Ράμμος: Ποτέ δεν είπα ότι παύουν να ισχύουν οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ

Διευκρινήσεις του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, σχετικά με τη χθεσινή επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Ράμμος: Ποτέ δεν είπα ότι παύουν να ισχύουν οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ

Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, σε μία προσπάθεια να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση μετά τα όσα γράφτηκαν κι ακούστηκαν από μερίδα του ΜΜΕ σχετικά με τη χθεσινή επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Επειδή η επιστολή του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων ως «υπαναχώρηση» ο κ. Ράμμος διευκρινίζει ότι: «η επιστολή, όμως, ουδόλως έχει την έννοια ότι συνομολογείται με αυτήν ότι οι διατάξεις του άρθρου 6 § 1 του ν. 3115/2003 που προβλέπουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έχουν παύσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ισχύουν». Συνεχίζοντας, επαναλαμβάνει πως η χθεσινή του επιστολή ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς, να τον πληροφορήσουν πώς αντιλαμβάνονται τις λεπτομέρειες εφαρμογής μιας διάταξης που εμπεριέχει «αοριστίες και ασάφειες», όπως χαρακτηριστικά λέει.

Τέλος, τονίζει, πως είναι εντελώς άλλο θέμα η ενημέρωση των πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών τους κι άλλο οι έλεγχοι που η ΑΔΑΕ διεξάγει είτε αυτεπαγγέλτως, είτε κατόπιν παραγγελίας, ώστε να διαπιστώσει αν τηρείται η νομιμότητα.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου:

«Επειδή, διακινήθηκαν πολλές εσφαλμένες ερμηνείες σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής μου της 17.1.2023 προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης, με κοινοποίηση και σε άλλους πολιτειακούς παράγοντες, θέλω να διευκρινίσω ότι η επιστολή αυτή, όπως σαφώς, εξ άλλου, προκύπτει από απλή ανάγνωση της, ως μόνο και αποκλειστικό περιεχόμενο έχει το αίτημα της ΑΔΑΕ να πληροφορηθεί από τους Υπουργούς, που εισηγήθηκαν το νέο νόμο 5002/2022, πως αντιλαμβάνονται τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 4 § 7 του εν λόγω νόμου. Διάταξης, η οποία περιέχει αοριστίες και ασάφειες και η οποία πρέπει να τύχει αποσαφηνίσεως για να μπορέσει να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Η επιστολή, όμως, ουδόλως έχει την έννοια ότι συνομολογείται με αυτήν ότι οι διατάξεις του άρθρου 6 § 1 του ν. 3115/2003 που προβλέπουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έχουν παύσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ισχύουν. Όπως είχε καταγραφεί στο δελτίο τύπου που εξέδωσα στις 10.1.2023 πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Είναι άλλο θέμα η ενημέρωση των πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει αρθεί κατά το παρελθόν το απόρρητο των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας (άρθρο 4 § 7 του ν. 5002/2022), και εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των ελέγχων που διεξάγει η ΑΔΑΕ αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε παρόχους, στην ΕΥΠ κλπ προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρείται η νομιμότητα στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και εφαρμόζονται όλες οι σχετικές εγγυήσεις για την διασφάλιση του (άρθρο 6 § 1 του ν. 3115/2003).

Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ , Χρήστος Ράμμος».

i-eidiseis

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.