Αναγνώριση της αυτόχθονης φυλής προβάτου “Ορεινό Λήμνου”

Την απόφαση αναγνώρισης της φυλής προβάτου «Ορεινό Λήμνου» υπέγραψαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία ακολούθως θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αναγνώριση της αυτόχθονης φυλής προβάτου “Ορεινό Λήμνου”

Από έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Terra Lemnia» η γενετική ταυτότητα αυτού του πληθυσμού των προβάτων, που η περιοχή διαβίωσής τους είναι το όρος Βίγλα στο βορειοδυτικό τμήμα της Λήμνου, διαφοροποιείται φαινοτυπικά και γενετικά και ανήκει σε ξεχωριστή αυτόχθονη φυλή.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε η κα Καλογήρου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αξιολόγησαν τα στοιχεία της έρευνας αυτής και μάλιστα έχει ήδη προταθεί η ένταξη και χρηματοδότηση του «Ορεινού Λήμνου», στην επόμενη προγραμματική περίοδο μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.

Με την παρούσα απόφαση γίνεται η νομική αναγνώριση της φυλής, που αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διάσωση και την περαιτέρω διάδοσή της.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου «ουσιαστική είναι η συμβολή του «Terra Lemnia» και όλων των επιστημονικών φορέων που εργάζονται συστηματικά εδώ και χρόνια για να εδραιωθεί στη Λήμνο ένα πρότυπο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού. Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, για να κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό για τον αγροτικό τομέα και τους ανθρώπους του.»

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.