Τοποθετήθηκε μνημείο για τους φοιτητές που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Με μια συγκινητική εκδήλωση σε κλίμα θλίψης πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Φοιτητικών Συλλόγων για τους 13 φοιτητές από το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ, και ΔΙΠΑΕ που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο έγκλημα στα Τέμπη.

Τοποθετήθηκε μνημείο για τους φοιτητές που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φοιτητές, φίλοι και συγγενείς των θυμάτων, καθηγητές και εργαζόμενοι του ΑΠΘ, τηρώντας την υπόσχεση πως «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί».

Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή ενός σύντομου βίντεο, με πλάνα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, όπου οι φοιτητές με τους Συλλόγους τους πλάι στους εργαζόμενους φώναξαν με μια φωνή το σύνθημα «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή!».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του ΣΦ Μαθηματικού ΑΠΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, μαζί με τους καθηγητές τους και τους εργαζόμενους του Ιδρύματος στέλνουν «αποφασιστικό μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε, είμαστε και θα είμαστε η φωνή των συμφοιτητών μας που σκοτώθηκαν τόσο άδικα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρώτες συγκλονιστικές στιγμές την επομένη του εγκλήματος στα Τέμπη, όπου οι φοιτητές άφησαν κενές τις θέσεις στα αμφιθέατρα για τους συμφοιτητές που έχασαν και προχώρησαν με λουλούδια στα χέρια σε διαμαρτυρία στον σταθμό των τρένων.

«Όλοι μαζί φωνάζαμε ότι για τα κέρδη τους δεν μπορούν να θυσιάζονται οι ζωές μας. Η οργή και η αγανάκτηση μας εκφράστηκαν μέσα από τις μεγαλειώδεις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν, όπου χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βροντοφώναξαν ότι “ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ το έγκλημα αυτό έχει ιστορία”», είπε ο Γ. Θεοδωρίδης και πρόσθεσε πως οι φοιτητές έλαβαν όρκο ότι δεν θα επιτρέψουν με τον αγώνα και τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση να συγκαλυφθεί το έγκλημα, αλλά και να μην επιτρέψουν άλλα «Τέμπη».

«Το χρωστάμε στην Αγάπη, στη Θώμη, στον Αναστάση, στην Αναστασία, στην Ελένη, στην Κλαούντια, στον Γιώργο, στον Κυπριανό, στην Αναστασία, στην Ελπίδα, στην Φραντσέσκα, στην Ελισάβετ, στην Μαρία. Και σε όλους τους υπόλοιπους που χάθηκαν τόσο άδικα», σημείωσε ακόμα και τόνισε: «Οι φοιτητές δεν τρώμε τα ψέματα και τις κοροϊδίες τους. Δεν δεχόμαστε τις αθλιότητες περί ατομικού λάθους ή άθλιες φράσεις πως τώρα τουλάχιστον θα φτιαχτεί σιδηρόδρομος. Δεν φταίει λοιπόν η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα. Φταίνε αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτή τη χώρα. Φταίει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Όλες οι κυβερνήσεις που με την πολιτική τους κάναν τον σιδηρόδρομο εμπόρευμα και εμάς πελάτες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και στις σχολές που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φοιτητές και σημείωσε:

«Απέναντι σε όλα αυτά λοιπόν εμείς ξέρουμε πολύ καλά και το αποδείξαμε ότι έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας! Δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι βγήκαν μπροστά, το καταδίκασαν, προτάσσοντας μπροστά τις ανάγκες μας. Δυναμώνουμε λοιπόν ακόμα παραπάνω τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους. Απορρίπτουμε τις φωνές του συμβιβασμού, της υποταγής, των αποπροσανατολιστικών διεκδικήσεων μέσα σε αυτούς! Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα και της οργανωμένης διεκδίκησης, μπορούμε να τα καταφέρουμε! Το έχουμε αποδείξει! (…) Αυτό το μνημείο είναι η παρακαταθήκη και για τους επόμενους που θα έρθουν εδώ ώστε ποτέ να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα!».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το οποίο αποτελείται από μία πλάκα στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των 13 αδικοχαμένων φοιτητών στα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και η επιγραφή: «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί. Στον δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή! Οι συμφοιτητές σας δεν σας ξεχνάμε. Θα γίνουμε η φωνή σας!».

Η ανέγερση του μνημείου αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Γεωπονίας, Δασολογίας, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, ΠΤΔΕ και ΜΜΕ του ΑΠΘ, όπως και του ΣΟΦΕΘ.

«Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων», δήλωσε πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Διοικητικών Εργαζομένων ΑΠΘ και πρόσθεσε πως στο έγκλημα των Τεμπών «57 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους στον βωμό του κέρδους».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πολιτικής Υγείας του ΑΠΘ και υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Ηλίας Κονδύλης, ο οποίος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές και το κράτος το οποίο γίνεται φιλικό, ψηφιοποιημένο, επιτελικό όταν καλείται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων, αλλά εχθρικό, απόμακρο και απαρχαιωμένο όταν καλείται να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού».

Περισσότερο υλικό στο σχετικό ρεπορτάζ στο 902

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.