Παρέμβαση της Ελληνικής λύσης για τα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα στη Λήμνο

Σε ερώτηση του Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης με θέμα «Αναπάντητη ερώτηση ενδεχόμενου εγκατάστασης αιολικού ή φωτοβολταϊκού πάρκου στη Λήμνο» προς τον υπουργό περιβάλλοντος, απάντησε ο αρμόδιος υπουργός.

Παρέμβαση της Ελληνικής λύσης για τα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα στη Λήμνο

Η ερώτηση είχε γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου του 2022 και είχε ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Συμφώνως τρέχοντος προκύπτοντος ζητήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λήμνου ως θέμα επικείμενης υλοποίησης υπεράκτιου αιολικού σταθμού σε περιοχή της Ανατολικής Λήμνου, επαναφέρουμε εις γνώσιν σας την έως τούδε αναπάντητη ερώτησή μας, την οποίαν ως οφείλατε να απαντήσετε, προκειμένου η τοπική κοινωνία της Λήμνου να πληροφορηθεί, με αρ. Πρωτ. 551/15-10-2020 και με θέμα: «Ανησυχίες κατοίκων της Λήμνου για ενδεχόμενο εγκατάστασης αιολικού ή φωτοβολταϊκού πάρκου σε περιοχή του νησιού». Το περιεχόμενό της επικεντρωνόταν στο Προεδρείο της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων (ΟΛΣΥ), το οποίο εξέθετε το ζήτημα παραχώρησης μεγάλης έκτασης της Λήμνου και συγκεκριμένα, πλησίον του χωριού Σκανδάλι για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικού πάρκου μέσω ΑΠΕ. Επιπρόσθετα, εκείνη την περίοδο βάσει τοπικών δημοσιευμάτων, ο Δήμος Λήμνου διεκδικούσε στην περιοχή της Σκανδάλης έκταση περίπου οχτακοσίων (800) στρεμμάτων, προκειμένου να την «αξιοποιήσει» με έτοιμη μελέτη και ζητούσε από τον Πρόεδρο του τοπικού χωριού να υπογράψει ότι η έκταση αυτή είναι του Δήμου, με τον εν λόγω να αντιτείνει ότι η έκταση αυτή είναι αγροτεμάχια των κατοίκων του χωριού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε όπως απαντήσετε στο σχετικό ερώτημα, το οποίο σας είχαμε θέσει και αφορούσε τη μελλοντική προοπτική να εγκατασταθεί στην περιοχή του χωριού «Σκανδάλι» Ηλεκτροπαραγωγική Μονάδα ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ κι αν ναι, ποιας εταιρείας και ποιας ισχύος θα ήταν;
  2. Δεδομένης της τρέχουσας πια τοπικής επικαιρότητας, διατίθεται ιδιωτική εταιρεία να υλοποιήσει σχεδιασμό εγκατάστασης υπεράκτιου αιολικού σταθμού βορειοανατολικότερα του χωριού Σκανδαλίου και συγκεκριμένα στη ευρύτερη θαλάσσια έκταση της Πλάκας Λήμνου κι αν ναι, ποια είναι η εταιρεία κι αν πληροί αυστηρώς τα απαιτούμενα κριτήρια, όπως επί παραδείγματι ανεξάρτητες περιβαλλοντικές μελέτες Πανεπιστημιακής Αρχής;

Η απάντηση που δόθηκε από τον Κωνσταντίνοι Σκρέκα περιλαμβάνει διάφορα έγγραφα, όπου κοινοποιούνται παρακάτω:

  • Το υπ’ αρ. πρωτ. Ο-96968/21-9-2022 έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
  • Το υπ’ αρ. πρωτ. 92986/1395/22-9-2022 έγγραφο της Δ/νσης Χωροταξικού Σχεδιασμού/Τμ. Β’/ΥΠΕΝ.
  • Το υπ’ αρ. πρωτ. 92986/1395/22-9-2022 έγγραφο της Δ/νσης Χωροταξικού Σχεδιασμού/Τμ. Γ’/ΥΠΕΝ.
  • Το υπ’ αρ. πρωτ. 92986/6401/20-9-2022 έγγραφο της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης/ΥΠΕΝ.
  • Το υπ’ αρ. πρωτ. 46877/26-9-2022 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Επισημάνσεις

Ζητήματα που αφορούν στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον εξετάζονται για το κάθε έργο ξεχωριστά στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του. Κατά τη διενέργεια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης οι πολίτες και οι φορείς εκπροσώπησής τους έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υλοποιώντας το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί με ορθολογικό τρόπο ο φιλόδοξος στόχος, ο οποίος έχει τεθεί για τις ΑΠΕ.

Παρότι θεωρούμε ότι το υφιστάμενο, περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα, θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικά ορθολογικής ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας μεριμνά για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του. Ήδη, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, όπως και η περαιτέρω θεσμική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της Χώρας.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock