Πέθανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, ο Μωυσής Ελισάφ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών, άφησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Πέθανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, ο Μωυσής Ελισάφ

Ο Μωυσής Ελισάφ τους τελευταίους μήνες έδινε σκληρή μάχη, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Η κηδεία θα γίνει την Κυριακή στις 13:00 στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων. Στον ίδιο χώρο η οικογένειά του θα δεχθεί συλλυπητήρια. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές υπέρ της Ιεράς Συναγωγής.

Ο Μωυσής Ελισάφ εξελέγη δήμαρχος Ιωαννιτών στις δημοτικές εκλογές του 2019 και ήταν ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής στην Ελλάδα.

Το βιογραφικό του Μ. Ελισάφ

Ο καθηγητής Μ. Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Εργάστηκε στο Institute of Lipids and Atherosclerosis Research, Sheba Medical Center , Tel Hashomer, Sackler School of Medicine του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ , Ισραήλ (1993-1994).

Διετέλεσε Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας στα οποία παρακολουθείται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες και παχυσαρκία.

Ήταν ενεργό μέλος 27 Επιστημονικών Εταιρειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι European Atherosclerosis Society, European Hypertension Society και International Society of Hypertension.

Διετέλεσε επανειλημμένα Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, ενώ υπήρξε και μέλος του Δ.Σ. Ήταν επίσης Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, διετέλεσε Διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αναπληρωτής Διοικητής Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Ο κ. Ελισάφ ήταν συνδιευθυντής σύνταξης και μέλος της συντακτικής επιτροπής 40 διεθνώς αναγνωρισμένων ιατρικών περιοδικών. Επιπλέον, είναι κριτής σε 118 διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Είχε οργανώσει πολλά συνέδρια και συμπόσια στο αντικείμενο της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της αθηροσκλήρωσης, της αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών.

Ήταν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Satellite Meeting on Secondary Dyslipidemias of the European Atherosclerosis Society (EAS) [το 1999].

Είχε συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που σχετίζονται με τη θεραπεία των υπερλιπιδαιμιών, της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είχε 772 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά στη βασική και κλινική έρευνα στο αντικείμενο της υπέρτασης, των λιπιδίων, της αθηροσκλήρωσης, καθώς και στις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών. Ο ίδιος εξέδωσε δύο βιβλία με αντικείμενο τις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών καθώς και τις δυσλιπιδαιμίες.

Διετέλεσε επανειλημμένα Δημοτικός Σύμβουλος και ήταν Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014).

Ήταν ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Επί 17 συναπτά έτη ήταν Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, είναι μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) ενώ διετέλεσε επί διετία και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη Δήμαρχος Ιωαννίνων με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα Γιάννενα και η Αυτοδιοίκηση, η Ιατρική και η Ισραηλιτική Κοινότητα, θρηνούν μαζί με όλους μας τον Μωυσή Ελισάφ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι χάσαμε «έναν φωτεινό άνθρωπο», καθώς «υπηρέτησε με δημιουργικό πάθος την πόλη του και την κοινωνία, από όποια θέση και αν βρέθηκε».

Ταυτόχρονα, η ανάρτηση του Μητσοτάκη αναφέρει ότι «Για όσους, όμως, είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, αυτό ήταν το επιστέγασμα και η δίκαιη ανταμοιβή μιας ζωής αφιερωμένης στο κοινό καλό».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα θερμά του «συλλυπητήρια στους οικείους του».

Κ. Σακελαροπούλου: Ο θάνατος του Μ. Ελισάφ αφήνει την πόλη των Ιωαννίνων πιο φτωχή

«Ο αδόκητος θάνατός του αφήνει την πόλη πιο φτωχή, τους Γιαννιώτες στερημένους από έναν δημοτικό άρχοντα με σπάνια ακεραιότητα χαρακτήρα, αδέσμευτο, πολέμιο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, που έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ενέπνεε με το ήθος και το όραμά του» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου για τον Μωυσή Ελισάφ.

Η ίδια επισημαίνει ότι «η ήπια, ενωτική, τολμηρή και οραματική προσωπικότητά του θα λείψει από τους συμπολίτες του και από όλους εμάς που τον γνωρίσαμε»

Κ. Τασούλας: Τα Γιάννενα αποχαιρετούν απόψε τον “καλό καγαθό” τους Δήμαρχο

Για έναν «αφοσιωμένο, στο καθήκον και στο καλό των Ιωαννίνων, λειτουργό» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφορικά με τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκφράζοντας τα «πλέον θερμά συλλυπητήρια», προσθέτει ότι είχε «την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια γόνιμης θητείας του στον δημαρχιακό θώκο να συνεργαστώ στενά μαζί του.

«Αποχαιρετώ τον Μωυσή Ελισάφ με αισθήματα βαθιάς θλίψης και μεγάλης αναγνώρισης, τόσο για την εν γένει προσφορά του όσο και για το ανεξίτηλα ποιοτικό του αποτύπωμα που θα εξακολουθεί να μας συντροφεύει», σημειώνει ο ΠτΒ.

Αλέξης Τσίπρας: Ο Μωυσής Ελισάφ άφησε ανεξίτηλο στίγμα στη χώρα

Ανάρτηση για την απώλεια του δήμαρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτηριστικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει :«Σπουδαία προσωπικότητα του ακαδημαϊκού χώρου και της αυτοδιοίκησης, παράδειγμα ενεργού και προοδευτικού πολίτη, ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα. Ο Μωυσής Ελισάφ άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα Ιωάννινα και στη χώρα γκρεμίζοντας τείχη και ενώνοντας τις πιο φωτεινές πλευρές της επιστήμης, της πολιτικής και του πολιτισμού».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «το παράδειγμά του θα συνεχίσει να μας εμπνέει. Για τον διαρκή αγώνα ενάντια στον φασισμό, στον αντισημιτισμό, στη λήθη».

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια «στην οικογένειά του, στον εβραϊκό Ελληνισμό και στην αγαπημένη του πόλη: τα Ιωάννινα».

Ν. Ανδρουλάκης: Το έργο και οι προοδευτικές ιδέες του Μ. Ελισάφ θα μας εμπνέουν για πάντα

Ορόσημο χαρακτηρίζει τη θητεία του Μ. Ελισάφ στον Δήμο Ιωαννιτών ως πρώτος εβραϊκής καταγωγής Δήμαρχος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ίδιος τονίζει ότι το έργο του κ. Ελισάφ «και οι προοδευτικές του ιδέες θα μας εμπνέουν για πάντα».

Δελτίο τύπου από την οργάνωση Γέφυρες τέχνης

Ο Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννιτών από το 2019 και Πρόεδρος – επί 20ετία και πλέον – της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πολυαγαπημένης του πόλης των Ιωαννίνων, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 17/2/2023 το απόγευμα.

Εξέχουσα προσωπικότητα, προοδευτικός, άνθρωπος του πνεύματος, της προσφοράς στον συνάνθρωπο και τα κοινά, της αλληλεγγύης, υπηρέτησε από σειρά διακεκριμένων θέσεων την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Η θητεία του στον Δήμο Ιωαννιτών ως του πρώτου εβραϊκής καταγωγής Δημάρχου στην Ελλάδα, αποτέλεσε ορόσημο.

Είχε γεννηθεί το 1954, στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Το 1993-1994, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβίβ στο Ισραήλ. Διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας. Μέχρι τον θάνατό του ήταν ενεργό μέλος 27 επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε επανειλημμένα πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, όπου παρέμενε μέλος του Δ.Σ. Ήταν επίσης αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας. Επιπρόσθετα, διετέλεσε διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναπληρωτής διοικητής ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Στην αυτοδιοικητική του πορεία, είχε διατελέσει επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος , Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014) με δήμαρχο τον Φίλιππα Φίλιο. Τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Με βαθύτατη θλίψη, η Διευθύντρια ‘Ανχελα Μαρία Αρμπελάεθ και οι Γέφυρες Τέχνης, υποκλινόμαστε ευλαβικά στη μνήμη του αγαπημένου φίλου Μωυσή Ελισάφ. Η απώλεια μεγάλη, για όσους είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε από κοντά και να συνεργαστούμε μαζί του. Η ευγένεια, η πραότητα και πάνω απ’ όλα το ήθος, που τον διέκριναν στα πολύπλευρα επιτεύγματά του, ας αποτελούν τον φωτεινό φάρο που θα οδηγεί τις ζωές όλων μας.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.