Σταμάτης Βαρδαρός: Χρειαζόμαστε πολιτικές που καταπολεμούν τις ανισότητες και στην υγεία

Σταμάτης Βαρδαρός: Χρειαζόμαστε πολιτικές που καταπολεμούν τις ανισότητες και στην υγεία

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Το φετινό μήνυμα «Υγεία για όλους» εστιάζεται στις ανισότητες που αναδείχθηκαν και διογκώθηκαν με την πανδημία σε όλο τον πλανήτη, μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων χωρών. Ανισότητες στην υγεία που είναι ευδιάκριτες και μέσα στην ίδια χώρα, όχι μόνο μεταξύ υψηλότερων και χαμηλότερων εισοδημάτων, αλλά και ανθρώπων που κατοικούν στα αστικά κέντρα και στη νησιωτική περιφέρεια.

Αυτές τις ανισότητες όσοι πιστεύουμε ότι η υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό για όλους μπορούμε να τις μειώσουμε με περισσότερους πόρους, ανθρώπους και δυνατότητες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Αυτές τις ανισότητες μεταξύ κέντρου και νησιωτικής Ελλάδας μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με παρεμβάσεις θετικής διάκρισης για τη νησιωτική χώρα. Γι΄ αυτό είναι επίκαιρη και αναγκαία η ιδέα για ένα υγειονομικό ισοδύναμο.

Υγειονομικό ισοδύναμο σημαίνει:

α) την παροχή γενναίων κινήτρων σε γιατρούς για την στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας στα νησιά

β) απευθείας αποζημίωση των νησιωτών βάσει του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες υγείας που χρησιμοποιούν ακόμη και από τον μη συμβεβλημένο ιδιωτικό τομέα;

γ) κάλυψη του κόστους μετακίνησης και διαμονής των νησιωτών εκτός του τόπου κατοικίας τους για υπηρεσίες υγείας που δεν παρέχονται στο νησί τους;                

δ) καθιέρωση μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα για τους κατοίκους των νησιών που είναι χρόνιοι ασθενείς

Ο στόχος της «Υγείας για όλους» είναι υπόθεση αξιοπρέπειας, ισότητας, δικαιοσύνης. Δικαιοσύνης παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Σταμάτης Βαρδαρός

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Θύμαινα

Πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.