Μπλόκο της Ουγγαρίας στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας

Μπλόκο της Ουγγαρίας στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας

Η Χώρα του Όρμπαν διαμηνύει ότι δεν θα στείλει άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και ότι δεν θα εγκρίνει άλλες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, με μια μόνο εξαίρεση όπως διμηνύει η Ουγγρική κυβέρνηση. Η μόνη περίπτωση που θα επιβάλλει κυρώσεις είναι αν το Κίεβο βγάλει την ουγγρική τράπεζα OTP από τον κατάλογο των «χορηγών του πολέμου», δηλαδή την μαύρη λίστα που έχει η Ουκρανία με τράπεζες που κατά την Ουγγρική κυβέρνηση βοηθάνε την Ρωσία.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως εφόσον η OTP παραμένει στη μαύρη λίστα», είπε ο Πέτερ Σιγιάρτο ο υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας . «Το ίδιο ισχύει επίσης και για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία δεν ενέκρινε λοιπόν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που παρέχεται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), ζητώντας διασφαλίσεις ότι θα λάβουν χρήματα και άλλες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια ή η Βόρεια Αφρική.

Ο EPF δημιουργήθηκε το 2021 και είναι ένα εργαλείο που έχει ως στόχο να ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να αποτρέπει συγκρούσεις, να οικοδομεί την ειρήνη και να ενδυναμώνει τη διεθνή ασφάλεια. Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει χορηγήσει συνολικά 3,6 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία μέσω αυτού του Μηχανισμού.

Η Ουγγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αρνείται να δώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη γειτονική της Ουκρανία και έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής όμως έχει συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα που έχουν προταθεί.

Η Ουγγαρία βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι έχει εδαφικές αξιώσεις στην Ουκρανία, όπως και η Πολωνία, αφού υπάρχουν χωριά στην Δυτική Ουκρανία που ζουν Ούγγροι πολίτες. Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά υπάρχουν περίπου 100.000 Ούγγροι στην περιοχή της Υπερκαρπαθίας, επικαλούμαστε ρεπορτάζ του Ελεύθερου τύπου. Είναι μια από τις μειονότητες της Ουκρανίας, οι Ούγγροι. Υπάρχουν και πολλές άλλες μειονότητες. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 που έγινε στην τότε ενωμένη Ουκρανία, οι Ουκρανοί αποτελούν περίπου το 78% του πληθυσμού, ενώ οι Ρώσοι είναι η μεγαλύτερη μειονότητα, αποτελώντας το 17,3% του πληθυσμού. Οι περισσότεροι εξ’αυτών βρίσκονται στο Ντονμπάς και στην Κριμαία. Οι μικρότερες μειονότητες περιλαμβάνουν τους Λευκορώσους (0,6%), τους Μολδαβούς (0,5%), τους Τάταρους της Κριμαίας (0,5%), τους Βούλγαρους (0,4%), τους Ούγγρους (0,3%), τους Ρουμάνους (0,3%), τους Πολωνούς (0,3%), τους Εβραίους (0,3%), τους Αρμένιους (0,2%), τους Έλληνες (0,2%) και τους Τάταρους (0,2%). Υπολογίστηκε τότε επίσης ότι υπάρχουν περίπου 10.000 με 40.000 Κορεάτες στην Ουκρανία, οι οποίοι ζουν ως επί το πλείστον στα νότια της χώρας, που ανήκουν στην ιστορική ομάδα των Κόριο-σάραμ, Κορεατών μεταναστών στη Άπω Ανατολή που απελάθηκαν επί Στάλιν δυτικότερα λόγω ανησυχιών ότι δούλευαν ως πράκτορες για την Ιαπωνία (τότε η Κορέα ανήκε στην Ιαπωνία).

Αυτά τα πληθυσμιακά δεδομένα σίγουρα έχουν αλλάξει από την στιγμή της κήρυξης του πολέμου, ουσιαστικά το 2014, με την κατάληψη της Κριμαίας και το 2022 με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο πρέπει να κρατήσουμε ότι η Ουκρανία δεν υπήρξε ποτέ ομοιογενής χώρα, γιατί ήταν ένα δημιούργημα της εποχής του ψυχρού πολέμου. Ακόμα και αυτοί που αναφέρονται ως Ουκρανοί στις απογραφές, επειδή φοβούνται να δηλώσουν άλλες καταγωγές καταγράφτηκαν ως Ουκρανοί. Η Ουκρανία στην απογραφή του 2001 είχε 48.457.000 κατοίκους, οι εκτιμήσεις που έγιναν στη συνέχεια δείχνουν ότι υπάρχει μείωση πληθυσμού, μια εκτίμηση που έγινε πριν την έναρξη του πολέμου κατέβαζε το νούμερο αυτό στους 41.167.336. Η προπολεμική Ουκρανία ήταν 36η στην κατάταξη των χωρών σχετικά με τον πληθυσμό. Πρώτη σε αυτή την κατάταξη είναι ακόμα η Κίνα με 1.411.750.000 κατοίκους.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading