Επίσκεψη Μηταράκη σε Λέσβο και Χίο

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ στη Χίο βρέθηκε στα δύο νησιά, όπου επισκέφθηκε διάφορους φορείς.

Επίσκεψη Μηταράκη σε Λέσβο και Χίο

Στη Λέσβο ο Νότης Μηταράκης παραχώρησε συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Πέμπτης στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, παρουσία του Δημάρχου Μυτιλήνης.

Ο Κύριος Μηταράκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε πως «με σχέδιο και πολλή δουλιεά καταφέραμε να ξεπεράσουμε τη μεταναστευτική κρίση». Όπως είπε τα τελευταία 3 χρόνια επετεύχθησαν οι δύο βασικοί στόχοι του υπουργείου, όπου ήταν ο δραστικός περιορισμός των ροών και οι επιπτώσεις στι τοπικές κοινωνίες. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις σχετικές αποφάσεις του δήμου, που αφορούν το μεταναστευτικό, και όπως είπε επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό την δομή του Καρά Τεπέ, που την χαρακτήρισε αίσχος.

Κατά την άποψη του υπουργού την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στην Λέσβο 643.000 αιτούντες άσυλο, ενώ στην τετραετία της ΝΔ ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στους 32.000. Αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ είναι οι διαμένοντες στη δομή Μαυροβούνι σήμερα να είναι λιγότεροι από 2000 με μείωση κατά 90%.

Ο υπουργός τόνισε ότι προχωρήσαμε σε σημαντικές ανταποδοτικές επενδύσεις προς τους δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης αλλά και προς την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με πάνω από 25 εκατομύρια Ευρώ για αποζημιώσεις στους κατοίκους, αναδρομικά του 2019, των δήμων που είχαν υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους εξαιτίας του μεταναστευτικού. Στηρίξαμε τις νέες υποδομές που θα προσφέρουν προοπτική για τη Μυτιλήνη, όπως σημέιωσε.

Ο τελικός στόχος είναι να λειτουργήσει η ΚΕΔ στη Βάστρια εντός του 2023, όπως σημείωσε. Η δομή αυτή θα είναι 7 φορές μικρότερη από τη Μόρια στα χειρότερά της και 3 φορές από τι είναι σήμερα το Μαυροβούνι αναφορικά με τον πληθυσμό που θα φιλοξενεί. Η δομή θα είναι εκτός του αστικού ιστού και προχωράει. Σε σχετική ερώτηση που του έγινε απάντησε ότι έχει δώσει στο Βόρειο Αιγαίο συνολικά 50 εκατομμύρια Ευρώ την τριετία 2020-23, ενώ σε άλλη ερώτηση απάντησε πως η δομή στην Βάστρια βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης εντός του 2023.

Η επίσκεψη στη Χίο

Ο Νότης Μηταράκης επισκέφθηκε το χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χίου “Σκυλίτσειο” και το εργοτάξιο της Παθολογικής κλινικής μαζί με τον Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστο Ροϊλό. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους συναδέλφους τους αλλά και τους πολίτες του νησιού.

«…οι ανέξοδες επισκέψεις και δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης της ΝΔ στην υγειονομική περιφέρειά μας, έχουν οξύνει τα μεγάλα προβλήματα περίθαλψης», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο για την επίσκεψη του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ στη Χίο.

Πρώτα θέματα,που θέτουν, είναι το ζήτημα της μη παράδοση της Παθολογικής κλινικής που κατασκευάζεται από το 2017, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του κτηρίου 1-2 και επίση θέτουν τα προβλήματα στην έλλειψη προσωπικού στο ακτινολογικό τμήμα, στο ΕΚΑΒ Χίου, αλλά και στα Κέντρα Υγείας.

Επισκεπτόμενος το νοσοκομείο της Χίου ο Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι «Η υγεία των πολιτών της Χίου αλλά και όλης της χώρας είναι πρωταρχική προτεραιότητα της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πρόσφατη παρουσία του Υπουργού Υγείας, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, σήμερα, του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ δείχνει το διαρκές ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε θέματα μπορεί να προκύψουν στο Σκυλίτσειο».

Ροϊλος και Μηταράκης ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών που πραγματοποιούνται στη νέα πτέρυγα της Παθολογικής και Ψυχιατρικής κλινικής από τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Χίου, Ελένη Κανταράκη. Ο κ. Ροϊλός προσδιόρισε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και των άλλων μικρών εργασιών και θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου εργαζομένων στο Σκυλίτσειο (ΣΕΣΝΟΧ) πάντως δεν φάνηκαν να πείστηκαν, υποδέχτηκαν τον υπουργό και τον κ.Ροΐλο με πανό, ενώ σε συνάντηση παρουσία τόσο των δύο επισκεπτών όσο και της διοικήτριας αμφισβήτησαν την δέσμευση ότι στο τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η παθολογική- ψυχιατρική κλινική. «Είχαμε μια εποικοδομητική και πολιτισμένη συζήτηση», σχολίασε τη συνάντηση με το σωματείο ο κ. Ροϊλός.

«Ένα νοσοκομείο όπως ξέρετε είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Διαρκώς έχει ανάγκη για νέες επενδύσεις, για νέα έργα, για νέες προσλήψεις προσωπικού, για νέες τεχνολογικές επενδύσεις.

Είδαμε πριν από λίγο μαζί το κτήριο της νέας παθολογικής κλινικής, της νέας ψυχιατρικής κλινικής, ένα έργο που το συζητάμε εδώ και δέκα χρόνια. Όπως πολλά από “τα έργα της γενιάς μας”, αυτά τελειώνουν σήμερα, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε ο Ν. Μηταράκης.

«Τα τελευταία τρία χρόνια προσελήφθησαν 124 άνθρωποι στο νοσοκομείο της Χίου. Νέες κλινικές δημιουργούνται. Νέα μηχανήματα αγοράζονται. Μια διαρκής προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες της Δημόσιας Υγείας… Νιώθω μια μεγάλη εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο της Χίου και νομίζω οι Χιώτες αντιλαμβάνονται το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που λαμβάνουν», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Διοικητής 2ης ΥΠΕ για θέματα “Σκυλίτσειου”

«Στην τελευταία προκήρυξη πήραμε 4 γιατρούς ειδικοτήτων, απαραίτητων για το νοσοκομείο, ειδικά αυτή του ογκολόγου που ήταν μια απαίτηση του λαού της Χίου πολλών ετών και καταφέραμε και την υλοποιήσαμε», σημείωσε επίσης ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ. Ενώ στην προκήρυξη που θα βγει στις επόμενες 15 ημέρες έχουν προβλεφθεί δύο θέσεις μόνιμων γιατρών ακτινοδιαγνωστικής ειδικότητας, ώστε να λυθεί το οξυμμένο πρόβλημα που σήμερα έχει το συγκεκριμένο τμήμα.

«Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι μέχρι να πάρουμε τους μόνιμους γιατρούς και να λυθεί το πρόβλημα οριστικά, έχουμε εργαλεία που μπορούν να ανακουφίσουμε πολύ την κατάσταση. Πολλά από αυτά τα εργαλεία μας τα δίνει ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή το Δεκέμβρη», ανέφερε ο κ. Ροϊλός χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σαν «σύγχρονες μεθόδους» που μπορούν να λύνουν προβλήματα.

Για το Κέντρο Υγείας Χίου

Δηλώνοντας ότι δεν έχουν εγκαταλείψει το Κέντρο Υγείας Χίου σημείωσε ότι θα ενισχυθεί με γιατρούς που αυτή τη στιγμή απασχολούνται σε περιφερειακά ιατρεία αλλά περιοδικά μπορούν να καλύπτουν και το Κέντρο Υγείας Χίου. Επίσης με τη βοήθεια γιατρών ειδικοτήτων του Νοσοκομείου θα μπορούν ορισμένες φορές την εβδομάδα να κάνουν εξωτερικά ιατρεία στο Κ.Υ..

Σε ότι αφορά το Κέντρο Υγείας Πυργίου θα ενισχυθεί με ένα από τα καινούργια μικρού όγκου ασθενοφόρα που θα προμηθευτεί η 2η ΥΠΕ και που την προσεχή Δευτέρα θα υπογραφεί η σύμβαση κατακύρωσης του διαγωνισμού.

Για το ΕΚΑΒ

Ο Κ. Ροϊλός σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες εξεύρεσης διασωστών, αφού όπως είπε «είναι μια ειδικότητα που είναι σπάνια στη χώρα μας», έγιναν προσλήψεις 3 ατόμων που είχαν υποβάλλει τα χαρτιά τους.

Στην ερώτηση για τους διασώστες από το ΙΕΚ του Νοσοκομείου της Χίου, σημείωσε ότι ναι μεν υπάρχουν αλλά δεν είναι ακόμα πιστοποιημένοι.

Για τα Κτίρια 1-2 του νοσοκομείου, όπου μέχρι το 2017 στεγαζόταν η Παθολογική Κλινική, η Διοικήτρια Ελένη Κανταράκη σημείωσε πως τώρα ολοκληρώθηκε η μελέτη από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Αφού περάσει η μελέτη από έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Επίσης έχει ενταχθεί η πλήρης ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων του “Σκυλιτσείου” στο Ταμείο Ανάκαμψης και στόχος είναι να τελειώσει το έργο μέχρι το καλοκαίρι.

Στην ερώτηση αν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για να αποτελέσουν αυτόνομα τμήματα το ΤΕΠ όσο και η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χίου, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ σημείωσε ότι η αναμόρφωση του ΤΕΠ είναι προαπαιτούμενο για να μπορέσουν να το εντάξουν ως αυτόνομο τμήμα.

Τέλος στο Ταμείο Ανάκαμψης εξετάζεται να ενταχθεί η ανακαίνιση της Δομής Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί στο Νεοχώρι στο κτηριακό συγκρότημα του Οίκου Αγάπης που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Χίου.

ΣΕΣΝΟΧ: “Αλλο όραμα για το ΕΣΥ του 21ου αιώνα”

«Η συνάντηση με τον Διοικητή της ΥΠΕ δεν μας έκανε πιο σοφούς», σχολίασε ο Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων Γιάννης Λαμπαδοχυτός.

«Στο αίτημα γιατί δεν κάνετε τις αναγκαίες προσλήψεις για να κάνετε χειρουργεία και το απόγευμα, όπως το πρωί, και να μην χρειάζεται ο ασθενής να βάζει από την τσέπη του δεν απάντησε… Οπως δεν απάντησε γιατί δεν κοιτούν τις υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, πως γίνεται τώρα να μην έχουμε ασθενοφόρα; να έρχονται οι ασθενείς στα επείγοντα και να τους κουβαλάν οι συγγενείς, να πηγαίνεις να κλείσεις στα εξωτερικά ιατρεία ραντεβού και να πηγαίνεις ένα χρόνο μετά. Να μην μπορείς να κάνεις εξέταση στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και η πρωτοβάθμια να είναι άδεια κτήρια…».
«Αυτό που καταλάβαμε είναι πως πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή, ο κόσμος να πληρώνει περισσότερο, η υγεία να είναι εμπόρευμα και αν δεν συντονιστούμε σαν κοινωνία, σαν εργαζόμενοι, σαν πολίτες, ενάντια σε αυτή την πολιτική που εφαρμόζουν θα δούμε ακόμα δυσκολότερες ημέρες…», πρόσθεσε ο Γ. Λαμπαδοχυτός καταγγέλλοντας τέλος ότι στη συνάντηση που είχε η Διοίκηση του Νοσοκομείου με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ δεν είχε καλεστεί ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Επίσκεψη Μηταράκη στο Δικαστικό Μέγαρο Χίου

Στο εργοτάξιο του νέου Δικαστικού Μεγάρου Χίου ξεναγήθηκε από τον υπεύθυνο μηχανικό του έργου σήμερα Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, παρουσία της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, Ανθίππης Ζαννάρα και του Αντιπροέδρου Γιώργου Μεργέ, ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών.

Αμέσως μετά ο κ. Μηταράκης σε δήλωσή του τόνισε πως αυτό θα παραδοθεί το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Η Χίος αποκτά μετά από πάρα πολλά χρόνια ένα αξιοπρεπές Δικαστικό Μέγαρο, αντάξιο του κύρους και της ιστορίας του νησιού», σημείωσε και στη συνέχεια επισκέφθηκε το ανακαινισμένο Πρωτοδικείο της Χίου, όπου συνομίλησε με τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Ζητούν γραπτή δέσμευση

«Το κτίριο με την παράταση θα έπρεπε να είναι παραδοτέο το Νοέμβριο του 2023. Εμείς στείλαμε μια επιστολή στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα και την κοινοποιήσαμε και στον έτερο βουλευτή της Χίου, τον κ. Μιχαηλίδη», μας δήλωσε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Ανθίππη Ζαννάρα.

«Θα θέλαμε αυτή η απάντηση για το χρόνο παράδοσης να μας δοθεί και γραπτά, ώστε να υπάρχει μία μεγαλύτερη ένταση από μια προφορική δέσμευση. Αναγνωρίζουμε, το έχω ξαναπεί, το ότι ο κ. Μηταράκης είχε την πρωτοβουλία και το επανεκκίνησε το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου, αλλά προσδοκούμε αυτό το έργο να το δούμε να ολοκληρώνεται» σημείωσε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, θυμίζοντας ότι η υπόθεση της κατασκευής Νέου Μεγάρου στη Χίο έχει ξεκινήσει από το 2003.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.