Βραβείο ήθους σε 50 Ικάριους και Σάμιους σκακιστές!

Αγώνες Ικαρο-Σαμιακής Φιλίας για ενήλικες και για μαθητές και μαθήτριες από το Καρλόβασι, τον Άγιο Κήρυκο, τις Ράχες και το Καραβόσταμο!

Αγώνες για μικρούς και μεγάλους σκακιστές και σκακίστριες της Σάμου και της Ικαρίας στον Άγιο Δημήτριο Ραχών

Ένα πρωτόγνωρο σκακιστικό γεγονός παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη: 10 σκακιστές από τη Σάμο, 5 μεγάλοι και 5 παιδιά, φιλοξενήθηκαν στην Ικαρία για πολλούς και ποικίλους αγώνες στον Άγιο Κήρυκο και στις Ράχες.

Οργανώθηκε το Πρωτάθλημα Σάμου-Ικαρίας, το Κύπελλο Ικαρο-Σαμιακής Φιλίας (και τα δύο με εθνική και διεθνή αξιολόγηση), το Πρωτάθλημα Μπλιτς, Μαθητικοί Αγώνες, καθώς και αναμετρήσεις σκακιστών και σκακιστριών των δύο νησιών. Οι εκδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες να διαρκέσουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, αλλά, ένα απαγορευτικό απόπλου, εμπλούτισε το πρόγραμμα με ακόμα περισσότερες σκακιστικές παρτίδες.

Πρωταθλητής Σάμου – Ικαρίας αναδείχθηκε ο στρατιώτης Μανώλης Χατζηνικολάου και ισόβαθμος στην πρώτη θέση (συμπρωταθλητής) ο Βαγγέλης Καραΐσκος (και οι δύο του Σ.Ο. Σάμου Μέλισσος). Ακολούθησαν οι Στάθης Βαλέρης, Σταμάτης Χασιώτης, Ιωάννης Κουκουφίκης, Νίκος Μωραΐτης, Στέλιος Πούλος και Πέτρος Ζαφείρης. Από τους σκακιστές των δύο νησιών δεν μπόρεσαν να αγωνιστούν ο Κωνσταντίνος Αλευράς και ο Δημήτρης Δαγκλής (είχαν προκριθεί από τους αγώνες που έγιναν στη Σάμο), καθώς και οι τρεις πρώτοι του πρόσφατου Πρωταθλήματος Ικαρίας Γιώργος Τέσκος, Λεωνίδας Περιστερίδης και Νίκος Ξενάκης.

Ο νέος πρωταθλητής Σάμου – Ικαρίας Μανώλης Χατζηνικολάου αντιμετωπίζει ταυτόχρονα παιδιά Δημοτικού Σχολείου στις Ράχες

Για το Κύπελλο Ικαρο-Σαμιακής Φιλίας, το οποίο εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή του Νίκου Ροκοπάνου και των 13χρονων Νίκου Βαλέρη και Δημήτρη Μενέγκη, πραγματοποιήθηκαν οι 4 γύροι με τις αναμετρήσεις Σάμου – Ικαρίας και θα ολοκληρωθεί με παρτίδες μεταξύ παικτών ανά νησί. Στο Πρωτάθλημα Μπλιτς Σάμου – Ικαρίας πρώτευσε με απόλυτο σκορ ο Γιώργος Τέσκος και στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν ο Στάθης Βαλέρης και ο Σταμάτης Χασιώτης. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι πολλαπλές αναμετρήσεις μαθητών σε ζωηρό κλίμα και με σημαντικό αποτέλεσμα τη δημιουργία φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα παιδιά των δύο νησιών!

Παραδοσιακή φιλοξενία στις Ράχες

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις στον Άγιο Δημήτριο Ραχών, οι οποίες συμπεριέλαβαν Αναμετρήσεις Ραχών – Σάμου τόσο σε μεγάλους όσο και σε παιδιά, καθώς και πολύ κατατοπιστικό μάθημα σκακιστικής θεωρίας από τον έμπειρο Βαγγέλη Καραΐσκο. Επίσης οργανώθηκε σιμουλτανέ (ταυτόχρονο παίξιμο εναντίον πολλών αντιπάλων) από τον Μανώλη Χατζηνικολάου με παιδιά Δημοτικού Σχολείου των Ραχών και του Καραβοστάμου (ο νέος πρωταθλητής Σάμου – Ικαρίας σημείωσε 9 νίκες σε ισάριθμες παρτίδες).

Το έπαθλο που απόλαυσαν όλοι ήταν γευστικότατη ζεστή χορτόπιτα ψημένη σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, φτιαγμένη από τα χέρια της μητέρας των σκακιστριών Μάζαρη (για πρώτη φορά, εκτός από την Ελένη, την Ευαγγελία και τα παιδιά τους, συμμετείχε εμμέσως σε σκακιστική διοργάνωση και τα μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της οικογένειας Μάζαρη)!

Βραβεία ήθους!

Το συναρπαστικό μέρος σκακιστικών αναμετρήσεων είναι οι συναντήσεις μεταξύ σχεδόν ισοδύναμων παικτών. Και στους αγώνες Ικαρο-Σαμιακής Φιλίας αυτό το στοιχείο ήταν εμφανές! Από τους αγώνες κλασικού χρόνου σκέψης, καθώς και τις φιλικές συναντήσεις κανείς δεν έφυγε αήττητος!

Έφυγαν όλοι με το κεφάλι ψηλά, υπερήφανοι επειδή έπαιξαν πολύ μαχητικά και απολύτως έντιμα. Το ήθος ξεχείλιζε από τις πολλαπλές συναντήσεις μεταξύ μικρών και μεγάλων σκακιστών και σκακιστριών από τα δύο νησιά!

Η ομάδα ανδρών της Σάμου (Μανώλης Χατζηνικολάου, Βαγγέλης Καραΐσκος, Σταμάτης Χασιώτης, Πέτρος Ζαφείρης, Νίκος Ροκοπάνος) υπερείχε στο κλασικό σκάκι τόσο της ομάδας του Αγίου Κηρύκου (Στάθης Βαλέρης, Ιωάννης Κουκουφίκης, Νίκος Μωραΐτης, Στέλιος Πούλος) όσο και της, αποτελούμενης κατά 75% από σκακίστριες, ομάδας των Ραχών (Μιχάλης Καράφτης, Λίνα Τσιγγερλιώτη, Ευαγγελία Μάζαρη, Ελένη Μάζαρη). Στο γρήγορο σκάκι υπερίσχυσαν οι παίκτες του Αγίου Κηρύκου (μόνος με 100% σε όλη τη διοργάνωση ο Γιώργος Τέσκος).

Ο εκπαιδευτής της σχολικής σκακιστικής ομάδας Καρλοβάσου «Μιχαήλ Μποτβίνικ» Νίκος Ροκοπάνος (δεξιά) βραβεύει τον Πρωταθλητή Γρήγορου Σκακιού Σάμου Ικαρίας, τον Γιώργο Τέσκο

Στους αγώνες μεταξύ μαθητών σχολείων των δυο νησιών καλύτερες επιδόσεις είχαν οι παίκτες του Αγίου Κηρύκου (Νίκος Βαλέρης, Βαλεντίνο Μπεκιράι, Κώστας Μπαμπούρης, Δημήτρης Μενέγκης, Στέλιος Κωστόπουλος, Νίκος Μυτιληνού, Λορέντζο Μπερκιράι, Ιπποκράτης Κράτσας, Γιάννης Κέφαλος, Ελευθερία Ελευθερίου). Ισοδύναμες εμφανίστηκαν οι δύο ομάδες στις αναμετρήσεις μεταξύ των σχολείων Καρλοβάσου (Αργύρης Στασινής, Αναστάσιος Ιορδανίδης, Γιώργος Κλώθος, Γιώργος Τζοάνος, Μαρία Βαλασάκη) και Ραχών – Καραβοστάμου (Αντώνης Μέλιος, Τάσος Χατζής, Γρηγόρης Βρούλος, Σιδερής Τσιμπίδης, Ασέτ Ιωσηφίδου).

Συνάντηση μεταξύ μαθητών και μαθητριών των Σχολείων Αγίου Κηρύκου και Καρλοβάσου στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου

Μαθήματα και αγώνες γίνονται σε τακτική βάση τόσο στον Άγιο Κήρυκο και στις Ράχες όσο και στο Καρλόβασι, όπου λειτουργεί σχολική σκακιστική λέσχη με την επωνυμία Μιχαήλ Μποτβίνικ. Μάλιστα οι μαθητές από το Καρλόβασι παίζουν για ένατη χρονιά στο τουρνουά που πραγματοποιείται στην πλατφόρμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού δι’ Αλληλογραφίας, αντιμετωπίζοντας μαθητές από εφτά διαφορετικά σχολεία.

Στις εκδηλώσεις με το πυκνό πρόγραμμα (αγώνες πρωί και απόγευμα), παίχτηκαν παρτίδες μεγάλης διάρκειας, που κρίθηκαν ύστερα από σκληρή μάχη, αλλά και παρτίδες που έληξαν γρήγορα με θεαματικό ματ, όπως ο παρακάτω συνδυασμός του Σταμάτη Χασιώτη. Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ:

22.Πxθ7+ και το ματ είναι αναπόφευκτο!

Σκακιστικό Φεστιβάλ Αιγαίου

Οι εκδηλώσεις, με συμμετοχή 50 μικρών και μεγάλων σκακιστών και σκακιστριών από τα δύο νησιά, με ηλικιακό φάσμα από τα 6 έως τα 77 έτη, ήταν ενταγμένες στο Σκακιστικό Φεστιβάλ Αιγαίου που θα καλύπτει το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους και θα αποτελεί προοίμιο των καθιερωμένων πλέον Διεθνών Σκακιστικών Εκδηλώσεων «Ίκαρος». Στους αγώνες που διοργάνωσαν ο Σ.Ο. Σάμου «Μέλισσος», ο Σ.Ο. Ικαρίας «Ι. Τζελεπής» και η ΤΕΣΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, επικεφαλής διαιτητής ήταν ο Σάββας Κυριάκου και χορηγοί, ο Δήμος Ικαρίας, η ναυτιλιακή εταιρία Dodekanisos Seaways και το Hotel Maria Elena.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28/2, πριν από την Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Απονομές έκαναν ο δήμαρχος Νίκος Καλαμπόγιας και οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Νίκος Λαρδάς, Ηλίας Γαγλίας και Νίκος Σταμούλος. Την παρουσίαση έκανε η σκακίστρια Λεμονιά Αβαγιάννη. Ξεχωριστό δώρο προσφέρθηκε στον εκπαιδευτή των νεαρών σκακιστών του Καρλοβάσου Νίκο Ροκοπάνο.

Επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι τα πρωταθλήματα γρήγορου σκακιού ανδρών, γυναικών, νέων και νεανίδων, με συμμετοχή και παικτών του Σ.Ο. Ικαρίας που διαμένουν στην Κω και στην Λέρο. Θα οργανωθεί επίσης ματς τεσσάρων παρτίδων μεταξύ του πρωταθλητή Αιγαίου Βασίλη Σαράντου και του πρωταθλητή Ικαρίας Γιώργου Τέσκου. Οι συναντήσεις με νησιά του Αιγαίου θα συνεχιστούν μέχρι και Ιούνιο.

Από 9 έως 17 Ιουλίου τη σκυτάλη θα παραλάβει το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2024». Πληροφορίες σχετικά με τους αγώνες στην Ικαρία μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου skaki64@gmail.com.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.