Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε ουρές για τρόφιμα στο Πακιστάν

Τραγικές είναι οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού στο Πακιστάν, όπου τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και τρία παιδιά, έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες, στις ουρές για τρόφιμα.

Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε ουρές για τρόφιμα στο Πακιστάν

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άνθρωποι αυτοί ποδοπατήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να προλάβουν να πάρουν τη βοήθεια. Επίσης, χιλιάδες σακούλες με αλεύρι έχουν λεηλατηθεί από φορτηγά και σημεία διανομής. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε κέντρα διανομής αλευριού που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ορισμένοι στο πλαίσιο ενός προγράμματος που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στο Πακιστάν εκτινάχθηκε στο ρεκόρ 35,37% τον Μάρτιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ενώ ο αριθμός του πληθωρισμού του Μαρτίου ξεπέρασε το 31,5% του Φεβρουαρίου, καθώς οι τιμές των τροφίμων, των ποτών και των μεταφορών αυξήθηκαν έως και 50% από έτος σε έτος.

Εκπρόσωπος της Στατιστικής Υπηρεσίας είπε ότι ο αριθμός του πληθωρισμού αυξάνεται κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1970 που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων και τόνισε ότι «αυτός είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στα στοιχεία που έχουμε».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε αύξηση 3,72% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών στα τρόφιμα, το μαγειρικό λάδι και την ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων τον Μάρτιο ήταν 47,1% και 50,2% για τις αστικές και τις αγροτικές περιοχές αντίστοιχα, ενώ ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 18,6% στις αστικές περιοχές και στο 23,1% στις αγροτικές περιοχές.

Το Πακιστάν βρίσκεται σε οικονομική αναταραχή εδώ και μήνες, καθώς υπάρχει σοβαρή κρίση αναφορικά με το ισοζύγιο πληρωμών, ενώ οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την εξασφάλιση χρηματοδότησης 1,1 δισ. δολαρίων ως μέρος του προγράμματος διάσωσης 6,5 δισ. που συμφωνήθηκε το 2019 δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα του Πακιστάν έχουν μειωθεί σε βαθμό ώστε να μπορούν να καλύψουν μόλις τέσσερις εβδομάδες εισαγωγών, ενώ οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, καθώς αναμένεται να παραμείνει υψηλός για μακρό χρονικό διάστημα.

Left

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.