Ερώτηση της Ελληνικής λύσης για το λιμάνι της Χίου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος είχε απευθύνει ερώτηση στους υπουργούς πολιτισμού και Ναυτιλίας για το θέμα της εμβάθυνσης του λιμανιού της Χίου και τις σχετικές καθυστερήσεις, στις 23 Ιανουαρίου του 2023.

Ερώτηση της Ελληνικής λύσης για το λιμάνι της Χίου

Η ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου είχε ως εξής:

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Συμφώνως ενημέρωσης κατοίκων Χίου, καθυστερούν οι εργασίες εκβάθυνσης – καθαρισμού του Κεντρικού Λιμένος Χίου, έργο το οποίο θεωρείται αναγκαίο, διότι η ιλύς (λάσπη – υγρά απόβλητα) που έχει επικαθήσει στον πυθμένα προκαλεί δυσχέρειες στους ελιγμούς των ακτοπλοϊκών – επιβατηγών σκαφών, κυρίως κατά τον κατάπλου και την πρόσδεση αυτών στο λιμάνι. Ωστόσο, η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης λειτουργικών βαθών στον εν λόγω Λιμένα προσκρούει, κατά τα αναφερόμενα, στην κατά αρμοδιότητα τοπική Υπηρεσία Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, η οποία έως τούδε δεν ενέκρινε το αναφερόμενο έργο, προκειμένου και συναφώς να επιβλέψει τις επιμέρους εργασίες για τυχόν ανεύρεση εναλίων αρχαιοτήτων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

=>Προτίθεστε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου το ΥΠΠΟΑ άμεσα να εγκρίνει και να επιτηρήσει το έργο της εκβάθυνσης – καθαρισμού του Κεντρικού Λιμένος Χίου;

=>Εκταμιεύτηκε το ανάλογο χρηματικό ποσό από το ΥΝΑΝΠ για τη μελέτη και την κατ΄ επέκταση υλοποίηση της εκβάθυνσης – καθαρισμού του Κεντρικού Λιμένος Χίου;

Η απάντηση της Λίνας Μενδώνη, υπουργού πολιτισμού έχει ως εξής:

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 1889/24.1.2023 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η μελέτη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου «Αποκατάσταση Λειτουργικών Βαθών Κεντρικού Λιμένα Χίου» εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/38023/2.2.2023 (ΑΔΑ ΨΕ9Μ4653Π4-ΕΕΝ) Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατόπιν ομόφωνης και υπό όρους γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Βορείου Αιγαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εφορεία Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η εν λόγω μελέτη εξετάστηκε από το αρμόδιο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου στις 19.12.2022, δεδομένου ότι το εν λόγω έργο εμπίπτει εντός των ορίων του κηρυγμένου ενάλιου χώρου του λιμένα της πόλης της Χίου (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ57/204126/122458/ 8331/2347/11.07.2016, ΦΕΚ 176/ΑΑΠ/2016).

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.