Συνάντηση-τυπική διαδικασία στο προεδρικό μέγαρο

Κατόπιν των επιστροφών των τριών εντολών ως ορίζει το σύνταγμα έγινε η συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο των προέδρων των 5 κομμάτων της βουλής με την πρόεδρο της δημοκρατίας. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μισή ώρα

Συνάντηση-τυπική διαδικασία στο προεδρικό μέγαρο

Οι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν ο ένας μετά τον άλλον και αποχώρησαν ταυτόχρονα, χωρίς όμως να κάνουν δηλώσεις. Εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου οι πολιτικοί αρχηγοί το μόνο που είπαν στους δημοσιογράφους ήταν «καλημέρα σε όλους» -συγκεκριμένα, από τα μικρόφωνα ακούστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Πρώτος έφτασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μόλις μπήκε στην αίθουσα της σύσκεψης και διαπίστωσε πως δεν είχε φτάσει άλλος πολιτικός αρχηγός, είπε στους φωτογράφους και στους υπαλλήλους της Προεδρίας: «Τι έγινε; Μόνος μου θα είμαι;».

Ελάχιστα λεπτά αργότερα πέρασε την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος σημειώνεται ότι μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η πρώτη φορά που συμμετείχαν σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, συνοδευόμενος από τους δύο στενούς του συνεργάτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε από το Μέγαρο Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο ένα λεπτό πριν από τις 11, συνοδευόμενος από τη στενή του συνεργάτιδα, διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη, και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα.

Τελευταίος έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος απολογήθηκε για την καθυστέρησή του.

Στη σύσκεψη, αφού διαπιστώθηκε από όλους η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, η κυρία Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, όπως και έγινε στη συνάντηση που είχαν στη 1 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, αφού επισήμανε ότι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τόνισε στη συνέχεια ότι «οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση».

Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και στη συνέχεια επισήμανε, όπως μεταφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια ζητώντας για τα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ζήτησε πρόσωπα κύρους και με ικανότητες για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση μετά τις εκλογές στην Τουρκία ενώ υπογράμμισε ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε σήμερα, 24 Μαΐου και ώρα 11:00, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Πληροφορίες από το Athensvoice

Loading

One thought on “Συνάντηση-τυπική διαδικασία στο προεδρικό μέγαρο

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO