Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Είδαμε και ακούσαμε πολλά αυτές τις ημέρες, οι δημοσιογράφοι είχαν δουλειά, μετέδιδαν σταθερά δελτία από τον τόπο της τραγωδίας, έβγαζαν ειδικούς για να μιλησουν για τα όσα έγιναν και έβγαζαν και κάποιους που δεν ήταν τόσο ειδικοί, όπως η κυρία Παγώνη, η γνωστή λοιμωξιολόγος. Οι κυβερνητικοί και κάποιοι αντιπολιτευόμενοι έκλεγαν μπροστά στις κάμερες, κανένας όμως δεν έδωσε σαφή δέσμευση για το ότι θα κάνει τα πάντα για να μην ξανασυμβεί, και βεβαίως αυτό δεν το ζητάμε από τους δημοσιογράφους ή από τους λοιμωξιολόγους ή τον Σεισμολόγο Λέκκα που βγήκε και αυτός, αλλά από τον ίδιο πια τον πρωθυπουργό ή έστω από τον εν δυνάμει πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ναι εμμέσω πλην σαφώς ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα που υπάρχει, έστω και αργά. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργεί η τηλεδιοίκηση ή τηλεματική ή όπως θέλετε πέστε την. Ο εκάστοτε σταθμάρχης δεν γνωρίζει που βρίσκονται τα τραίνα. Υπάρχουν συστήματα σε όλο τον κόσμο που απλά πρέπει να βάλουμε και εμείς, δεν ανακαλύπτουμε κάτι νέο και ούτε φέρνουμε μια τεχνολογία που δεν υπάρχει πουθενά. Έχουμε πληρώσει για αυτήν την τηλεματική 170 εκατομμύρια €, θα πληρώσουμε και άλλα τόσα από το πρόστιμο που θα μας επιβάλλει η ΕΕ. Έχουμε πληρώσει την «ιδιωτική» Τραινοσέ-Hellenic train από το 2017 μέχρι σήμερα 350 εκατομύρια € (50 εκατομύρια τον χρόνο). Τα χρήματα αυτά [+] πολλά άλλα που μπορεί να μην γνωρίζουμε, όχι μόνο φτάνουν, αλλά περισσεύουν κιόλας.
Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία αυτή, είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό, εδώ και χρόνια, τα συστημικά ΜΜΕ απέκλειαν κάθε φορά το αίτημα, μέναν στο γεγονός της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού και γιατί οι εργαζόμενοι απεργούν και δεν δουλεύουν και άλλα τέτοια πολλά. Μετά τους 57 νεκρούς τους ακούνε προσεκτικά, αλλά παράλληλα υπάρχουν και αυτοί που ειρωνεύονται, αυτοί που κάνουν διαχείριση της κρίσης φωναχτά στους σταθμούς. Ο κύριος Χιώτης μας είπε δημόσια τι πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός για να μην χάσει ψήφους και να κερδίσει επικοινωνιακά τον αντίπαλό του, ωραία συζήτηση ενδεχομένως για τους συμβούλους του πρωθυπουργού, αλλά το φωναχτό και το δημόσιο πάνω σε ανθρώπους που αυτή την στιγμή θρηνούν, είναι το λιγότερο αηδιαστικό. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλους και όλες που θρηνούν. Το πως θα θρηνήσουν και το αν δουν τα απομεινάρια του ανθρώπου τους βέβαια, δεν θα τους το καθορίσει η κυρία Γκάγκα. Το ακούσαμε και αυτό.
Και πάω και σε κάτι προσωπικό, δεν είμαι από τους ανθρώπους που πάω συχνά στη Θεσσαλονίκη ή περιοχές που συνδέει το τραίνο, αλλά προσωπικά με αυτά που έχω ακούσει, εαν χρειαστεί να πάω, θα προτιμήσω άλλα μέσα. Η Hellenic train είναι για ανθρώπους που έχουν κάνει την διαθήκη τους πριν μπουν στα μέσα της. Επειδή προσπαθώ όπως όλοι μας, να προστατεύσω τον εαυτό μου, απλά δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία.
Ο δακρύβρεχτος πρώην υπουργός μεταφορών, δεν λέω το όνομά του, γιατί αυτό το όνομα έχει και κάποια ιστορία σε αυτό τον τόπο, μπορεί να παραιτήθηκε κύριε Χιώτη, αλλά δεν μας φτάνει. Ας κάνει κάτι άλλο στη ζωή του, όνομα και χρήμα έχει, ας μείνει μακριά όμως από την πολιτική. Στη βουλή σε ερώτηση του κυρίου Μεϊκόπουλου, που ήταν γύρω από τα θέματα ασφάλειας, εγκαλούσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας του να ζητήσει συγνώμη για το γεγονός πως θέτει θέματα ασφάλειας. Την συνέχεια την μάθαμε μια εβδομάδα μετά.
Δείτε όλο τον διάλογο
Και πάμε στον πρωθυπουργό μας που μετά το διάγγελμά του της 1ης Μαρτίου, όπου ανακοίνωσε και τον νέο υπουργό Μεταφροών, έκανε και μια ανάρτηση, όπου ζητάει συγνώμη. Την παραθέτουμε και ακολουθεί το κατάλληλο σχόλιο μου.
Σήμερα θα ήθελα να γράψω για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Χωρίς ξύλινα λόγια, χωρίς να επαναλαμβάνω τα τετριμμένα. Να κάνω μια προσπάθεια να βάλω σε σειρά τις σκέψεις μου και σε λόγια τα συναισθήματα μου.
Και ξεκινώ με τα αυτονόητα. Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς.
Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί. Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό.
Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει ταχύτατα τη τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες. Ενώ τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης. Τώρα, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, αναγνωρίζοντας με θάρρος τα σφάλματα του κράτους.
Όμως, ούτε αυτά φτάνουν. Θα ζητήσω αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα. Και θα αγωνιστώ για να έχουμε πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο.
Τέλος, θα προτείνω σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα.
Γνωρίζουμε όλοι ότι οι σιδηρόδρομοι της πατρίδας είναι βαθιά προβληματικοί. Είναι ίσως η ακραία έκφραση μιας Ελλάδας που δεν μας ταιριάζει και θέλουμε να την αφήσουμε πίσω.
Ξέρω ότι πολλοί σήμερα θα θυμούνται τη φράση ενός προκατόχου μου ότι «αυτή είναι η Ελλάδα». Όμως όχι, δεν είναι μόνον αυτή. Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, εκεί έξω, που μας δίνει ελπίδα, πίστη και δύναμη.
Την είδαμε όλοι και μετά το τραγικό δυστύχημα. Στους πυροσβέστες, στους διασώστες και στο ΕΚΑΒ που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή. Στους γιατρούς και υγειονομικούς που οργάνωσαν αμέσως την περίθαλψη των τραυματιών. Στον Στρατό. Αλλά και στους ειδικούς της Αστυνομίας που διεκπεραίωσαν με ταχύτατα την οδυνηρή αποστολή της ταυτοποίησης των σωρών. Ώστε να επιστραφούν στις οικογένειές τους για να πενθήσουν.
Το πρόσωπο της καλύτερης Ελλάδας είδαμε, επίσης, στους επιβάτες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν τους συνεπιβάτες τους. Στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που έσπευσαν ενωμένοι να δώσουν αίμα. Αλλά και στα νέα παιδιά που διαδήλωσαν βουβά και ειρηνικά, κρατώντας ένα κερί και με σύνθημα «φταίει η κακιά η (χ)ώρα». Ένα σύνθημα που η αλήθεια του μας πονά όλους.
Προσωπικά είμαι στην πολιτική για να αλλάξω αυτή την «κακιά την χώρα», αυτήν την παλαιά Ελλάδα που μας πληγώνει. Γι’ αυτό προσπαθώ, κάθε μέρα. Άλλοτε τα καταφέρνω και άλλοτε όχι. Ξέρω καλά, ωστόσο, πόσο καλύτερη μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας αν σαρώσουμε τα απομεινάρια του παρελθόντος που μας κρατάνε πίσω. Και για αυτήν την Ελλάδα που μας αξίζει θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.
Εδώ σταματώ. Σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ανάβουμε όλοι ένα κερί στη μνήμη αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και τόσο πρόωρα
Το σχόλιο μας
Πρώτον μια συγνώμη και δυο παραιτήσεις δεν λύνουν τα προβλήματα. Δεύτερον μια επιτροπή που ελέγχεται από την ίδια την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως τα άτομα που ανήκουν σε αυτή, δεν είναι η λύση, η λύση βρίσκεται στην δικαιοσύνη. Αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στα συνθήματα, συνθήματα που γέννησε η πολιτική του. Υπάρχουν ευθύνες σύμφωνα με τα τσιράκια του, όχι τον ίδιο, στον ΣΥΡΙΖΑ, να τις αποδεχτούμε, αλλά το 2019 ο ελληνικός λαός ψήφισε εσένα για να μην κάνεις τα λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ή για να τα διορθώσεις, αντί να διορθώσεις τα λάθη, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα τα έκανες χειρότερα. Όταν βγαίνουν παλαιοί εργαζόμενοι της εταιρειας καια λένε πως από το 2020 δεν μπαίνουν στο τραίνο ως επιβάτες λόγω της κατάργησης της τηλεδιοίκησης, Υπήρχε ένα υποτυπώδες σύστημα που λειτούργησε λίγα χρόνια, και πριν την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτά που κατάλαβα, αλλά ειδικά από το 2020 και μετά το σύστημα έγινε και μη χειρότερα. Μιλάει για παλαιά Ελλάδα την ώρα που αυτός την έκανε χειρότερη από ότι την βρήκε, αν η νέα Ελλάδα κύριε Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα που δε λειτουργεί έστω και κάτι υποτυπώδες, τότε να την χαίρεστε.
Όλοι οι θεσμοί είναι σεβαστοί, αλλά όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν θα φερθούμε με το εσείς και με το εσάς. αλλά με το βαμβάκι, που λέει και ο λαός. Εδώ δεν μιλάμε ούτε για παρακολουθήσεις ή για κάποιο άλλο σκάνδαλο που μπορεί να έχει οικονομικό ώφελος σε πρόσωπα, αλλά για ανθρώπινες ζωές. 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που παλεύουν να επιζήσουν, ελπίζουμε και ευχόμαστε να τα καταφέρουνε.
Διαβάστε και την ανακοίνωση της εταιρείας
Συμμεριζόμενη το εθνικό πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί όλη η χώρα και με απόλυτο σεβασμό στους επιβάτες της αμαξοστοιχίας 62, τους τραυματίες και τους συγγενείς των θανόντων του τραγικού δυστυχήματος της 28.2.2023 η Hellenic Train Α.Ε.:
• Μεριμνά σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι συγγενείς των θανόντων, οι τραυματίες και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 62 της 28.02.2023 να ικανοποιηθούν πλήρως ως προς τα σχετικά τους δικαιώματα με βάση τα άρθρα 11 και 13 του ΕΚ 1371/2007 (Link)
• Δηλώνει ότι είναι και θα παραμείνει στη διάθεση συγγενών των θυμάτων για κάθε υποστήριξη μπορεί να παράσχει. Όπως είναι αυτονόητο θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε συνδρομή με όλες μας τις δυνάμεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση των αιτίων αυτού του τραγικού δυστυχήματος.
Για την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μας, παρακαλούμε καλέσατε στην τηλεφωνική γραμμή 212 000 2548.
Για πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και την υποβολή απαραίτητων εγγράφων, παρακαλούμε, όπως επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση claims@hellenictrain.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, παρακαλούμε πατήστε εδώ – https://www.hellenictrain.gr/politiki-aporritoy.
Η Hellenic train λοιπόν στέκεται στο πλευρό του πρωθυπουργου, συμμερίζεται τον πένθος και μας δίνει και οδηγίες πως θα κάνουμε μήνυση, σε ποιόν όμως; Χμ….Μήπως του ΟΣΕ που παραμένει δημόσιος. Παιδιά την ξέρουμε την ιστορία, ξεφτιλίζουμε το δημόσιο για να το ιδιωτικοποιήσουμε και να συνεχίζει να λειτουργεί σαν δημόσιο, αφού το κράτος δίνει επιδοτήσεις περισσότερες και από την αγορά. Δεν μιλάω μόνο για την Τραινοσέ. Θυμάστε μήπως την παλαιά Ολυμπιακή; Τις δώσαμε χρήματα όταν επι Κορωνοϊού δεν πήγε καλά η εταιρεία. Η ερώτηση είναι όταν η Ολυμπιακή έβγαλε κέρδος τα προηγούμενα χρόνια, έδωσε στο κράτος χρήματα; Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα, και επειδή μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ακόμα και σε αμιγώς ιδιωτικές εταιρείες, που δεν υπήρξαν ποτέ δημόσιες, όπως φαρμακοβιομηχανίες, σουπερμάρκετ κ.τ.λ, για να πας να δουλέψεις χρειάζεται πολιτικό μέσο. Ναι ο σταθμάρχης είναι παιδί του συστήματος, αλλά δεν έχει αυτός την ευθύνη ή μάλλον καλύτερα μόνο αυτός την ευθύνη. Σε ένα τυφλό σύστημα, γιατί περι αυτού πρόκειται, την ευθύνη έχουν αυτοί που το έκαναν τυφλό και όχι αυτός που το χειρίζεται. Ο πρωθυπουργός έχει βγάλει ήδη από τώρα το πόρισμα, ότι για όλα φταίει ένα ανθρώπινο λάθος, αυτό όμως είναι επιβαρρυντικό, αλλά δεν το καταλαβαίνει.
Τα συστήματα που συζητάμε αυτές τις ημέρες, είναι ακαριβώς για αυτό, να αποφευχθεί το ανθρώπινο λάθος. Άρα σε ένα διάγγελμα μας εξηγεί ποιος φταίει χωρίς βέβαια να αντιλαμβάνεται ότι άθελά του έδειξε τον ίδιο του τον εαυτό. Τα υπόλοιπα τα φήνω στην κρίση σας.