Εθνική τραγωδία στα Τέμπη με το τραίνο του θανάτου…

Γράφει ο Γεώργιος Κόχυλας*

Τις  Πταίει;; Έχουν περάσει λίγες ώρες από την στιγμή που συνέβη το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με την σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με φορτηγό τραίνο, κάτι που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο.

Εθνική τραγωδία στα Τέμπη με το τραίνο του θανάτου…

Αποτέλεσμα του δυστυχήματος (που είναι το μεγαλύτερο από καταβολής σιδηροδρόμων στην Ελλάδα) μέχρι στιγμής, είναι: 46 νεκροί 17 τραυματίες και 16 αγνοούμενοι..τραγικός ο απολογισμός αν αναλογισθεί κανείς ότι όλοι ήταν νέοι άνθρωποι φοιτητές, το μέλλον της Ελλάδας που δεν πρόλαβε να ανθίσει..

Τις πταίει;  όχι βέβαια το κακό το ριζικό μας..ούτε η κακιά ώρα..εδώ πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.. είναι αδιανόητο για τους απλούς πολίτες, για τους επιβάτες των τραίνων (και για εμένα προσωπικά που έχω κάνει την διαδρομή Αθήνα Θεσσαλονίκη πολλές φορές), που θεωρούσαμε  το τραίνο σαν το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσον, να μαθαίνουμε ότι τα Ελληνικά τραίνα εν ετη 2023 κινούνται στα τυφλά με ταχύτητες 150 χιλιομέτρων στο αντίθετο ρεύμα..χωρίς σηματοδότες, χωρίς όργανα εντοπισμού της θέσης των άλλων τραίνων που κινούνται στο ίδιο δίκτυο, χωρίς όργανα προειδοποίησης επικείμενης σύγκρουσης..όλα αυτά δεν συμβαίνουν ούτε σε τριτοκοσμική χώρα ούτε στην Ουγκάντα ούτε στο Μπαγκλαντές..αλλά στην Ελλάδα μας..

Τώρα μαθαίνουμε ότι το σύστημα και τα πανάκριβα όργανα τηλεδιοίκησης για την ασφαλή κίνηση των τραίνων στους κεντρικούς άξονες είχαν αγορασθεί από τον ΟΣΕ το έτος 2000.. για να τοποθετηθούν ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2004..και ότι παραμένουν ακόμα στις αποθήκες, και τα οποία μετα από τόσα χρόνια δεν θα είναι συμβατά..

Τώρα μαθαίνουμε ότι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές των τραίνων επανειλημμένα (με τελευταία φορά στις 7-2-23) είχαν προειδοποίησει για τον κίνδυνο δυστυχήματος, λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας..και ότι στάσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις για τον σκοπό αυτό με Δικαστικές.. αποφάσεις θεωρούνταν παράνομες και καταχρηστικές..

Οι ευθύνες λοιπόν είναι πολύπλευρες και διαχρονικές..είναι πολιτικές, είναι ποινικές, είναι  δικαστικές, και εργασιακές, και για μεν τις πολιτικές ευθύνες ο Υπουργός μεταφορών Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, κάτω από την πίεση των γεγονότων υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, προς τιμήν του, κάτι σπάνιο για πολιτικούς τα τελευταία χρόνια..συγχρόνως υπέβαλαν την παραίτηση τους και οι διοικήσεις του ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ μάλλον προσπαθώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες τους..και ο μόνος που εχει συλληφθεί είναι ο ουρανοκατέβατος..Σταθμάρχης του κομβικού σταθμού της Λάρισας και ο οποίος έχει την άμεση ευθύνη αφού αυτός έδωσε την εντολή αναχώρησης του τραίνου στην αντίθετη γραμμή.. σχετικά με αυτό ακούσαμε και το ηχητικό ντοκουμέντο από τα μεγάφωνα του σταθμού με το οποίο ο Σταθμάρχης οδηγούσε το τραίνο στον θάνατο..αλλά  μεγάλη είναι η  ευθύνη και των 2 Μηχανοδηγών (που δεν μπορεί πια να αποδοθεί).. οι οποίοι βγαίνοντας από τον σταθμό και βλέποντας ότι είχαν εισέλθει στις αριστερές σιδηροτροχιές σε γραμμές καθόδου άλλων τραίνων έπρεπε να σταματήσουν και να επικοινωνήσουν με τραίνα και σταθμούς, και να γυρίσουν το τραίνο πίσω, και όχι να πουν φεύγοντας πάμε και όπου βγάλει..

Για το θέμα της ασφάλειας μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας που μεταφέρει 400 ψυχές αναρωτιέμαι δεν υπάρχει κάτι πιο απλο εφεδρικό; για τον εντοπισμό της θέσης των τραίνων; κάτι ανάλογο με τα AIS των Πλοίων το γνωστό ως ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ του οποίου η τιμή είναι 1500 ευρω ή κάτι ανάλογο με τον εντοπισμό των λεωφορείων στις στάσεις, και επιτέλους όταν χάνεις το αυτοκίνητο, το κινητό, τον σκύλο και με το σύστημα GPS τα εντοπίζεις..

Θα αναφερθώ και λίγο για την ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων η οποία αρχίζει το ετος 1869 με την πρώτη γραμμή Πειραιάς-Αθήνα μέχρι το 1900, όπου με κυβερνήσεις Τρικούπη-Δεληγιάννη έγιναν επεκτάσεις σε ολη την τότε Ελλάδα, και το 1918 ενώνεται Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Το 1920 ιδρύεται η εταιρεία- ΣΕΚ- ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ και το 1970 ιδρύεται ο ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό δημόσιο, και οι ατμοκίνητοι συρμοί σταδιακά μετατρέπονται σε ντιζελοκίνητους και ηλεκτροκίνητους. Από το 1996 αρχίζουν οι διασπάσεις, διαιρέσεις, αμαρτωλές συμβάσεις.. και εξυγιάνσεις..ΕΡΓΟΣΕ-ΓΑΙΟΣΕ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ και με το χρέος να ξεπερνά τα 12 δισεκατομμύρια.. 2013 χρεωκοπία ..μεταβίβαση στον ΤΑΙΠΕΔ.. τέλος φθάσαμε στο 2017 και με την υπογραφή Σπίρτζη-Τσίπρα να πουληθεί αντί του ευτελούς ποσού των 45 εκατομμύριων (όταν τα 300 των προηγούμενων ήταν ξεπούλημα).. στην Ιταλική Κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων.. και με την ονομασία HELLENIC TRAIN..με την υπογραφή αυτή πανηγύρισε και ο υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων  Χατζηδάκης..

Με αυτήν την αποικιακού χαρακτήρα ιδιωτικοποίηση το Ελληνικό δημόσιο κράτησε το χρέος του ΟΣΕ, των 14 δισεκατομμυρίων, εισέπραξε τα ψίχουλα των 45 εκατομμύριων και σήμερα επιδοτεί τους Ιταλούς με 50 εκατομμύρια τον χρόνο.. θεωρώντας την γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης σαν άγονη γραμμή..αν είναι δυνατόν η μοναδική γραμμή που είναι πάντα με γεμάτα τα τραίνα να θεωρηθεί άγονη..

Αποτελέσματα αυτής της αθλειας εξυγίανσης.. η μείωση των θέσεων εργασίας, από 7000 σε 700.. υποστελέχωση, αμαρτωλές συμβάσεις, αναβολές, παράδοσης και ολοκλήρωσης των έργων φωτοσήμανσης και τηλεδιοίκησης..απόρροια ολων αυτών  το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών με τα 57 θύματα..

Τι να τα κάνουμε τα τριήμερα πένθη και τις μεσίστιες σημαίες τι να τα κάνουν οι τόσες Μάνες που έχασαν τα παιδιά τους..ο πόνος τους μετατρέπεται σε οργή..

Ας ευχηθούμε ποτέ ξανά.. ας αποδοθούν οι ευθύνες σε ολους τους εμπλεκομένους Έλληνες και Ιταλούς.. (της HELLENIC TRAIN  οι οποίοι έστειλαν τα εξώδικα..για να παρακάμψουν τις καταγγελίες για την ανασφάλεια.. και που ακόμα δεν βγήκαν  να πουν μια συγνώμη) και αν δεν αποκατασταθούν οι στοιχειώδεις υποδομές ασφάλειας να μην δρομολογηθούν τα τραίνα..αλλά μήπως ήλθε η ωρα  (τώρα που έγινε η εξυγίανση).. της κρατικοποίησης ξανά των σιδηροδρόμων;  Γιατί το τραίνο εξακολουθεί να είναι το πιο ασφαλές και Λαϊκό μέσο μετακίνησης, η αναλογία θυμάτων τραίνου και αυτοκινήτων-μοτοτοσυκλετών είναι 1 προς 100 εως 1 προς 1000.. και ας μην είναι υποκριτές οι Πολιτικοί ταγοί..και ας μην χύνουν κροκοδείλια δάκρυα..όταν καθημερινά σκοτώνονται στην άσφαλτο με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες 2-3 νέοι και αυτό περνά στα ψιλά γράμματα.. είναι η ώρα να ασχοληθούν σοβαρά και με την μάστιγα των τροχέων..


*Το κείμενο γράφτηκε στις 3 Μαρτίου του 2023

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.