Χρηματοδοτήσεις από τη ΓΓ Αιγαίου για τα προβλήματα ύδρευσης στη Χίο

Με 4 νέες επιχορηγήσεις ύψους 289.180 ευρώ ενισχύεται η ΔΕΥΑΝ Χίου και ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ενώ ήδη έχει ενισχυθεί και ο Δήμος Οινουσσών.

Χρηματοδοτήσεις από τη ΓΓ Αιγαίου για τα προβλήματα ύδρευσης στη Χίο

Εγκρίθηκε σειρά αποφάσεων που αφορούν στις επιχορηγήσεις από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Νήσου Χίου (ΔΕΥΑΧ) και το Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών. Οι εν λόγω αποφάσεις εντάσσονται στο έργο “Υδροδότηση Άνυδρων Νησιών και Έργα Βελτίωσης Υποδομών Ύδρευσης των Νησιών”.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, τον Δήμαρχο Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, Βασίλη Μυριαγκό και τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΧ, Πέτρο Καλογεράκη, με κεντρικό θέμα το ζήτημα της λειψυδρίας στο νησί της Χίου.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου από το γραφείο του Νότη Μηταράκη, επιχορηγείται η ΔΕΥΑΧ με το ποσό των 35.000 € για την αντικατάσταση της γεώτρησης Αγίου Γεωργίου Συκούση, με το ποσό των 140.400€ για την προμήθεια αυτοτελούς συστήματος φίλτρανσης νερού φράγματος Κατράρη, δυναμικότητας 60m3/h, στη θέση Στενοχώνη.

Επίσης δίνεται επιχορήγηση ύψους 73.780€ για την ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού παραγωγής 600 κ.μ. πόσιμου νερού ανά ημέρα έτους 2023 και συγκεκριμένα 124 συνολικά ημέρες το χρονικό διάστημα μεταξύ 15/05/2023 έως 15/11/2023). Η συγκεκριμένη μονάδα θα εγκατασταθεί στην Μαρίνα Χίου (περιοχή Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου), για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Δημοτικής Ενότητας Χίου και της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου.

Χρηματοδότηση για τα Ψαρά

Σε ότι αφορά τα Ψαρά, υπεγράφη από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής επιχορήγηση ύψους 40.000€, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας του συστήματος υδροδότησης, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των γεωτρήσεων ύδρευσης και της μονάδας αφαλάτωσης προς εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων πόσιμου ύδατος για την εξυπηρέτηση των υδρευτικών αναγκών του νησιού.

Ενίσχυση των Οινουσσών

Τέλος Φεβρουαρίου με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εγκρίθηκε επίσης και η επιχορήγηση προς το Δήμο Οινουσσών ύψους 35.000€. Για την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (Η/Ζ) για την υποστήριξη της λειτουργίας των Δημοτικών Μονάδων Αφαλάτωσης στην περιοχή Αγίου Ιωάννη.

Δήλωση Ν. Μηταράκη

“Το ζήτημα της λειψυδρίας είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, σημειώνει σε δήλωσή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«…Μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, προχώρησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να δοθούν οι απαραίτητες επιχορηγήσεις για να προχωρήσουν τα σχετικά υδρευτικά και αρδευτικά έργα στους Δήμους Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μιλάει με πράξεις. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του τόπου μας, προασπίζουμε το μέλλον, μιλάμε με έργα”, καταλήγει η δήλωση του κ. Μηταράκη.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.