Συνεχίζεται η κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Συνεχίζεται η κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι κόντρες μεταξύ των κομμάτων είναι μια συνηθισμένη κατάσταση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει συχνά νήξεις πρός το ΠΑΣΟΚ, όπου θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως επιθέσεις φιλίας και συμμαχίας ενόψει νίκης σε απλή αναλογική.

Δεν είναι απαραιτήτως κακό αυτό, αν και κατά την ταπεινή μου γνώμη, μένει να διαψευστώ, είναι πολύ δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, όποτε και ανα αυτές αποφασιστούν να γίνουν. Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη στάση, το ΜΕΡΑ 25 θέλει συνομιλίες πριν τις εκλογές, αλλά αυτό είναι πρακτικά δύσκολο για κόμματα που θέλουν να πάρουν ψήφους πριν τις εκλογές, διότι εαν ο ψηφοφόρος ενός κόμματος ξέρει π.χ. ότι το κόμμα που θα ψηφίσει θα συνεργαστεί μετεκλογικά με κάποιο άλλο μεγάλο κόμμα, τότε το ερώτημα είναι γιατί να μην ψηφίσει το μεγάλο κόμμα και όχι π.χ. το ΜΕΡΑ 25 ή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το πιο ενδιαφέρον όμως κόμμα των εκλογών που έρχονται, είναι πραγματικά το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν το προτιμάτε έτσι. Το κόμμα αυτό παραμένει σκιά του ισχυρού παρελθόντος του, το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, διαχειρίστηκε μετά τον θάνατό του ο Κώστας Σημίτης και στη συνέχεια ο Γεώργιος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο άνθρωπος που οδήγησε την χώρα στο μνημόνιο, χωρίς βέβαια να ευθύνεται απόλυτα αυτός, αφού η χώρα ήδη πριν την διακυβέρνησή του, είχε μπει σε κρίση. Υπήρχαν επιλογές, αλλά όλες θα είχαν επιπτώσεις, κατά την ταπεινή μου γνώμη πάλι, η ηπιότερη ήταν το μνημόνιο.

Τελοσπάντων όμως αυτά είναι γνώμες και πάντα οι γνώμες διίστανται. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει πιο πολύ ενδιαφέρον από πριν πάντως. Είναι ένα κόμμα που έχει 3 μεγάλες τάσεις, είναι αυτοί που θέλουν την συνεργασία με την αριστερά, δεν θα κατονομάσω κανέναν, το αφήνω στην φαντασία σας, είναι αυτοί που θέλουν την συνεργασία με τη δεξιά, και είναι αυτοί που λένε όχι στις συνεργασίες. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης προς το παρόν, αυτό φαίνεται από όσα λέει ανήκει στην τάση που είναι ενάντια στις συνεργασίες. Ωστόσο θα έχει πρόβλημα, διότι εαν το ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία, σε οποιοδήποτε επίπεδο, θα χάσει την αριστερή τάση. Εαν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ,θα χάσει την δεξιά τάση, εαν δεν συνεργαστεί με κανέναν, θα χάσει και τους μεν και τους δε ή έστω εναν από αυτούς, αφού εαν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, θα διαμαρτυρηθούν οι αριστεροί του ΠΑΣΟΚ για τη μη συνεργασία τους, και αν γίνει το αντίθετο, θα διαμαρτυρηθούν οι δεξιοί για την μη συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν έχει πολιτική δυσκολία τεράστια και για αυτό ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον κόμμα των εκλογών, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα πάρει. Πρέπει να αποφασίσει ποια πορεία θα πάρει και να κερδίσει τον ανάλογο κόσμο, χάνοντας κάποιον άλλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει αυτό και για αυτό πιέζει, κάνοντας συνεχόμενες αναφορές σε πρόσωπα σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γεννηματά ή και τον γέρο της δημοκρατίας. Σε αυτή την πίεση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο προφανώς, κάνει συνεχείς επικλήσεις στο παρελθόν, και αναφέρει την περίφημη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το έκανε και σήμερα μέσα από το twitter, δείτε παρακάτω την ανάρτηση.

Και για αυτό εισέπραξε και την ανάλογη απάντηση από την Πόπη Τσαπανίδου, όπου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν σε συμμαχία με τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά. Στην πορεία, ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τον Πάνο Καμμένο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επέμεινε στις αρχές του, αψήφησε το πολιτικό κόστος και άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ. Ελπίζαμε ότι και το ΠΑΣΟΚ θα έχει βγάλει τα δικά του από τη συνεργασία του με τη ΝΔ».

Το ΠΑΣΟΚ έκανε συνεργασία θα προσθέταμε τόσο με την Νέα Δημοκρατία όσο και με το ΛΑ.Ο.Σ, για να μην ξεχνιόμαστε. Έκανε βέβαια συνεργασία και με τη ΔΗΜ.ΑΡ, αλλά ο καθένας όπως βλέπετε είχε στο παρελθόν του και τον «ακροδεξιό». Το βάζω σε παρένθεση γιατί για το κατά πόσο ακροδεξιά είναι αυτά τα κόμματα είναι συζητήσιμο, αλλά δεν είναι της παρούσης. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν είναι το πιο ενδιαφέρον κόμμα στην εποχή μας, βεβαίως και δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα του Ανδρέα, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι πως θα μπορέσει να επιβιώσει στην σύγχρονη εποχή, μια εποχή, που υπάρχουν πολλοί νοσταλγοί του κόμματος του Ανδρέα και που οι περισσότεροι δήλωσαν σε δημοσκόπηση ότι θα στεναχωριόντουσαν αν το ΠΑΣΟΚ έκλεινε, ανεξαρτήτως από το τι θα ψηφίσουν.

Θα επανέλθουμε στο θέμα που θα αποτελέσει και μεγάλο τμήμα της προεκλογικής συζήτησης.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.