71 Χρόνια από την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας της Αυγής

Η Ιστορική πρωϊνή εφημερίδα της Αριστεράς εξέδωσε το πρώτο της φύλλο μια μέρα σαν σήμερα το μακρινό 1952. Η εφημερίδα Αυγή συνεχίζει την πορεία της στο σήμερα, όπου πλέον έχει μπει και στην ηλεκτρονική εποχή.

71 Χρόνια από την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας της Αυγής

Η ΑΥΓΗ η εφημερίδα της καρδιάς μας με την πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία της. Η εφημερίδα που ξεκίνησε ως όργανο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς. Αρχικά ως εβδομαδιαία και κατόπιν ως ημερήσια.Εξέδωσε το πρώτη φύλλο στις 24 Αυγούστου του 1952. Στην περίοδο της δικτατορίας 1967-1974 έκλεισε, όπως και άλλες εφημερίδες της Ελλάδας. Ωστόσο το ΚΚΕ Εσωτερικού επανέκδοσε την εφημερίδα στις 4 Αυγούστου του 1974 ως κομματικό όργανο εκείνου του ιστορικού κόμματος της αριστεράς. Όταν το ΚΚΕ Εσωτερικού διαλύθηκε και μετέπειτα φτιάχτηκε ο Συνασπισμός, η εφημερίδα στήριξε την γραμμή του Συνασπισμού.

Σήμερα η Αυγή εκφράζει το χώρο της ανανεωτικής και της ριζοσπαστικής αριστεράς και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα κατέχει το 40% των μετοχών και το υπόλοιπο είναι σε μικρούς μετόχους, δηλαδή αναγνώστες, εργαζομένους και ψηφοφόρους. Κανένας όμως δεν έχει πάνω από 3%.

Μαζί με την Αυγή, εκδίδονται και τα ένθετα περιοδικά Πρίσμα, ενώ κάθε Κυριακή η έκδοση συνοδεύεται από το ένθετο Αναγνώσεις. Tο ένθετο Κόσμος με τις διεθνείς ειδήσεις είναι ενισχυμένο με περισσότερες σελίδες, έχοντας μεταφρασμένα άρθρα στα Ελληνικά από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, όπως η Libération, οι Financial Times, η Washington Post κλπ. Από το 2013 με την ΑΥΓΗ κυκλοφορεί επίσης και η Ελληνική Έκδοση της Le Monde Diplomatique. Η τιμή του καθημερινού φύλλου είναι 1,50 ευρώ και του Κυριακάτικου 3 ευρώ.

Η Αυγή υπέστει ευχάριστες και δυσάρεστες περιπέτειες στην πορεία της. Διώξεις στελεχών της, όπως εκείνου του Μανώλης Γλέζου, που διατέλεσε και διευθυντής, κλείσιμο την μαύρη επταετία, κλείσιμο και μια δολοφονική απόπειρα στον άνθρωπο που εξέδωσε τα πρώτα φύλλά, τον Βασίλειο Ευφραιμίδη (1952-1956). Ο Ευφραιμίδης ήταν μέλος του ΚΚΕ και μετά την δικτατορία και στις 3 Ιουνίου του 1994 μετά το τέλος της ομιλίας του ως υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη Πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, δέχθηκε επίθεση τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη του κόμματος με μαχαίρι από έναν 54χρονο ακροδεξιό. Ο δράστης συνελήφθη και ευτυχώς δεν είχαμε θάνατο.

Οι διεθυντές τα τελευταία χρόνια

Από τις 26 Απριλίου 2018 μέχρι της 4 Νοεμβρίου του 2022, διευθυντής της Αυγής ήταν ο Άγγελος Τσέκερης που διαδέχθηκε τους Κωστή Νικολακάκο και Νίκο Φίλη.Σήμερα διευθυντής είναι ο Σπύρος Ραπανάκης.Παλαιότερα στη θέση αυτή ήταν ο Δημήτρης Στούμπος.

Χρόνια πολλά Αυγή

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.