Τιμή στους πεσόντες από τους Οθωμανούς το 1822 στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά της Χίου

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Μεγάλη Σφαγή της Χίου το 1822 από τους Οθωμανούς, πραγματοποιήθηκαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, την Τρίτη της Διακαινησίμου, στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά.

Τιμή στους πεσόντες από τους Οθωμανούς το 1822 στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά της Χίου

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου και κατάθεση στεφάνων. Στο μοναστήρι, περίπου 3.000 άτομα μαρτύρησαν ανήμερα το Πάσχα του 1822.

Για την ιστορική αυτή στιγμή, όπως και την αναγέννηση του Μοναστηριού ένα αιώνα σχεδόν μετά από μοναχές που έφθασαν στη Χίο από την Ερυθραία, κατά τον πρώτο διωγμό των μικρασιατών του 1914, μίλησε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Και όμως στο μοναστήρι υπήρξε αντίσταση, από λίγους ενόπλους, που συντόνιζαν ο Ιωάννης Φατούρος από το χωριό Θυμιανά και ο Κωνσταντίνος Μονογυός από το Νεοχώρι, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στην προσπάθεια τους να σώσουν τα χιλιάδες γυναικόπαιδα.

Την ιστορία του μοναστηριού κρατά ζωντανή ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Μηνάς» από το χωριό Νεοχώρι. Μια παράδοση των τελευταίων χρόνων είναι και η λιτανεία των εικόνων από το γειτονικό χωριό Νεοχώρι μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Τα εικονίσματα τα μεταφέρουν οι κάτοικοι που μάλιστα αναλαμβάνουν τις εικόνες μετά από πλειστηριασμό που γίνεται υπέρ της εκκλησίας.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με κατάθεση στεφάνων από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον αντιδήμαρχο Δήμου Χίου, Παναγιώτη Μανδάλα, τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Νίκο Νύκτα, τον στρατιωτικό διοικητή- Ταξίαρχο Χαράλαμπο Αμπατζίδη, και τον πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρίου «Άγιος Μηνάς», Κώστα Πρωάκη.

Να θυμίσουμε επίσης ότι στο χώρο της Μονής του Αγίου Μηνά λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2021, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, μόνιμη Ιστορική Έκθεση- Μουσείο Σφαγής της Χίου.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.