Μετά την απώλεια της Κριμαίας τι?

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Μετά την απώλεια της Κριμαίας τι?

Η απώλεια της Κριμαίας μετά την καταληψή της από του Ρώσους έχει προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στην παγκόσμια κοινότητα.Η Ε.Ε απειλεί την Ρωσία με κυρώσεις ενώ ήδη συζητάτε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ρωσία από το ΝΑΤΟ. Οι Ρώσοι ανακαλούν πρεσβευτές από τις κύριες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ο ψυχρός πόλεμος είναι προ των πυλών. Η Ουκρανία έχασε τον οικονομικό παράδεισο της Κριμαίας με τους Ρώσους πλέον να έχουν καταλάβει τα Ουκρανικά στρατόπεδα της περιοχής αναίμακτα, όπως λένε όλα τα ΜΜΕ.

Αν όλη η χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των ανατολικών της περιοχών, πετύχει να διοργανώσει αξιόπιστες εκλογές στις 25 Μαΐου, η Ουκρανία θα μπορέσει να επιβιώσει, παρά την απώλεια της Κριμαίας, έχοντας μπει σε δημοκρατική, συνταγματική πορεία. Αυτή πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα της Δύσης λένε οι πολιτικοί αναλυτές. Παρόλα αυτά στην πορεία προς τον «εκδημοκρατισμό» της χώρας παρουσιάζονται πολλά εμπόδια. Το πρώτο και κύριο είναι η απώλεια της Κριμαίας, που αυτό είχε ως επακόλουθο την έξοδο της χώρας από την Ρωσική κοινοπολιτεία, που φτιάχτηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής ένωσης. Της εξόδου αυτής επακολούθησαν διαδηλώσεις με πολλές ταραχές από τους φιλορώσους αλλά και οι φιλοευρωπαίοι δεν μείναν με σταυρωμένα τα χέρια. Άρχισαν και αυτοί τις δικές του διαδηλώσεις με αφορμή την επικείμενη πορεία ένταξης της χώρας στην ΕΕ, που απειλεί με κυρώσεις τη Ρωσία αλλά από την άλλη ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί να προμηθευτεί ενέργεια από την ΕΕ για να προστατευτεί από τον ανίκτυπο της κρίσης με τη Ρωσία -από την οποία εξαρτάται για περισσότερες από τις μισές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εντωμεταξύ η ουκρανική αστυνομία κατάσχεσε 42 κιλά χρυσού και 4,8 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά από το σπίτι του πρώην υπουργού Ενέργειας Εντουαρντ Σταβίτσκι μέλους της κυβερνήσεως του έκπτωτου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Όλα αυτά την ώρα που η ρωσική άνω Βουλή επικύρωνε μετά τη Δούμα την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ομοσπονδία και την ώρα που ο Ουκρανός πρωθυπουργός υπέγραφε στις Βρυξέλλες το πολιτικό μέρος της Συμφωνίας Σύνδεσης της χώρας του με την ΕΕ, που έβαλε στο στόχαστρο της τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που ελήφθησαν την πρώτη μέρα της Συνόδου για την σύνδεση της ΕΕ με την Ελεύθερη Ουκρανία.

Με την κίνηση της Ρωσίας να προσθέσει την Κριμαία ως επαρχία της Ρωσικής ομοσπονδίας και να γίνει το 86ο μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα. Η ΕΕ απάντησε με προσάρτηση της Ουκρανίας στο τόξο της και η πλευρά του ο Λευκού Οίκου ανακοίνωσε νέα σειρά μέτρων με την προσθήκη της ρωσικής τράπεζας Rossiya Bank και άλλων 20 αξιωματούχων στη λίστα των φυσικών και νομικών προσώπων που έχει επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου.

Το διάταγμα του Λευκού Οίκου προβλέπει τη δυνατότητα περιοριστικών μέτρων, εάν κριθεί αναγκαίο, στους ρωσικούς τομείς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενέργειας, μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, μηχανοκατασκευών και στρατιωτικών εξοπλισμών.Οι εταιρείες Visa και Mastercard διέκοψαν απροειδοποίητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για συναλλαγές πελατών πολλών ρωσικών τραπεζών έπειτα από την ανακοίνωση της επιβολής των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Κατά τον πρωθυπουργό της Ρωσίας η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία συνολικά 16 δισ. δολάρια και θα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο των 11 δισ. δολαρίων στη Ρωσία γιατί η συμφωνία με βάση την οποία η Μόσχα παρείχε φθηνό φυσικό αέριο θα πάψει να ισχύει. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τις διεθνείς κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν σε ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες λόγω της Κριμαίας «εντελώς παράνομες» και τόνισε ότι θα δημιουργήσουν τεχνητά εμπόδια στις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση.

Όλα αυτά τα γεγονότα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία θα χάσει την Κριμαία, που είναι γεωστρατηγικό σημείο και αν μπει στην ΕΕ η υπόλοιπη Ουκρανία τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο διεθνές γίγνεσθαι με την Ρωσία και όλη την κοινοπολιτεία της να μένει στην απομόνωση και ο πόλεμος να είναι προ των τοιχών. Το σίγουρο είναι πως ένα νέο σιδηρούν τοίχος έρχεται στην Ευρώπη την ώρα που οδεύουν οι πρώτοι παρατηρητές του του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προς την Ουκρανία.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.