Επίσκεψη του ΓΓ του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα, περιόδευσε στην πλατεία της Μακρακώμης, όπου οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν θερμά.

Επίσκεψη του ΓΓ του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα

Συνοδευόταν από τους Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Φθιώτιδας, Ανδριάνα Μπαφούτσου, γραμματέα της ΤΕ Φθιώτιδας και υποψήφια βουλευτή Φθιώτιδας, Χρήστο Πάσουλα, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας και υποψήφιο βουλευτή Φθιώτιδας, Δήμητρα Γεροκούδη, μέλος της ΤΕ Φθιώτιδας και υποψήφια βουλευτή Φθιώτιδας.

Εκεί μίλησε στους κατοίκους και κάλεσε σε μεγαλύτερη ενίσχυση του κόμματός του και την διατήρηση της βουλευτικής έδρας στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Ο ΓΓ του ΚΚΕ παρέστη στη συνέχεια σε εκδήλωση για την επέτειο των 81 χρόνων από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα ενάντια στους ναζί κατακτητές στην Καλύβα του Στεφανή, στη Σπερχειάδα, που διοργάνωσαν το παράρτημα Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Άρη Βελουχιώτη, που βρίσκεται έξω από την Καλύβα του Στεφανή, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η ένοπλη αντίσταση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Κώστας Γιαννάκος, ανθυποπυραγός ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, η Ανδριάνα Μπαφούτσου, γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας και υποψήφια βουλευτής Φθιώτιδας, ο Χρήστος Πάσουλας, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, η Δήμητρα Γεροκούδη, μέλος της ΤΕ Φθιώτιδας και υποψήφια βουλευτής Φθιώτιδας, ο Θανάσης Αδάμ, δημοτικός σύμβουλος Λαμιέων και υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Κώστας Σκαρλάτος, δημοτικός σύμβουλος Μακρακώμης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Ηλίας Σχοινής, μέλος του ΔΣ του παραρτήματος Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ εξήγησε πώς ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας ενάντια στους φασίστες ναζιστές κατακτητές στην Καλύβα του Στεφανή.

Αναφέρθηκε στις διεργασίες για την έναρξη του ένοπλου αγώνα, που κορυφώθηκαν τον Μάη του 1942, όταν στην Καλύβα του Στεφανή, λίγο έξω από τη Σπερχειάδα Φθιώτιδας, σχηματίστηκε ο πρώτος πυρήνας της οργανωμένης ένοπλης αντίστασης, με πρωτεργάτες τους Θανάση Κλάρα (Άρη Βελουχιώτη), Φώτη Μαστροκώστα (Θάνο), Στέφανο Στεφανή, Νίκο Λέβα και Βασίλη Ξηροτρούλια.

Στην ομιλία του ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, αναφέρθηκε αρχικά στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει ο γνωστός καθηγητής Μαραντζίδης, ο οποίος ανέλαβε σύμβουλος επικοινωνίας πλέον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ενώ συνεχίζοντας κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις 25 Ιούνη, ώστε να δυναμώσει η φωνή του λαού και να διατηρηθεί η έδρα του Κόμματος στη Φθιώτιδα.

«Καμιά ψήφος, λοιπόν, δεν πρέπει να πάει χαμένη, να σκορπίσει ”δεξιά” κι ”αριστερά”, αλλά να πέσει, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μόνο στο ΚΚΕ!

Αυτό που μετράει στις 25 Ιούνη είναι πόσο δυνατό θα βγει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα μπορεί να κάνει πραγματική μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και τη στρατηγική που αυτή θα εφαρμόσει.

Το έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη δράση του στη βουλή και κυρίως το έχει αποδείξει μαζί με τον λαό και τη νεολαία στους δρόμους του αγώνα. Γι’ αυτό τώρα το ΚΚΕ πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Ακόμη και από εργαζόμενους που δεν έκαναν το βήμα και μπορούν να το κάνουν τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ακολούθησε απαγγελία αποσπάσματος από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου με τίτλο: «Το υστερόγραφο της δόξας», από το στέλεχος του ΚΚΕ, Κατερίνα Τσέλιου.

Αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, από τον Δημήτρη Κουτσούμπα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Νίκο Χαλιώτη, πρόεδρο του παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και τον Βασίλη Γεωργίου, γραμματέα του ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στην Καλύβα του Στεφανή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε το νεκροταφείο Σπερχειάδας, όπου κατέθεσε λουλούδια στο κενοτάφιο αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από δυνάμεις του αστικού στρατού και παρακρατικούς, στο τέλος του 1949.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη δήλωση που έκανε αναφέρθηκε στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων – επανορθώσεων, σημειώνοντας: 

«Σήμερα, εδώ από τη Σπερχειάδα, από την Καλύβα του Στεφανή όπου ξεκίνησε ο ένοπλος λαϊκός αγώνας του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει, αλλά θα μπει περισσότερο μπροστά από εδώ και πέρα για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων, των αποζημιώσεων, τόσο για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο όσο και για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η πατρίδα μας, οι υποδομές της, τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αλλά και τη λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι’ αυτό χρειάζεται πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για να είναι δυνατός ο ίδιος ο λαός».

Πληροφορίες από σχετικά ρεπορτάζ του 902

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.