια ο ελληνικός λαός. Άρα λοιπόν αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Όπως επίσης δεν μπορείς να μιλάς για αγώνες αν δεν αλλάζεις τους συσχετισμούς που υπάρχουν, δηλαδή η συμμετοχή στα σωματεία αντί να συμμετέχουν το 50% ή το 10% αλλού των εργαζομένων, να συμμετέχει το 100%. Και όταν λέμε να συμμετέχουν, εννοούμε να μιλάνε στις συνελεύσεις, να λένε τις προτάσεις τους, να διεκδικούν, να υλοποιούν τις αποφάσεις τους αν είναι για κινητοποιήσεις, για διαμαρτυρία, μια συγκέντρωση, μια πορεία, μια απεργία. Γιατί αυτά είναι που πιέζουν τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή.

Αυτά πιέζουν κυρίως την κυβέρνηση, την εκάστοτε κυβέρνηση που υλοποιεί αυτές τις πολιτικές και που καλείται να τα λύσει με βάση το σύνταγμα και τους κανονισμούς της χώρας. Αυτό είναι το ζήτημα. Αν δεν παλέψεις, αν δεν διεκδικήσεις δεν θα σου δώσει κανένας από μόνος του. Τα ξέρουν και αυτοί τα προβλήματα, δεν είναι ότι θα μάθουν τα προβλήματα με τους αγώνες αλλά μόνο η πίεση είναι αυτή που μπορεί να δώσει κάποιες ανάσες ανακούφισης και βεβαίως μόνο μία συνολική αλλαγή, αυτή που προτείνει το ΚΚΕ σε όλους τους τομείς, στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στα πάντα θα μπορέσει να αλλάξει μια κατάσταση και να βαδίσουμε σε έναν καινούργιο δρόμο όπου θα πάρουν τον δρόμο της οριστικής λύσης τους αυτά τα προβλήματα.

Γίνεται πολύ συζήτηση για την απλή αναλογική και για τις διατάξεις Θεοδωρικάκου οι οποίες απορρίφθηκαν ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ και γίνεται κυριολεκτικά κακός χαμός, να το πως έτσι λαϊκά, στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Πώς το σχολιάζετε για τις δημοτικές εκλογές, για τα συμβούλια που τρέχουν και σε περιφερειακό επίπεδο και σε δημοτικό.

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουμε τον Οκτώβριο. Εκεί άσχετα από εκλογικό σύστημα και την κριτική που ασκούμε εμείς και στον κ. Θεοδωρικάκο και συνολικά στην κυβέρνηση της ΝΔ, και σωστά κάνουν και τα άλλα κόμματα και κυρίως ο λαός μας, το ζήτημα είναι η επιλογή των προσώπων, των παρατάξεων εκείνων που μπορούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και να είναι ειλικρινείς με αυτά που λένε προεκλογικά. Όταν επιλέγεις είτε με αναλογικότερο νόμο είτε με πιο πλειοψηφικό νόμο, πιο άδικο δηλαδή, έναν ο οποίος άλλα λέει προεκλογικά δίνει υποσχέσεις προεκλογικά και άλλα κάνει μετά, τότε είναι δώρον άδωρον. Όποιον εκλογικό νόμο και να έχεις δεν σου λύνει το πρόβλημα.

Εμείς ως ΚΚΕ πάγια είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, όχι της νοθευμένης πάλι αναλογικής, όπως είναι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ τώρα ο νόμος που έχουμε, γιατί και από δω κλέβει αλλά της ανόθευτης αναλογικής, που δεν θα έχει πλαφόν και που θα αποτυπώνεται η δύναμη των πολιτικών κομμάτων ή στο δημοτικό συμβούλιο, στις περιφερειακές εκλογές η δύναμη των συνδυασμών με αυτό που έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός, ό,τι ψήφους έχει πάρει το κάθε κόμμα τόσες ψήφους να πάρει. Δεν μπορείς να κόβεις από το ΚΚΕ, για παράδειγμα 5 έδρες επειδή ήρθε τρίτο ή τέταρτο κόμμα, για να το δώσεις στο πρώτο για να πάρει την πλειοψηφία. Αυτό δεν είναι ούτε δημοκρατία ούτε απλή αναλογική.

Έχουμε δει μία αλλαγή και στον τρόπο που προβάλλει πλέον τους ανθρώπους το ΚΚΕ. Έχει έναν αέρα φρεσκάδας. Δεν είναι στα στεγανά που το θυμόμασταν.

Πάντα φρέσκοι είμαστε εμείς. Μακάρι όσο περνάνε τα χρόνια να φρεσκαριζόμαστε ακόμη περισσότερο. Πάντως δεν κάνουμε λίφτινγκ. Αυτοί είμαστε, αυτοί ήμασταν. Βεβαίως μαθαίνουμε και από την κοινωνική και πολιτική πείρα. Ακούμε και προτάσεις και σκέψεις, αυτές που ο ίδιος ο ελληνικός λαός και η νεολαία μας λέει και τις ενσωματώνουμε και στην πολιτική μας και στην καθημερινή μας δράση.

Με φρέσκο αέρα κατεβαίνει λοιπόν το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές, με πιο φρέσκο ακόμη εννοώ, για να μην το βάλουμε στη ζυγαριά. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν εδώ μαζί μας. Του χρόνου δηλαδή τέτοιο καιρό θα σας έχουμε βουλευτή Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Να έχει έδρα το ΚΚΕ στη Φθιώτιδα οπωσδήποτε. Αυτό είναι όχι ευχή αλλά πρέπει να γίνει πράξη.

902

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.