57 οι νεκροί του τραίνου στα Τέμπη

57 είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Ο αριθμός των επιβαινόντων δεν είναι ακόμα γνωστός γιατί η εταιρεία δεν βγάζει ονομαστικά εισιτήρια. Υπάρχουν εικασίες ότι μάλλον το τραίνο είχε 400 επιβάτες.

57 οι νεκροί του τραίνου στα Τέμπη

Στην ανακοίνωση της Ελληνικής αστυνομίας τονίζονται τα εξής:

«Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες. Τονίζεται το μέχρι στιγμής, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς. Αυτήν την ώρα ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 57 δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο» αναφέρθηκε στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης της Πυροσβεστικής. Επισημάνθηκε ότι όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με τη μέθοδο DNA.

Ακόμα έγινε γνωστό από την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, ότι «παραμένουν για νοσηλεία 48 επιβάτες, έξι από αυτούς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μια επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα από τις σορούς, 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών, καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας κατά προτεραιότητα προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επώδυνη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί είκοσι τέσσερις ταυτοποιήσεις σορών, είκοσι με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, δύο με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και δύο μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αν και κατά κανόνα η διαδικασία του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο.

Οι οικείοι και οι συγγενείς των θυμάτων, όταν θα ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση, θα ενημερώνονται από τον επικεφαλής της Ομάδας Αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και θα προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού. Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της.

Η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών και των οικείων των ταυτοποιημένων σορών έχει ξεκινήσει ήδη με την ενημέρωση των πρώτων τεσσάρων οικογενειών. Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεση των συγγενών θυμάτων και τραυματιών βρίσκονται τρία ξενοδοχεία στην πόλη της Λάρισας».

Όπως αναφέρθηκε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του συρμού έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες. Κατά την επίσημη ενημέρωση εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

«Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, συνεχίζεται. Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα δύο βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης, όσο και το βαγόνι – εστιατόριο. Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού. Οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες, καθώς κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες, όπως και αύριο Παρασκευή. Εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι, θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Οι τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών γίνονται μέσα σε καμένες λαμαρίνες και συντρίμμια με στόχο να εντοπίσουν τους αγνοούμενους του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Στα νοσοκομεία τραγικές φιγούρες οι γονείς που αναζητούν τα παιδιά τους και υποβλήθηκαν σε εξέταση DNA. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχουν ταυτοποιηθεί 14 νεκροί.

Ο αριθμός των επιβαινόντων στη μοιραία αμαξοστοιχία των Τεμπών παραμένει άγνωστος. Κατά πληροφορίες της ΕΡΤ, τα εκδοτήρια κλείνουν 10 λεπτά πριν από την αναχώρηση και όσοι επιβιβάζονται αργότερα κόβουν το εισιτήριο μέσα στο συρμό. Αυτό μπορεί να συνέβη και στις προηγούμενες 7 στάσεις του τραγικού τρένου. Την ίδια ώρα κατατέθηκε η πρώτη αγωγή από τον δικηγόρο πολυτραυματία που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Λάρισας, μετά την φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι οι επιβαίνοντας ήταν περίπου 400.

Πολλά είναι τα ερωτήματα για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης, το σύστημα ασφαλείας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Ο σταθμάρχης Λάρισας, το πρόσωπο-κλειδί της τραγωδίας, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο. Ο δικηγόρος του είπε ότι έχει αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. «Πρέπει να ψάξουμε όχι το δέντρο, αλλά το δάσος των ευθυνών» είπε χαρακτηριστικά

Νέα παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά να επεκταθεί η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη γρήγορα και προς πάσα κατεύθυνση και πέρα από ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων.

Την ίδια ώρα κατεπείγουσα ποινική έρευνα διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος μετά τις καταγγελίες μέλους της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών ότι δεν υπάρχει επαρκής φωτεινή σηματοδότηση σε μέρος του προαστιακού στο τμήμα της διαδρομής Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

«Έχουμε χρέος να αποδώσουμε ευθύνες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στους σιδηρόδρομους δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε όλες τις παθογένειες – αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, χωρίς υποκρισία» συμπλήρωσε.

Νέα απεργία των εργαζομένων της Hellenic train

Πανελλαδική 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 3 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι στην Hellenic Train, μετά την πρώτη 24ωρη απεργία της Πέμπτης 2 Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών: «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών & Μέσων Σταθερής Τροχιάς μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, συνεδρίασε σήμερα το πρωί εκτάκτως μαζί με τα Σωματεία – Μέλη της παρουσία και εργαζομένων. Λαμβάνοντας υπόψιν τις προτάσεις που κατατέθηκαν, στο έκτακτο Προεδρείο που ακολούθησε ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

Αύριο, 03/3/2023, το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Σωματεία που το προσωπικό τους εργάζεται στην Hellenic Train) θα προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Η Ομοσπονδία με βάση επιστολές της που έχουν σταλθεί σε αρμόδιους φορείς (Υπουργεία, Διοικήσεις, Πολιτικά Κόμματα) όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συντάξει υπόμνημα με όλα τα ζητήματα που αφορούν το Σιδηρόδρομο και θα ζητήσει ΑΜΕΣΗ συνάντηση με το Υπουργείο Μεταφορών και τα Πολιτικά Κόμματα (το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα).

Στις συναντήσεις θα κατατεθούν εκ νέου οι απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου και της κυκλοφορίας, ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ένα σαφή χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους για να αποφευχθεί στο μέλλον οποιοδήποτε συμβάν.

Συλλυπητήρια από τον βασιλιά Κάρολο της Αγγλίας

Συλλυπητήριο μήνυμα για την σιδηροδρομική τραγωδία έστειλε ο Βασιλιάς Κάρολος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε πολύ συγκλονισμένοι και βαθιά θλιμμένοι από την είδηση του τρομερού δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκησαν δύο τρένα στη βόρεια Ελλάδα. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα πιο βαθιά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όλων εκείνων που τόσο τραγικά έχασαν τις ζωές τους», επισημαίνει στο μήνυμα του ο βρετανός μονάρχης.

Ο ίδιος συνεχίζει γράφοντας πως: «κατά τις επισκέψεις μας στην Ελλάδα πάντα εντυπωσιαζόμαστε από την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία του ελληνικού λαού. Οι σκέψεις μας, οι προσευχές και η εγκάρδια συμπάθειά μας είναι με όλους εκείνους που έχουν επηρεαστεί από αυτή την ανείπωτη τραγωδία».

Αμέσως μετά τις συναντήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των συζητήσεων, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις (χωρίς να αποκλείεται η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν κριθούν θετικά).

Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω, θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερωθεί όλη η Ελληνική Κοινωνία, όλος ο Σιδηροδρομικός κόσμος για όλα αυτά που η Ομοσπονδία τόσα χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια, αλλά ποτέ δεν εισακούστηκε σοβαρά».

Το CNN Turk στο πλευρό του ελληνικού λαού

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει σοκάρει τόσο την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Το CNN Turk, ανήρτησε ένα συγκινητικό βίντεο, εκφράζοντας τα συλληπητήριά του στη χώρα, τονίζοντας πως στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων.

«Η γειτονική Ελλάδα ανακάμπτει από το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της. Ευχόμαστε συλλυπητήρια για τους νεκρούς και υπομονή στους συγγενείς τους. Σε αυτή την οδυνηρή ημέρα, στεκόμαστε στο πλευρό του αδελφικού λαού της Ελλάδας. Συμμεριζόμαστε τον πόνο σας», γράφει το άρθρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο τουρκικό CNN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι «ντυμένο» με το τραγούδι «Μοιρολόι» που τραγουδά η Μαρία Φραντούρη.

Συλλυπητήριο μηνύμα από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)

Το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ εκφράζει τη θλίψη του για όλους τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας και απαιτούμε να μην συγκαλυφθεί καμία από τις αιτίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Εκφράζουμε όμως και την οργή μας για το τραγικό αυτό δυστύχημα που είναι αποτέλεσμα της διαρκούς απαξίωσης της ανάγκης μας για ασφαλείς μεταφορές.

Οι ζωές μας, οι ζωές των παιδιών που χάθηκαν, οι ζωές και των δικών μας παιδιών ΑΞΙΖΟΥΝ! Δεν σας ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ άλλο να παίζετε μαζί τους! Και η ασφάλεια στις μετακινήσεις μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια  και στις σχολικές εκδρομές.

Μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια ότι τα μέτρα προστασίας της υγείας μας, τα ασφαλή σχολικά κτίρια, η ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας και τόσα άλλα απαραίτητα για μια αξιοπρεπή ζωή για τα παιδιά και τις οικογένειές μας, για σας είναι κόστος…

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ!

Καλούμε τις Ενώσεις Γονέων της περιοχής και τους Συλλόγους Γονέων όλης της χώρας για άλλη μια φορά να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να συνδράμουν στην αιμοδοσία.

Συλλυπητήριο μήνυμα από την ενωτική αγωνιστική κίνηση των πυροσβεστών (Ε.Α.Κ.Π)

Ως Ε.Α.Κ.Π. εκφράζουμε τη θλίψη μας  για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων των θυμάτων όπως και του δικού μας αγαπητού συναδέλφου από το 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών. Επίσης καλούμε κάθε συνάδελφο να συμμετάσχει στις αιμοδοσίες που διοργανώνονται στις πόλεις όπου νοσηλεύονται τραυματίες.

Ταυτόχρονα όμως εκφράζουμε και την οργή μας διότι πρόκειται για ακόμα μια τραγωδία που δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι πολλαπλές καθυστερήσεις, μικρότερης κλίμακας ατυχήματα, κ.τ.λ. ήταν επαρκείς ενδείξεις ότι επικρατεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους εργαζόμενους.

Πολυάριθμες ήταν και οι προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενους ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ένα πιο σοβαρό ατύχημα, οι οποίες όπως φαίνεται αγνοήθηκαν πλήρως.

Πρόκειται για την ίδια τακτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις σε κάθε τομέα και στη ζυγαριά «κόστος/όφελος» τοποθετούνται οι ζωές του λαού και τα κέρδη των επιχειρηματιών. Υγεία, Παιδεία, Μεταφορές, Πυρασφάλεια, παντού οι ζωές μας είναι το «κόστος» που τους βαραίνει και τα κέρδη τους το μόνο «όφελος» για το οποίο πραγματικά νοιάζονται.

Δεν πρόκειται για μια «κακή στιγμή», αλλά για προδιαγεγραμμένο έγκλημα με αιτίες και ενόχους.

Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μη συγκαλυφθεί τίποτα!

Συγκεντρώσεις και πορεία διαμαρτυρίας προς τον Σταθμό Λαρίσης

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Hellenic Train πραγματοποιήθηκε από Εργατικά Συνδικάτα της Αττικής, Φοιτητικούς Συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς, με αφορμή την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη, ενώ πραγματοποιήθηκε και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή. Ακολούθησε πορεία προς τον Σταθμό Λαρίσης.

Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. «Οι νεκροί μας θυσία για το κέρδος – Δεν είναι λάθος είναι έγκλημα», γράφει το πανό του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Σωματείων και μαζικών φορέων.

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αναφέρει πως: «εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή για την ανείπωτη τραγωδία, με τον άδικο χαμό και τον τραυματισμό δεκάδων συνανθρώπων μας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζομένους στο Δημόσιο να δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις που γίνονται σήμερα το απόγευμα σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, για να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε αρκετές πόλεις της χώρας, συνδυαζόμενες και με άλλες δράσεις, όπως καλέσματα για αιμοδοσία.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading