Έφυγε ο Χάρι Μπελαφόντε σε ηλικία 96 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός καλλιτέχνης Χάρι Μπελαφόντε, με τους New York Times να κάνουν γνωστή τη θλιβερή είδηση.

Έφυγε ο Χάρι Μπελαφόντε σε ηλικία 96 ετών

Τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός της πρωτοπορίας, ο Χάρι Μπελαφόντε άφησε το στίγμα του στον χώρο του θεάματος από όπου και ξεκίνησε την μακρόπνοη καριέρα του την δεκαετία του ’50.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του, ο Χάρι Μπελαφόντε πέθανε στο σπίτι του στο Μανχάταν σήμερα εξαιτίας καρδιακής ανεπάρκειας.

Μένει στην ιστορία ως «βασιλιάς της καλύψο», τίτλος που του δόθηκε μετά την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, το Matilda. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης ερμήνευσε το Day-O, κέρδισε το βραβείο Tony και έκανε εμφάνιση σε πολλές ταινίες μεγάλου μήκους.

Ωστόσο, πέρα από την καλλιτεχνική του δραστηριοποίηση, ο Χάρι Μπελαφόντε αφήνει πίσω του ένα «βαρύ» πολιτικό και κοινωνικό στίγμα, αφού από τα πρώτα χρόνια της αναγνωσιμότητάς του καταπιάστηκε με τον πολιτικό ακτιβισμό.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Μπελαφόντε έδειξε την αντίθεσή του στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Τάχθηκε δημόσια εναντίον του εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα και στην εισβολή στη Γρενάδα, ενώ υποστήριζε σθεναρά τον επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο και είχε επισκεφτεί στην Κούβα.

Ο Χάρι Μπελαφόντε αγωνιζόταν σε όλη του τη ζωή για πληθώρα κοινωνικών αιτημάτων. Από το κίνημα για δικαίωμα ψήφου στους μαύρους των ΗΠΑ, χρηματοδοτώντας εκστρατείες στην δεκαετία του ’60, μέχρι την εκστρατεία κατά της φτώχειας, του απαρτχάιντ και του AIDS στην Αφρική. Η προτίμησή του για τις αριστερές πολιτικές και προσωπικότητες δεν ήταν ποτέ κρυφή, αφού υποστήριζε τον Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας και τον Φιντέλ Κάστρο της Κούβας.

Αυγή

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.