Πάνω από 20.000 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία, από το διπλό φονικό χτύπημα του σεισμού την περασμένη Δευτέρα. Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε περίπου 20.000, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους προς τα επάνω απολογισμούς των τοπικών αρχών.

Πάνω από 20.000 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 16.546. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι. Στις ζώνες αυτές έφτασε σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, ένα πρώτο κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα έξι φορτηγά μεταφέρουν εξοπλισμό για τα σωστικά συνεργεία αλλά και κουβέρτες, στρώματα, σκηνές και ηλιακές λάμπες, εφόδια που καλύπτουν τις ανάγκες 5.000 ανθρώπων.

Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να βρουν ζωή μέσα στα χαλάσματα, ως ψήγμα ελπίδας, μέσα στον ανείπωτο θρήνο για τις ζωές που χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Χιλιάδες παραμένουν αβοήθητοι στο δρόμο δίπλα στα συντρίμμια, όπου βρίσκονται θαμμένοι συγγενείς και φίλοι. Περιμένουν τη βοήθεια των Αρχών, που όμως δεν έρχεται.

Αντιμέτωπος με τη λαϊκή αγανάκτηση βρέθηκε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Αντίγιαμαν. Χιλιάδες επιζώντες είναι αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία. Περιμένουν ώρες πλάι στις σορούς των συγγενών τους έξω από τα νοσοκομεία, για πάρουν τα έγγραφα, που απαιτούνται, για να κηδέψουν τους δικούς τους ανθρώπους.

H διαχείριση της τραγωδίας από την κυβέρνηση Ερντογάν έχει προκαλέσει οργή στους πολίτες που καταγγέλλουν καθυστερημένη αντίδραση.

Μετά τις επικρίσεις και την επίσκεψη χθες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές, σήμερα η κυβέρνηση μετέφερε βρέφη από τα συντρίμμια σε νοσοκομεία στην Άγκυρα.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα συντρίμμια που προκλήθηκαν από το σεισμό, έχει ανέλθει στους 14.014», επισήμανε σε δηλώσεις του.

Έφτασαν οι πρώτες δύο από τις πέντε πτήσεις με την ελληνική βοήθεια που θα ξεπεράσει τους 80 τόνους

Οι δύο πρώτες πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια από τις πέντε συνολικά που κατ΄αρχήν θα στείλει η Ελλάδα στην Τουρκία, έφθασαν τα ξημερώματα στα Άδανα.

Την ελληνική βοήθεια συνόδευσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Ο κ. Στυλιανίδης , επέστρεψε στη συνέχεια στην Ελλάδα , για να επιβλέψει την αποστολή ακόμη τριών πτήσεων .

Συνολικά η Ελλάδα , αποστέλλει πάνω από 80 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και αν χρειαστεί ακόμη περισσότερη.

Στο Αϊβαλί η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Λέσβο

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών της Λέσβου στο κάλεσμα δεκάδων φορέων για την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας.

Το γραφείο του τουριστικού πράκτορα Φώτη Αλτνάν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, είναι το σημείο συγκέντρωσης της βοήθειας από πολλά σημεία του νησιού και σήμερα έφυγε η πρώτη αποστολή βοήθειας με κουβέρτες, υπνόσακους, ξηρά τροφή και είδη υγιεινής με προορισμό το Αϊβαλί όπου ο εκεί δήμος έχει οργανώσει φορείς για την αποστολή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Το Σάββατο θα φύγει από τη Λέσβο η δεύτερη αποστολή βοήθειας όπως είπε ο κ. Αλντάν στην ΕΡΤ Αιγαίου ενώ ήδη ο δήμος Αϊβαλιού την επόμενη μέρα από τον σεισμό έστειλε έξι φορτηγά ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες όπως είπε η Νέλλη Χατζηδάκη στην ΕΡΤ.

Συγκινούν τα μηνύματα από την Τουρκία, το μέγαλο ευχαριστώ των Τουρκικών ΜΜΕ προς την Ελλάδα. Δείτε τις εικόνες από τα ρεπορτάζ της Τουρκικής Τηλεόρασης

Η Ελλάδα πονάει όπως πονάει ο Τουρκικός λαός αυτή την ώρα δεν υπάρχουν διαφορές.

Μια φωτογραφία που έγινε Viral

Την αναρτήσαμε και εμείς στα κοινωνικά δίκτυα, είναι μια δυνατή εικόνα που φτιάχτηκε από τον υποστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Κοτρίδη, τέως Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου.

Η εικόνα, που αποτυπώνει μια φανταστική σύνθεση σύμφωνα με τον δημιουργό, έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες σε ελληνικά και τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, αντικατοπτρίζοντας πλήρως την προσφορά των ανδρών της ΕΜΑΚ στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας.

Έχουν σώσει πολύ κόσμο οι άνδρες της ΕΜΑΚ, οι εικόνες των διασωστών που κλαίνε από τη χαρά για ένα 7χρονο κορίτσι που έσωσαν, φαίνονται και στο βίντεο ίσως είναι οι πιο δυνατές. Αυτό όμως που πραγματικά είναι απαράδεκτο, είναι η στάση της ΕΕ, που λόγω του εμπάργκου με τη Συρία δε προσφέρει την δέουσα βοήθεια. Αυτές τις ώρες όμως δεν κοιτάμε την πολιτική και τα συμφέροντα αλλά τον άνθρωπο, αυτός έχει σημασία και μόνο αυτός.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading