Ομιλία Τσιπρα στην Καβάλα

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας.

Ομιλία Τσιπρα στην Καβάλα

Ταυτόχρονα, απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και του είπε ότι ποτέ δεν πρόκειται να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι για τις υποκλοπές με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και γι΄αυτό τον κάλεσε να αφήσει τους “ανιστόρητους διμέτωπους”, γιατί, όπως σημείωσε, ” μόνο με προοδευτική κυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι του παρακράτους”.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για “μια χώρα όπου η δημοκρατία δεινοπαθεί” και τόνισε:”Δεινοπαθεί με τη χειραγώγηση της ενημέρωσης.Τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Και τις παράνομες παρακολουθήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να φτιάξει ένα καθεστώς. Μια αυταρχική δημοκρατία. Παρακολουθούσε μέσα από το γραφείο του το μισό πολιτικό σύστημα. Αντιπάλους και εχθρούς. Ακόμη και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Και με τη βοήθεια της προπαγάνδας έκανε το ψέμα και τη διαστρέβλωση κανονικότητα. Εννέα μήνες ψεύδεται για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.«Δεν το ήξερα, όλα έγιναν εν αγνοία μου», έλεγε. Και κρυβόταν πίσω από το εθνικό απόρρητο. Αλλά να που δεν χρειάστηκε. Μόνο ένα ντιμπέιτ χρειάστηκε και με την πρώτη ζόρικη ερώτηση τρικυμία. Το μαρτύρησε μόνος του, ομολόγησε. Σκάνδαλο λοιπόν οι υποκλοπές. Και κανένας εθνικός λόγος για να παρακολουθείται το μισό πολιτικό σύστημα. Αναγνώρισε ο ίδιος τα ψέματα του και την ενοχή του. Αλλά μένει ακόμα στη θέση του, ανέγγιχτος. Όλοι παραμένουν ανέγγιχτοι. Στη θέση της είναι η εισαγγελέας της ΕΥΠ, η κ. Βλάχου η αξιότιμη, η οποία υπέγραφε για να παρακολουθούνται όλοι αυτοί. Και αν δεν υπήρχε κανένας εθνικός λόγος, παρανόμως υπέγραφε, αλλά παραμένει στη θέση της . Στο σπίτι του και όχι στο σκαμνί της δικαιοσύνης ο επικεφαλής της ΕΥΠ.Και όσοι άλλοι διέπραξαν κακουργήματα. Στη θέση τους απαθείς και αδιάφοροι χωρίς να έχουν κάνει ούτε ένα βήμα για τη διαλεύκανση του μεγάλου αυτού σκανδάλου και οι εισαγγελείς που δήθεν ερευνούν. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο αξιότιμος, που είναι μετά την ομολογία του κ. Μητσοτάκη ότι δεν υπήρχε εθνικός λόγος να καλέσει την κ. Βλάχου στο γραφείο του να δώσει εξηγήσεις γιατί υπέγραφα για να γίνουν αυτές οι παράνομες παρακολουθήσεις.

Δεν υπάρχει καμία χώρα της Ευρώπης που να είχε συμβεί κάτι παρόμοιο και να μπορούσε ο αρχιερέας του παρακράτους, ο ενορχηστρωτής του παρακράτους, ο πρωθυπουργός να μένει έστω και για μία ώρα στη θέση του. Οι παράνομες παρακολουθήσεις απαγορεύονται και διώκονται παντού στην Ευρώπη.Το ίδιο και στην Αμερική. Και υπάρχει ένας κανόνας σε όλες τις Δυτικές δημοκρατίες. Εαν σέβεσαι το Σύνταγμα και τους νόμους μένεις, εάν παραβιάζεις το Σύνταγμα και τους νόμους φεύγεις. Και όταν σε πιάσουν και αν σε πιάσουν με τη γίδα στην πλάτη, εαν δεν έχεις αξιοπρέπεια μένεις, εαν έχεις αξιοπρέπεια φεύγεις. Από μόνος σου φεύγεις. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαική δημοκρατία θα είχε οδηγήσει σε παραίτηση αυτή η ομολογία προχθές του πρωθυπουργού σε δημόσια συχνότητα ότι δεν υπήρχε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά διεκδικεί μέσα από την ψήφο του ελληνικού λαού να ξεπλύνει τα ατοπήματα του.

Εμείς λέμε, να τον παραιτήσετε εσείς με την ψήφο σας, να τον παραιτήσει. ο ελληνικός λαός. Να φέρει ξανά τη δημοκρατία στην εξουσία.

Θέλω να απευθυνθώ και στους συντηρητικούς πολίτες και όποιος έχουμε διαφορές ιδεολογικές, πολιτικές, που ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία αλλά ντρέπονται για αυτή την κατάντια του κόμματος τους. Διότι είναι ένα κόμμα ιστορικό που σήμερα το κυβερνά μια αγία οικογένεια. Και θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς και να τους ρωτήσω: Θα ξεπλύνετε με την ψήφο σας ατοπήματα του κ. Μητσοτάκη απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία; Θα γίνετε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα;”

Σε ότι αφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, επισήμανε τα εξής:” Θέλω να απευθυνθώ στον κ. Ανδρουλάκη, που για πρώτη φορά τον άκουσα τόσο καθαρά να ζητά την ανάγκη να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι του παρακράτους, μίλησε ακόμα και για φυλακή. Και τον ρωτώ: πιστεύει, όμως, αλήθεια ότι αυτό μπορεί να γίνει με μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη; Προφανώς και δεν θα γίνει με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι αυτό, λοιπόν, αν πραγματικά πιστεύει, και πιστεύω σε αυτό, ότι πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι, ας αφήσει τους ανιστόρητους διμέτωπους. Μόνο με μια προοδευτική κυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι του παρακράτους, θα αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα και θα ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα”.

Οι εκλογές δεν θα είναι περίπατος για τις δυνάμεις που έχουν κάνει μαύρη τη ζωή μας

Στην αρχή της ομιλίας του ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή και το κλίμα στην προεκλογική συγκέντρωση ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτή “στέλνει μήνυμα σε όσους πιστεύουν ότι οι εκλογές αυτές θα είναι περίπατος για τις δυνάμεις που έχουν κάνει μαύρη τη ζωή μας”.

“Στις εκλογές αυτές θα δούμε μία καλύτερη μέρα, το βλέπω σήμερα εδώ. Είναι μία μεγάλη έκπληξη για μένα η μεγάλη συγκέντρωση αυτή. Είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη συγκέντρωση που έχουμε κάνει εδώ στην Καβάλα. Είναι μία απάντηση σε αυτούς που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις 21 του Μάη μπορεί να είναι πρώτος και με διαφορά”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Καβάλα και τόνισε:”Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Καβάλα. Ένα κομμάτι από τις παιδικές μου αναμνήσεις, το μισό της καρδιάς μου ανήκει εδώ σε σας στην όμορφη Καβάλα.

Η Καβάλα είναι και ένας τόπος μεγάλων αγώνων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Καβάλα είναι συνώνυμο της εργατικής τάξης. Η πόλη του καπνεργάτη. Η πόλη που έδωσε αγώνες σε μαύρες, δύσκολες εποχές. Η πόλη που έγινε η πρώτη μεγάλη απεργία στα Βαλκάνια το 1896. Αλλά και η πόλη που σήμερα ξανά χρωματίζεται από το χρώμα του αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα και τα Πετρέλαια της Καβάλας. Έναν αγώνα για τον οποίο όλοι είμαστε υπερήφανοι, έναν αγώνα που θέλουμε να δικαιωθεί και δεσμευόμαστε ότι θα δικαιωθεί. Έναν αγώνα για δουλειά και αξιοπρέπεια”.

Τους μετέφερε το μήνυμα ότι “σε λίγες μέρες σταματάει να είναι νόμος το δίκιο των ισχυρών” και συνέχισε:”Σε λίγες μέρες έρχεται ξανά η δικαιοσύνη στη πατρίδα μας.Γιατί έρχεται ξανά η αλλαγή, με τη ψήφο του λαού μας. Πολίτες της Καβάλας αυτό που προσδοκά κάθε πολίτης σήμερα είναι να αλλάξει επιτέλους η ζωή του.Το βασικό συναίσθημα για κάθε πολίτη είτε είναι αριστερός είτε κεντρώος.Αν δεν είναι προνομιούχος.Είναι να σταματήσει ο εφιάλτης.Για αυτό κι εμείς σήμερα στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Στις 21 του Μάη λέμε ως εδώ. Ως εδώ με την αισχροκέρδεια. Με την αλαζονεία. Με την αδιαφορία. Με την οικογενειοκρατία. Με την αδικία.

Τι έταξε το 2019 ο κ. Μητσοτάκης; Στήριξη της μεσαίας τάξης. Καλύτερους μισθούς. Καλύτερες δουλειές.Και επιτελικό κράτος.Και τι έκανε τέσσερα χρόνια μετά ;¨Έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. Κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζεί με κουπόνια.Το εισόδημα να τελειώνει τη 3η βδομάδα του μήνα για τα περισσότερα νοικοκυριά. Τις υπερωρίες απλήρωτες και το οκτάωρο παρελθόν. Τους συνταξιούχους χωρίς αξιοπρέπεια.

Το είδαμε το “επιτελικό κράτος” στην τραγωδία των Τεμπών.

Τι παρέλαβε το 2019 ο κ. Μητσοτάκης; Μια χώρα που είχε βρει ξανά το βηματισμό της. Εκτός μνημονίων, εντός αγορών, με 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Ήταν η ίδια χώρα που η παράταξή του είχε παραδώσει χρεοκοπημένη και ταπεινωμένη.Τι μας αφήνει σήμερα; Μια χώρα όπου το δημόσιο χρέος ανέβηκε 50 δισ. .Μια χώρα όπου το ιδιωτικό χρέος ανέβηκε 40 δισ. .Και 4.250.000 έλληνες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές στις τράπεζες, στην εφορία και στον ΕΦΚΑ. Και 700.000 κατοικίες είναι στα χέρια των Funds. Αυτά τα 4 χρόνια έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους ισχυρούς και στους ημέτερους. Με την ακρίβεια να καλπάζει, το μέσο μισθό να μειώνεται και την έμμεση φορολογία να θερίζει. Σύμφωνα με την EUROSTAT τα νοικοκυριά με εισοδήματα έως 700 ευρώ έχασαν το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που ο μέσος μισθός έπεσε τη τριετία 19-21. Και μια από τις τρεις μόνο, που ο μέσος πραγματικός μισθός έπεσε κατά 7,4% μέσα στο 22. Και την ίδια στιγμή που ο μισθός έπεφτε οι τιμές ανέβαιναν. Μισθοί Βουλγαρίας με τιμές Βρετανίας.Αυτή είναι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Και πως αλλιώς έγινε η αναδιανομή του εισοδήματος; Με τις επιδοτήσεις στην αισχροκέρδεια και την υψηλή έμμεση φορολογία. Πάνω από δέκα δισ. ευρώ σε ενάμισι χρόνο. Και άλλα τόσα από τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς. Και το σχέδιο Μητσοτάκη είναι να συνεχίσει για άλλα 4 χρόνια για να κάνει μετά την αναδιανομή του εισοδήματος και τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας που έχει δει ο τόπος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Από τη μεσαία τάξη στους πολύ ισχυρούς. Με 700.000 πλειστηριασμούς. Θα τους αφήσουμε; Τι άλλο μας αφήνει ;

Θα αφήσουμε τον κύριο Μητσοτάκη να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο άλλα τέσσερα χρόνια; Με την ψήφο μας θα τον εμποδίσουμε, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “έχει την απόλυτη ευθύνη για μια τετραετία δεινών, αδικίας, ανισότητας και ψέματος” και συνέχισε: “Έχει την ευθύνη για τον τραγικό χειρισμό στην πανδημία. Χάσαμε 37.000 ανθρώπινες ζωές. Είμαστε από τις χειρότερες χώρες στους δείκτες της απώλειας ανθρώπινης ζωής, αναλογικά με τον πληθυσμό μας όχι μονάχα στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει τη ευθύνη για τα ατελείωτα ψέματα και τη συγκάλυψη. Όταν μας έλεγε ότι είναι ψέμα πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να σωθούν με όσους είναι εντός ΜΕΘ. Ενώ γνώριζε και έκρυβε την έκθεση των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, που έλεγε ακριβώς το αντίθετο. Έχει την ευθύνη για τη διπλή αισχροκέρδεια που πλήττει κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Πρώτη η χώρα μας στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων, στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Και την ίδια στιγμή πανηγύρια για ρεκόρ εσόδων από το ΦΠΑ. 50 φόρους πανηγυρίζει ότι μείωσε. Πώς όμως πανηγυρίζει από τη μια ότι μείωσε τους φόρους, αλλά πανηγυρίζει κι από την άλλη ότι στα δημόσια ταμεία έχουν εισρεύσει δισεκατομμύρια υπερέσοδα από φόρους; Πώς τετραγωνίζει τον κύκλο; Από ποιες τσέπες τα άντλησε; Και σε ποιες τσέπες τα κατευθύνει; Όλοι ξέρουμε πια την αλήθεια. Υπερκέρδη στις εταιρείες ρεύματος και καυσίμων. Διάλυση της ζωής για εκατομμύρια οικογένειες. Έχει την ευθύνη γιατί μετέτρεψε τη ΔΕΗ από επιχείρηση κοινής ωφέλειας σε επιχείρηση ληστείας για τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους. Και κερδών, παχυλών μισθών, μπόνους για τους εκλεκτούς του συστήματος και τα γαλάζια καλόπαιδα. Και οι υπόλοιποι ζήστε με κουπόνια.Έχει την ευθύνη τέλος για ένα κράτος που δεν μπορεί να προσφέρει ούτε τη στοιχειώδη ασφάλεια στους πολίτες του. Γιατί 4 χρόνια δήθεν ψηφιοποιούν το κράτος, αλλά για 12 λεπτά δεν υπήρχε ούτε ένα απλό σύστημα για να σταματήσει δυο τρένα που έτρεχαν το ένα πάνω στο άλλο. Γιατί όταν ρωτούσαμε στη Βουλή τον Καραμανλή τι γίνεται με την ασφάλεια των τρένων κραύγαζε: ντροπή! Γιατί όταν φώναζαν οι συνδικαλιστές τους έβγαζαν τις απεργίες παράνομες. Κι έπειτα, όταν έγινε η τραγωδία, απέδειξε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βγει ο ίδιος λάδι. Δεν ήξερε ούτε με τα τρένα τι γίνεται. Όπως και με τις ΜΕΘ, τις υποκλοπές, τον Πάτση, τη Νικολάου, τον ανηψιό του, τον Λιγνάδη. Αυτός δεν είναι υπεύθυνος πρωθυπουργός. Είναι ανεύθυνος άρχων! Και υποκριτής. Γιατί τον υπουργό των Τεμπών ήξερε γιατί τον συμπεριλαμβάνει στα ψηφοδέλτια λίγες μέρες μετά την υποκριτική παραίτησή του. Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριταί, όπως λέει το ευαγγέλιο.Αλίμονο σε σας. Έρχεται σε λίγες μέρες η ώρα της κρίσης. Και την ώρα της κρίσης, της δικής σας κρίσης, της κρίση του λαού, αν θέλετε να τιμωρήσετε τον κύριο Μητσοτάκη για όσα έκανε και παρέλειψε να κάνει. Αν όμως θέλετε να τιμωρήσετε ένα πρωθυπουργό που έχει αποδειχτεί ότι δεν νοιάζεται”.

“Αν θέλετε να ηττηθεί αποφασιστικά και τελεσίδικα η ΝΔ. Αν θέλετε να μπει τέρμα στο καθεστώς της οικογενειοκρατίας, της ανισότητας, των σκανδάλων και της διαφθοράς. Αν θέλετε να αντιστραφεί η σημερινή πορεία και να ανοίξει ένας δρόμος αλλαγής. Τότε η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη επιλογή”, τόνισε και πρόσθεσε:”Είναι επιλογή τιμωρίας. Αλλά ταυτόχρονα και επιλογή ευθύνης. Πολίτες της Καβάλας, εμείς προσερχόμαστε σε αυτή τη μάχη, καταθέτοντας το “Συμβόλαιο Αλλαγής”.Ένα Συμβόλαιο με δυο εταίρους, το λαό και την προοδευτική κυβέρνηση. Και έναν βασικό όρο, που διατρέχει όλα τα άρθρα του: Δικαιοσύνη για όλους. Δικαιοσύνη παντού. Επιγραμματικά προβλέπει: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο αποτελεσματικό κράτος. Αυτή είναι η ουσία της δικαιοσύνης. Η ουσία της αλλαγής. Που καθορίζουν το δίλημμα των εκλογών: Μητσοτάκης ή Αλλαγή. Μητσοτάκης ή δικαιοσύνη. Ναι, αλλά δε βγαίνει λένε με το πρόγραμμά σας ο λογαριασμός. Ο λογαριασμός γι’ αυτούς βγαίνει πάντα μια χαρά όταν πρόκειται για παροχές στους λίγους, απευθείας αναθέσεις, διανομή των πόρων του ταμείου ανάκαμψης μεταξύ τους. Αλλά δε βγαίνει ποτέ αν πρόκειται για κάποια ανάσα στους πιο αδύναμους και για κάποια στήριξη στην κοινωνική πλειοψηφία. Κατά βάθος ξέρετε ποιο κόστος τους φοβίζει; Το κόστος του προγράμματός μας στα funds και τα κοράκια, που θα χάσουν τη δυνατότητα να αρπάξουν τις περιουσίες και τα σπίτια των ανθρώπων.Στις ενεργειακές εταιρείες και τα καρτέλ της αισχροκέρδειας Στις τράπεζες, που δεν θα μοιράσουν υπερκέρδη. Στους αεριτζήδες του εύκολου χρήματος με τις ευλογίες Μητσοτάκη. Αλλά αφού μας εγκαλούν για το κόστος των μέτρων που προτείνουμε, ρωτάω κι εγώ: Πόσο κόστισε σε χρήμα, ζωές, απαξίωση και κατάπτωση το πρόγραμμα της ΝΔ; Πόσο κοστολογούν έστω μια ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστίζουν τα ρημαγμένα νοσοκομεία και τα υποβαθμισμένα πανεπιστήμια; Πόσο κοστίζουν οι απλήρωτες υπερωρίες, η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η ανεργία και η μαύρη εργασία των νέων; Αυτό το κόστος είναι ανυπολόγιστο. Και με τραγικό τρόπο μετρήσιμο στις ίδιες μας τις ζωές.Και για να εξηγούμαστε: Δεν έχουμε σκοπό να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις τους. Η δέκατη τρίτη σύνταξη θα δοθεί. Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα δοθούν. Ο μισθός 2000 ευρώ για νεοδιοριζόμενο γιατρό στο ΕΣΥ θα δοθεί. Οι αυξήσεις στο βασικό μισθό και οι τριετίες θα δοθούν. Οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα δοθούν. Όλα όσα προβλέπει το πρόγραμμά μας θα γίνουν πράξη. Κι ας αφήσουν τους λογαριασμούς της συμφοράς. Κάτι ξέρουμε κι εμείς από λογαριασμούς. Οι δικοί τους λογαριασμοί μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Οι δικοί μας λογαριασμοί μας έβγαλαν από τη χρεοκοπία. Και επειδή η δικαιοσύνη πρέπει σε κάποιες στιγμές να σπεύδει, επαναλαμβάνω μια ακόμα δέσμευσή μας. Με ΠΝΠ που θα υπογραφεί πριν καν οι βουλευτές μπουν στη Βουλή θα γίνουν πράξη τρεις επείγουσες παρεμβάσεις: Πρώτον, η αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι να νομοθετηθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Προστασίας της ιδιοκτησίας από τα χρέη. Δεύτερον, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, σε όλα τα τρόφιμα, στον κατώτερο συντελεστή, στο 6%. Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για τα πιο αναγκαία όπως ψωμί, βρεφικές τροφές. Και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα Και τρίτον, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για να σταματήσουν να υψώνονται τείχη στην πρόσβαση των νέων στα πανεπιστήμια”.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο αντίπαλος είναι μόνο ένας και ανέφερε:

“Απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς που γνώρισε ο τόπος. Σ’ αυτή τη διαχωριστική ακουμπάνε και τα πολιτικά προγράμματα του προοδευτικού χώρου. Η απλή αναλογική όμως δεν συνεπάγεται μόνο δίκαιη κατανομή βουλευτικών εδρών. Συνεπάγεται και ευθύνες. Οι διμέτωποι δεν έχουν θέση στη μάχη για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Αυτά που χωρίζουν τις δυνάμεις που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως προοδευτικές δεν μπορούν να παραγράφουν εκείνα που πρέπει να τις ενώσουν. Εμείς απλώνουμε το χέρι σε όλους.Και καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να δώσουν από τις κάλπες εντολή προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο. Με την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται σήμερα πίσω από το δάχτυλο του. Τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον αγρότη, τη νέα μητέρα, τους απασχολεί σήμερα αν θα είναι κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης ή μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα δώσει ανάσα και ασφάλεια. Δεν γίνεται να μην το κατανοούν αυτό κόμματα που βρίσκονται στην παράταξη της δημοκρατίας. Δεν γίνεται να μην κατανοούν ότι το κρίσιμο δίλημμα της κάλπης στις 21 του Μάη είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα στηρίξει τον εργαζόμενο, θα αποκαταστήσει την εργασιακή νομιμότητα, θα ξανα-ιδρύσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, θα καταργήσει τις απλήρωτες υπερωρίες, θα επαναφέρει το οκτάωρο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί να μην τους απασχολεί το θέαμα του εργοδότη που απειλεί τους εργαζόμενους ότι αν δεν ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, θα τους απολύσει. Ενώ δίπλα του στέκεται ο υπουργός Ανάπτυξης. Δεν μπορεί να μην τους απασχολεί πώς θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, πώς θα ελαφρύνουμε τα βάρη των φόρων και των χρεών, πώς θα δώσουμε δύναμη στο νέο αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Και για να έρθω στα προβλήματα της Καβάλας. Απευθύνομαι στους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες και στις προοδευτικές δυνάμεις. Μας απασχολεί αν τη Δευτέρα των εκλογών θα έχουμε κυβέρνηση που ασχοληθεί με τα προβλήματα ή είναι το ίδιο να έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη ; Θα κάνουμε κάτι για τους νέους της περιοχής που οι μισοί είναι άνεργοι; Με τις ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα και τα Πετρέλαια; Που ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει κουνώντας τους ώμους; Και δικαιώνοντας τη ζούγκλα: Κάποιοι χάνουν τη δουλειά τους και κάποιοι βρίσκουν; Με την Υγεία στην περιοχή; Που μόνο το 38% των οργανικών θέσεων καλύπτει το μόνιμο προσωπικό; Που το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι χωρίς μόνιμο γιατρό; Και η μοναδική ΤΟΜΥ χωρίς το απαραίτητο προσωπικό; Με τους αγρότες που ξηλώνουν τα αμπέλια τους; Τις επενδύσεις που δε γίνονται; Θα κάνουμε κάτι για όλα αυτά, ή θα τσακωνόμαστε για το κοπυράιτ της λέξης αλλαγή; Θα μας μαλώνετε ότι σας κλέψαμε τα συνθήματα, όπως παλιά κατηγορούσε η αριστερά τον Ανδρέα ότι της τα είχε κλέψει; Τα συνθήματα ανήκουν στο σύνολο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Και αν γίνονται επίκαιρα είναι γιατί η χειρότερη δεξιά τα κάνει επίκαιρα. Αυτά όλα όμως για να γίνουν, απαιτούν προοδευτική κυβέρνηση. Γιατί αλλαγή δε σημαίνει αλλαγή κυβέρνησης. Σημαίνει αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους. Αλλά πρώτα και κύρια στον κυρίαρχο λαό. Δώστε με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εντολή αλλαγής και προοδευτικής κυβέρνησης. Δώστε την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει τι και πώς μπορεί να κάνει με το δικό του πρόγραμμα. Χωρίς μνημόνια και καταναγκασμούς που άλλοι του κληροδότησαν. Δώστε ταυτόχρονα μια ευκαιρία στη ζωή σας και την πατρίδα. Κλείστε το δρόμο στον Μητσοτάκη και το καθεστώς ανισότητας και αδικίας. Ανοίξτε το δρόμο στην δικαιοσύνη. Μπορούμε. Ξέρουμε. Να κάνουμε πράξη την αλλαγή”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.