ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κύριος Μητσοτάκης να καταργήσει την επιτροπή

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Ωστόσο ένα από τα μέλη της ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος τα έτη 2010-2015 ήταν ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κύριος Μητσοτάκης να καταργήσει την επιτροπή

Η τριμελής επιτροπή πέρα από τον κύριο Ζηλιασκόπουλο αποτελείται από τον Ιωάννη-Κωνσταντίνο Χαλκιά και Βασίλειο Προφυλλίδη. Ο κύριος Χαλκιάς σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία του, είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σύμφωνα με την ανακοίνωση θα είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής. Ο Κύριος Ζηλισαμόπουλος πέρα από την παλαιά διοικητική του ιδιότητα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ο Βασίλειος Προφυλλίδης είναι καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο άκουσμα της επιτροπής ζήτησε την κατάργησή της αφού όπως γράφει στην ανακοίνωσή του δεν είναι δυνατόν ο ελεγχόμενος να διορίζει τον ελεγκτή του. Ο κύριος Ζηλιασκόπουλος πάντως παραιτήθηκε από τη θέση του στην επιτροπή και την θέση του πήρε ο κύριος Πυργίδης. Ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος στην επιστολή του γράφφει τα εξής:

Μετά την τοποθέτησή μου ως μέλους της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπό την ιδιότητα μου ως καθηγητή μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακολούθησε σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων που με αφορούσαν, σχετικά με την παρελθούσα θητεία μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της Επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής.

Για τον λόγο αυτό, δεν θα αναλάβω τα καθήκοντα μου στην Επιτροπή και παραμένω στη διάθεση της πολιτείας, στο μέτρο που μπορώ να φανώ χρήσιμος λόγω της ειδικότητάς μου.

Στη θέση του κυρίου Ζηλιασκόπουλου στην Ειδική Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στα Τέμπη τοποθετείται ο κ. Χρήστος Πυργίδης, καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Ζηλιασκόπουλου έχει ως εξής:

Την ώρα που ακόμα η χώρα θρηνεί τους νεκρούς της, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου φιάσκο με τη δήθεν «υπερκομματική» Επιτροπή. Δεν είναι δυνατόν ο ελεγχόμενος να διορίζει τον ελεγκτή του.

Η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να συστήσει μία διορισμένη από τον ίδιον Επιτροπή που θα προκαταλάβει την εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης, αποτελεί ευθεία παρέμβαση στο έργο της, ενέχει προεκλογικές σκοπιμότητες και είναι εξόχως ύποπτη.

Η απόσυρση του κ. Ζηλιασκόπουλου από την Επιτροπή, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να καταργήσει αμέσως την εν λόγω Επιτροπή και να αφήσει τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους και να διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

Οι ώρες της τραγωδίας δεν ενδείκνυνται για επικοινωνιακούς τακτικισμούς.

Πριν την παραίτηση του κυρίου Ζηλιασκόπουλου και κατά την ανακοίνωση της επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του επισήμαινε τα εξής:

Η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή.

Αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα.

Αυτό που επιθυμεί όμως είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κος Μητσοτάκης: Ότι όλα είναι ένα «τραγικό ανθρώπινο λάθος» και «διαχρονικές οι ευθύνες».

Τα αίτια όμως που οδήγησαν στην τραγωδία δε θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα διερευνηθούν όχι από τις Επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες Αρχές.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.