Το Ελληνικό ποδόσφαιρο σίγουρα δε θεωρείται από τα πιο δυνατά αθλήματα της χώρας μας, ωστόσο το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των Σπορ και όταν σημειώνονται επιτυχίες μένουν στο φίλαθλο κοινό.

Έτσι ένα μικρό θαύμα συνέβη σαν σήμερα πριν 52 έτη και συγκεκριμένα τα μαύρα έτη της δικτατορίας. Το θαύμα συνέβη από τον ΠΑΟ όπου πήγε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, του προγόνου του σημερινού Championleague. Είναι αυτό που έμεινε στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου ως έπος του Γουέμπλεϊ.
Βέβαια το έπος αυτό σήμερα αμφισβητείται από πολλούς, διότι φαίνεται πως το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου του 1967 έβαλε λίγο το χεράκι του, αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε, πέρα από κάποιες μαρτυρίες, όπως αυτή της συζύγου του δικτάτορα, που είπε στον Αλέξη Παπαχελά ότι ουσιαστικά το παιχνίδι με τον ερυθρό αστέρα ήταν πληρωμένο.
Ωστόσο τα όσα ειπώθηκαν από την Δέσποινα Παπαδοπούλου έχουν διαψευστεί από τους πρωταγωνιστές του έπους. Δεν θα μπούμε σε αυτή την διαμάχη, αλλά απλά το αναφέρουμε.
Η αρχή του μύθου
To πρώτο βήμα για το ξεκίνημα του μύθου ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου του 1970, όπου ο ΠΑΟ έπαιξε με την Ζενές Ες στο Λουξεμβούργο. Εκεί με ένα γκολ του Αντωνιάδη στο 5ο λεπτό και του Ελευθεράκη στο 36′ κέρδισε την ομάδα του Λουξεμβούργου με 2-1.
Στον επαναληπτικό αγώνα με την Ζενές ες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στις 30 Σεπτεμβρίου του 1970, ο ΠΑΟ κέρδισε με ένα ευρύ σκορ (5-0) την Ζενές ες με σκόρερ τους Ελευθεράκη (16′) και Αντωνιάδη (26′,29′, 37, 51′). Έτσι προκρίθηκε στην επόμενη φάση όπου συνάντησε την Σλόβαν Μπρατισλάβας.
Ο Πρώτος αγώνας με τη Σλόβαν έγινε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στις 21 Οκτωβρίου του 1970, όπου η πράσινη ομάδα κέρδισε την ομάδα της τότε τσεχοσλοβακίας, με σκορ 3-0 και σκόρερ τους Δομάζο (31′), Αντωνιάδη (55′) και Δελιγιάννη (88′).
Στον δεύτερο αγώνα στην Μπρατισλάβα στις 4 Νοεμβρίου του 1970 ο ΠΑΟ έχασε με 2-1 και σκόρερ του γκολ τον Αντωνιάδη στο 55′. Ο ΠΑΟ όμως προκρίθηκε αφού συνολικά είχε σκορ 4-2, και στον επόμενο γύρο βρήκς την Έβερτον.
Με την Έβερτον συναντήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1971 στην Αγγλία, που ήρθε ισόπαλος 1-1, με σκόρερ πάλι τον Αντωνιάδη στο 81′.
Ο δεύτερος αγώνας στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας έγινε στις 24 Μαρτίου του 1971 και εκεί ο ΠΑΟ ήρθε ισόπαλος 0-0. Ο ΠΑΟ πέρασε με το πλεονέκτημα που του έδινε το γκολ εκτός έδρας.
Στην επόμενη φάση, που ήταν ο ημιτελικός της διοργάνωσης συνάντησε τον ερυθρό αστέρα, την ομάδα που η Δέσποινα Παπδοπούλου είπε ότι πληρώθηκε για να δώσει πρόκριση στον ΠΑΟ. Η αλήθεια βέβαια είναι πως για να βρεθεί ο ΠΑΟ στον τελικό έγινε η ανατροπή του αιώνα.
Ο ΠΑΟ συναντήθηκε με την ομάδα της τότε Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι στις 14 Απριλίου του 1971, όπου οι Γιουγκοσλαβοι κέρδισαν το τριφύλλι με 4-1 και σκόρε του ελληνικού τέρματος, τον Καμάρα στο 56′. Όλα φαινόντουσαν πως θα τελειώναν εκεί, αλλά το παιχνίδι στη Λεωφόρο θα επιφύλλαζε την έκπληξη.
Ο ΠΑΟ συναντήθηκε με τον Ερυθρό αστέρα στις 28 Απριλιου του 1971 και κέρδισε 3-0, όπου σε συνδυασμό με το γκολ εκτός έδρας, του έδωσε την πρόκριση στον τελικό. Τα γκολ του ΠΑΟ σημειώθηκαν από τον Αντωνιάδη (2′, 55′) και τον Καμάρα (64′).
Ο Παναθηναϊκός θα ταξίδευε στην Αγγλία και στο Γουέμπλεϊ μια μέρα σαν σήμερα, στις 2 Ιουνίου του 1971, θα έπαιζε με τον Άγιαξ, όπου η ομάδα της Ολλανδίας θα έπαιρνε το πρώτο της τίτλο στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Στις τάξεις της είχε τον πολύ μεγάλο Γιόχαν Κρόϊφ, και ο Άγιαξ εκείνης της εποχής θεωρείται ακλομα και σήμερα ο καλύτερος Άγιαξ όλων των εποχών.
Στον τελικό λοιπόν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε με το «καλημέρα» πίσω στο σκορ. Ο Φαν Ντάικ σκόραρε μόλις στο 5ο λεπτό και έκανε το 1-0 για τον Άγιαξ, με το έργο του τριφυλλιού να γίνεται πιο δύσκολο.
Ο Κρόιφ και η παρέα του είχαν το πάνω χέρι στον τελικό, με τους πράσινους να παλεύουν όσο μπορούν για την ισοφάριση, έχοντας στο πλευρό του χιλιάδες οπαδούς να τον υποστηρίζουν.
Η τύχη όμως του γύρισε στην πλάτη, αφού πέντε λεπτά πριν από το τέλος, όταν σε ένα γύρισμα του Χάαν η μπάλα κόντραρε στα πόδια του Άνθιμου Καψή, κατέληξε στα δίχτυα της εστίας του Τάκη Οικονομόπουλου για το 2-0 και το όνειρο πήγε περίπατο.
Στο ματς αυτό το τριφύλλι έχασε σπουδαίες ευκαιρίες και η ατυχία έπαιξε ρόλο στο να μην πετύχει ένα τέρμα. Τέρμα που αν έμπαινε ίσως να άλλαζε την ροή της ιστορίας, αλλά στα ιστορικά γεγονότα γεγονότα δεν υπάρχουν αν.
Ο Φέρεντς Πούσκας και οι παίκτες του έγιναν μέρος της ποδοσφιατικής αιωνιότητας. Μιας ιστορίας που εδώ και πενήντα χρόνια έχει μείνει αξέχαστη. Η σύνθεση της ομάδας εκείνη την εποχή ήταν η Τάκης Οικονομόπουλος, Βασίλης Κωνσταντίνου, Πέτρος Πανόπουλος κάτω από το τέρμα. Οι Φραγκίσκος Σούρπης, Βίκτωρ Μητρόπουλος, Γιάννης Τομαράς, Κώστας Αθανασόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Γονιός και Μήτσος Δημητρίου στην Άμυνα. Ο Μίμης Δομάζος, Τότης Φυλακούρης, Αριστείδης Καμάρας,Χάρης Γραμμός, Κώστας Ελευθεράκης, Άνθιμος Καψής, Δημήτρης Καλλιγέρης και ο σπουδαίος Αντώνης Αντωνιάδης στην επίθεση. Πέρα όμως τούτου αγωνίζονταν ο Τάκης Παπαδημητρίου, ο Παύλος Γεράκης και ο Κώστας Χατζηανδρεόυ.
Δεν έπαιξαν όλοι στον τελικό, μερικοί μάλσιτα δεν ήταν καν στην αποστολή της ομάδας, όπως ο τιμωρημένος Βίκτωρ Μητρόπουλος, μετέπειτα παράγοντας του ποδοσφαίρου, αλλά όλοι αξίζουν αναφοράς γιατί όλοι συνέβαλλαν σε αυτ΄οτο μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα, όπου ο ΠΑΟ κόντεψε να το επαναλάβει το 1985 όπου έφτασε στον ημιτελικό και το 1996 που επίσης έφτασε στον ημιτελικό. Από κει και πέρα δυστυχώς οι στιγμές χαράς στο άθλημα αυτό σε συλλογικό επίεπδο ήταν ελάχιστες. Σε επίπεδο βέβαια εθνικών ομάδων έχουμε την ανεπανάληπτη επιτυχία της εθνικής Ελλάδος το 2004.
Για να κλείσουμε όμως περί του γουέμπλει, ο Αντωνιάδης σε εκείνη την διοργάνωση αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, με σύνολο 10 γκολ. Οι δεύτεροι σκόρερ είχαν από 6 γκολο ο καθένας (Αραγκόνες, Φιλίποβιτς και Οστόγιτς). Ο Αραγκόνες αγωνιζόταν στην Ατλέτικο και οι άλλοι δύο στον ερυθρό αστέρα, που δεν κατάφερε τότε να κατακτήσει τον τίτλο αυτό, κάτι που έκανε όμως το 1991, λίγο πριν την διάλυση της μεγάλης Γιουγκοσλαβίας. Ο ΠΑΟ εκείνη την χρονιά πήρε το πρωτάθλημα ενώ ο Ολυμπιακός το κύπελλο.
Ο ΠΑΟ έπαιξε στο διηπειρωτικό έναντι της Νασιονάλ στις 15 Δεκεμβρίου του 1971 στο Καραϊσκάκη όπου ήρθε 1-1 με γκολ του Φυλακούρη στο 48′. Επίσης έπαιξε ξανά στο Μοντεβιδέο στις 28 Δεκεμβρίου του 1971, όπου ήρθε 2-1 υπερ της Νασιονάλ με γκολ από πλευράς του ΠΑΟ, επίσης του Φυλακούρη.
Πριν δυο χρόνια το gazzeta.gr έβγαλε το παρακάτω βίντεο