Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ για την κατάσταση του λιμένα του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

Ερώτηση, που αφορά το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου της Ικαρίας, στην βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ (Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη).

Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ για την κατάσταση του λιμένα του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα τοπικοί φορείς (Δήμος  Ικαρίας- Λιμενική επιτροπή, κλπ) προσπαθούν να διασφαλίσουν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής μια επίσημη γνωμοδότηση για την κατάσταση του λιμένα Αγίου Κηρύκου, και την αποκατάσταση των οφθαλμοφανών φθορών των υποδομών του λιμένα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως φυσική συνέπεια της χρόνιας αδιαφορίας του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής να συντηρήσει τις λιμενικές υποδομές που έχει στην ευθύνη του, αλλά και να στελεχώσει το Λιμενικό ταμείο Ικαρίας (Φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο ΦΕΚ 92/Α΄/2014 «Έναρξη λειτουργίας Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας»),το οποίο σύμφωνα με την επιστολή του Πρόεδρου του δεν διαθέτει κανέναν υπάλληλο.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής υποβάθμισης που ακολουθεί το υπουργείο είναι ο λιμένας Αγίου Κηρύκου Ικαρίας να αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα τα όποια επιδεινώθηκαν μετά από πρόσφατη κακοκαιρία αφού «…στην ανωδομή κατά μήκους του λιμενοβραχίονα και στο χώρο αναμονής αυτοκινήτων της πλατείας, υπάρχουν οπές οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για του χρήστες του λιμένα και χρήζουν επισκευής λογο ρηγματώσεων και σπηλαιώσεων των κρηπιδωμάτων», σύμφωνα με την επιστολή του Πρόεδρου (Α.Π:  73-27/1/2023) στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίουαπό την οποία ζητεί βοήθεια λόγο υπηρεσιακής γύμνιας του Λιμενικού ταμείου.

Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής αντί να μεριμνήσει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ασφάλειας που υπάρχουν στον λιμένα Αγίου Κηρύκου- προβλήματα που επισημαίνονται και με νέα επιστολή του δήμου Ικαρίας (Α.Π:  322/2023)- ζητά από το Λιμενικό ταμείο «Ενημέρωση για την αυτοψία του λιμένα» (Α.Π: 3121.1/7478/2023) – αν και γνωρίζει ότι ο φορέας που εποπτεύει δεν διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής έχει μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του λιμένα Αγίου Κηρύκου καθώς πέρα από το γεγονός της χρόνιας απαξίωσης των υποδομών (σημειωτέων η προσπάθεια για την δημιουργία ενός ασφαλούς λιμένα ξεκίνησε το 1968..) έχει αφήσει τις υπηρεσίες του Λιμενικού ταμείου Ικαρίαςχωρίς καμία στελέχωση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

  • Για την άμεση επιτόπια αλλά και η υποβρύχια επιθεώρηση των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας.
  • Για την καταβολή των δαπανών που θα διασφαλίζουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε να καταστεί ασφαλής ο  λιμένας Αγίου Κηρύκου.
  • Για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών τουΛιμενικού ταμείου Ικαρίας

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.