Αντιπαραθέση στη Βουλή για το Αφεντέλι

Συζητήθηκε, χθες, Δευτέρα 10 Απριλίου 2023, στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Π.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, για την επιχειρούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση στο Αφεντέλι της Σκάλας Ερεσού.

Αντιπαραθέση στη Βουλή για το Αφεντέλι

Ο Γιάννης Μπουρνούς, αντιμετωπίζοντας εξ αρχής με προσήλωση το κρίσιμο ζήτημα της διαφύλαξης του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα της παραλίας της Σκάλας Ερεσού και της προστασίας του – ιδιαίτερης σημασίας και ομορφιάς – οικοσυστήματος της περιοχής, εξέθεσε αναλυτικά για ακόμα μια φορά στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Ταγαρά, που παρέστη για λογαριασμό του Υπουργείου, τους λόγους που επιβάλλουν την αποτροπή του περιβαλλοντικού εγκλήματος στο Αφεντέλι.

Ο Βουλευτής Π.Ε. Λέσβου, αφού επισήμανε την πλημμελή διαχείριση του Υπουργείου στα θέματα αρμοδιότητάς του για το Αφεντέλι, κατέδειξε τις αντιφάσεις και την επίπλαστη πραγματικότητα που επιχείρησε να παρουσιάσει ο κ. Ταγαράς σε παλαιότερη ερώτηση του Βουλευτή (στις 16/12/21), όταν ο Υφυπουργός είχε αναφερθεί σε σαφή τοποθέτηση του Δημοσίου επί του ζητήματος και αποδοχής του αιτήματος της ιδιώτη. Το ίδιο το Δημόσιο διέψευσε πανηγυρικά τα λεγόμενα του κ. Υφυπουργού, ασκώντας στις 3/6/22 πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της αγωγής του σωματείου με την επωνυμία «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΕΣΟΥ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» σε βάρος της ιδιώτη.

Στη δευτερολογία του, ο Γ. Μπουρνούς επανέλαβε την κοινή πεποίθηση ότι επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ, με σειρά νομοθετημάτων, υπηρετεί την ιδεοληψία του ιδιωτικού συμφέροντος έναντι του δημοσίου, την ιδεοληψία της καταστροφής του περιβάλλοντος, του χτισίματος των παραλιών, ενώ επιλέγει να εξυπηρετεί φίλια συμφέροντα, υποτιμώντας το κοινωνικό συμφέρον.

Παρότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε στις 3/3/23 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την έγκριση του “Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή” της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στη συνέχεια δεν έπραξε τίποτα για την εφαρμογή αυτής της ΚΥΑ, αμελώντας να σχεδιάσει μέτρα για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη διάβρωση των ακτών, το δομημένο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τους υγρότοπους.

Ομοίως, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έπραξε ούτε τα ελάχιστα για την προστασία του παρόχθιου οικοσυστήματος του Ψαροποτάμου στη Σκάλα Ερεσού, αφού ούτε περιβαλλοντική μελέτη υπάρχει, ούτε μελέτη απορροής των λυμάτων και των υδάτων, παρότι από το 2019 έχει χαρακτηριστεί (με το ΦΕΚ 181/2019) ως “τοπίο διεθνούς αξίας και εμβέλειας” και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο “Δίκτυο 1000 παρθένων παραλιών”, που έχει ανακοινώσει ο έτερος Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Αμυράς

Ο Γιάννης Μπουρνούς επανέλαβε ότι η διαφύλαξη του ελεύθερου και ανοιχτού χαρακτήρα της παραλίας της Σκάλας Ερεσού και η εναντίωση σε κάθε προσπάθεια παραβίασής του αποτελεί αυτονόητα δίκαιο αίτημα, όχι μόνο των κατοίκων του νησιού, αλλά και των χιλιάδων τακτικών επισκεπτών της κάθε χρόνο.

Τόνισε επίσης ότι η περιοχή της Ερεσού χρειάζεται έργα υποδομής στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, το οδικό δίκτυο, τη διαχείριση των απορριμμάτων και πολλούς άλλους τομείς, όπως επίσης χρειάζεται και τουριστικές επενδύσεις, αλλά βιώσιμες επενδύσεις, που θα παράγουν θέσεις εργασίας και δεν θα προσβάλουν βάναυσα την περιβαλλοντική ισορροπία.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Γιάννης Μπουρνούς επισήμανε ότι η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διορθώσει τις στρεβλώσεις που επιχείρησε η κυβέρνηση της ΝΔ στην περιοχή και θα προστατεύσει τον αιγιαλό και την παραλία, που αποτελούν δημόσια περιουσία, είναι κοινόχρηστα πράγματα και ανήκουν στον ελληνικό λαό.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.