Πέθανε σε ηλικία 96 ετών o Μάριο Βίτι

Σε ηλικία 96 ετών πέθανε  στη Ρώμη o κορυφαίος νεοελληνιστής, καθηγητής Μάριο Βίτι. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, έμαθε τόσο ιταλικά όσο και ελληνικά λόγω της καταγωγής της μητέρας του ενώ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετακόμισε στην Ιταλία.

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών o Μάριο Βίτι

Από το 1957 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης “L’Orientale”, το 1968 διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, δίδαξε για πολλά χρόνια νέα ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Τούσια, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης και Θεσσαλονίκης.

Πρόσφατα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Τοσκάνης, ενώ η έδρα νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρώμης του αφιέρωσε το Παρατηρητήριο του Εργαστηρίου για την ελληνική γλώσσα.

O σπουδαίος καθηγητής μελέτησε τα έργα των Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη με τον οποίο ήταν στενός φίλος  όπως και με τον του Μίκη Θεοδωράκη και πολλούς άλλους Έλληνες λογοτέχνες και καλλιτέχνες.

Στην Ιταλία δημοσίευσε το πολυμεταφρασμένο έργο του Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ενώ είχε διατελέσει πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης των Νέων Ελληνικών Σπουδών. Ο Βίτι είχε τιμηθεί από τα πανεπιστήμια του Παρισιού, της Θεσσαλονίκης και της Κύπρου, όπως επίσης από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του νεοελληνιστή, ιστορικό της λογοτεχνίας Mario Vitti, έστειλε η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου.

Η Σία Αναγνωστοπούλου σημείωσε πως «με βαθιά συγκίνηση και έναν απέραντο σεβασμό τον αποχαιρετούμε σήμερα για το τεράστιο έργο του, για τους ισχυρούς δεσμούς αγάπης που ανέπτυξε με τα ελληνικά γράμματα, για την σημαντική χωρίς σύνορα προσωπικότητα του. Ζωντανή η μνήμη του για τις επόμενες γενιές».

«Ο Mario Vitti ήταν ο ανεπιτήδευτος λόγιος της ανανέωσης  της νεοελληνικής φιλολογίας. Ένας περιηγητής του χάρτη της λογοτεχνίας στη σύγχρονη Ελλάδα. Η οικουμενικότητα του έργου και της ζωής του, ακουμπά στις πολιτισμικές επιδράσεις της γενέτειρας του της Κωνσταντινούπολης και εξελίσσεται μέσα από μια διαδρομή που φτάνει μέχρι την Ελλάδα, τόπο-σημείο αναφοράς  στο συγγραφικό έργο του κοσμοπολίτη επιστήμονα.

Νεοελληνιστής, ιστορικός λογοτεχνίας, μεταφραστής, κριτικός, καθηγητής στο πανεπιστήμιο, υπηρέτησε τα νεοελληνικά γράμματα μέσα από όλες αυτές τις διαφορετικές εκφάνσεις ενός πρωτοποριακού διανοούμενου, απελευθέρωσε την αγάπη του για την νεοελληνική φιλολογία μέσα από μια μοντέρνα και καινοτόμα ανάλυση.

Ένα επιστημονικό και συγγραφικό πεδίο, που εμπεριέχει  την εμβληματική  «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας» δύο φορές γραμμένη  από τον ίδιο τον Vitti, αλλά και την «Ιδεολογική Λειτουργία της Ελληνικής Ηθογραφίας» (1974) και την «Γενιά του Τριάντα, Ιδεολογία και Μορφή» (1977), το «Ο Ελύτης, βιβλιογραφία» (1977), «Φθορά και Λόγος, εισαγωγή στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη» (1978), «Ο Ελύτης, Κριτική Μελέτη» (1974), το «Ο Κάλβος και η Εποχή του» (1995), «Για τον Οδυσσέα Ελύτη», όπως και πολλά άλλα πονήματα, δίνει το μέτρο της συμβολής του στη διαμόρφωση της καταγραφής και της κατανόησης των νεοελληνικών γραμμάτων.

Με βαθιά συγκίνηση και έναν απέραντο σεβασμό τον αποχαιρετούμε σήμερα για το τεράστιο έργο του, για τους ισχυρούς δεσμούς αγάπης που ανέπτυξε με τα ελληνικά γράμματα, για την σημαντική χωρίς σύνορα προσωπικότητα του. Ζωντανή η μνήμη του για τις επόμενες γενιές».

Αυγή

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.