Στις 15 Απριλίου 2023, ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις σε όλο το Σουδάν, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μεταξύ αντίπαλων φατριών της κυβερνώσας στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αποκλειστεί αρκετοί Έλληνες πολίτες στην Χώρα αυτή.

Μερικοί από αυτους αποκλείστηκαν σε ελληνοχριστιανική Εκκλησία στο Χαρτούμ και άλλοι βρέθηκαν κλειδαμπαρωμένοι στις οικίες τους. Για τους περίπου 150 ομογενείς του Χαρτούμ ενεργοποιήθηκε εξαρχής ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ πολλές προσπάθειες έκανε και ο αρμόδιος υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ελληνικό στρατιωτικό αεροπλάνο βρέθηκε στην χώρα αυτή προκειμένου να απεγκλωβίσει τους Έλληνες ομογενείς. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν ήδη απεγκλωβιστεί και βρίσκονται στην χώρα μας 43 ομογενείς.Μεταξύ των ομογενών είναι και Κύπριοι που ζουν στην χώρα αυτή.
Για την διάσωση των ομογενών μας έχει κινητοποιηθεί η Ελληνική κυβέρνηση με πολλά στοιχεία άγνωστα, και πολύ λογικό, γιατί πρέπει να γίνει διάσωση με την παρουσία και στρατιωτικών στην χώρα αυτή, ενώ προς βοήθειαν μας, υπάρχει συνεργασία και της Μεγάλης Βρετανίας.
Ελληνες διπλωμάτες βρίσκονται στην Ακαμπα, στο Τζιμπουτί, στο Ασουάν και στο Κάιρο προκειμένου να υποδεχτούν τους πολίτες που καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν και να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια, ενώ εξετάζεται, αν χρειαστεί και είναι εφικτό, να μεταβεί διπλωμάτης και στο Χαρτούμ, σημειώνει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή.
Υπάρχουν επαφές και με Αμερικανούς ομολόγους, και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τον Τζορτζ Τσούνη. Με διαφορετική δυναμικότητα, βάσεις στο Τζιμπουτί συντηρούν, πέραν των ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία.
Ο μητροπολίτης Νουβίας μαζί με άλλους Έλληνες έμεινε έγκλειστος για 10 ημέρες στην μητρόπολή του, όπου απεγκλωβίστηκαν 12 Έλληνες. Όπως λέει ο Μητροπολίτης (ρεπορτάζ του in), ο απεγκλωβισμός του ιδίου και των άλλων Ελλήνων χριστιανών έγινε με τη βοήθεια ενός ανώτατου μουσουλμάνου κληρικού στο Χαρτούμ τον οποίο σέβονται όλοι στο Σουδάν και ειδικά οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Πολλά κράτη πάντως διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν.
Ενημέρωση ζήτησε ο Γιάννης Μπουρνούς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνάντηση που συμμετείχαν και αντιπρόσωποι άλλων κομμάτων. Ο βουλευτής Λέσβου μας έστειλε την παρακάτω ανακοίνωση που δημοσιεύουμε αυτούσια.

Την Αξιωματική Αντιπολίτευση εκπροσώπησε σήμερα ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπ. Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, στη συνάντηση που διοργάνωθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών από τον απερχόμενο Υπουργό, Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από τη εμπόλεμη χώρα.
Η επιχείρηση απεγκλωβισμού αφορά περίπου 150 ομογενείς ευρισκόμενους στο Σουδάν, που σπαράσσεται από εμφύλια σύγκρουση μεταξύ του τακτικού στρατού της χώρας και των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης». Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 80 από αυτούς παραμένουν ακόμη σε σουδανικό έδαφος. Οι υπόλοιποι έχουν απεγκλωβιστεί σε γειτονικές χώρες με τη συνδρομή άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ενώ 17 άτομα έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα.
Ο Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε σχετικά:
«Η διαδικασία απεγκλωβισμού των ομογενών μας από το Σουδάν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, λόγω του χάους που επικρατεί στη χώρα και ειδικά στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ. Δεν εφησυχάζουμε, μέχρι να απεγκλωβιστεί και ο τελευταίος Έλληνας ομογενής και θα είμαστε σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών, για άμεση ενημέρωση σχετικά με τις επιχειρήσεις.
Η συνδρομή των ανδρών και των γυναικών του ελληνικού Διπλωματικού Σώματος, που θητεύουν στις γύρω χώρες, είναι πολύτιμη. Τους εμπιστευόμαστε και τους ευχόμαστε όλα να κυλίσουν ομαλά.
Ευχόμαστε επίσης στον συμπατριώτη μας που έφτασε σήμερα τραυματίας από το Σουδάν και νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, να ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Με αφορμή την κρίση του Σουδάν, βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια οι δομικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ενώ μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη συνεργάζονται διμερώς ή πολυμερώς για τον απεγκλωβισμό Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε μέχρι τώρα να οργανώσει κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση απεγκλωβισμού. Ποιο είναι τελικά το νόημα ύπαρξης της «Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ», αν σε στιγμές κρίσεων όπως αυτή του Σουδάν, η Ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ενιαία για την προστασία των πολιτών της;»
Οι προσπάθειες συνεχίζονται, την ώρα που σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχει και κίνδυνος για την παγκόσμια υγεία, αφού στα χέρια των ενόπλων βρέθηκε εργαστήριο όπου γίνονται μελέτες για μολυσματικές ασθένειες όπως η Ιλαρά, η πολυομελύτιδα και η Χολέρα. Πρόκειται για το Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της χώρας αυτής.