Η ΚΕΔΕ φιλοξενεί τη συνεδρίαση του Κογκρέσου Τοπικών & Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Είδηση που μας γνωστοποίησε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος

Η ΚΕΔΕ φιλοξενεί τη συνεδρίαση του Κογκρέσου Τοπικών & Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, η φιλοξενία για πρώτη φορά στα γραφεία της στην Αθήνα, της συνεδρίασης του Προεδρείου & του Εκτελεστικού Γραφείου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεκίνησε σήμερα το πρωί και ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της 4ης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών του Συμβουλίου (REYKJAVÍK DECLARATION United around our values, Ρέικιαβικ, 16-17/5/2023).

Η Διακήρυξη περιλαμβάνει συγκεκριμένες αναφορές στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές σε πολλούς τομείς και κυρίως ως προς την ενίσχυση και την προστασία των δημοκρατικών αξιών και αρχών. Καλεί δε όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς σ’ ένα διευρυμένο διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ήπειρό μας και υπογραμμίζει τη χρησιμότητα του να συμπεριληφθεί σ’ αυτόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για μία ακόμη επίσημη παραδοχή -και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο- με την οποία αναδεικνύεται με έμφαση ο κομβικός ρόλος των ΟΤΑ στη δημοκρατική λειτουργία και την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Διότι, πράγματι, μέσω αυτών εμπεδώνεται η δημοκρατία στη βάση της κοινωνίας, αλλά μπορούν και να υλοποιηθούν στην πράξη οι “μεγάλες πολιτικές” που χαράσσει η Ε.Ε.. Πολιτικές που στη διαμόρφωση τους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει οπωσδήποτε να αναδειχθεί σε απολύτως ισότιμο συνομιλητή.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, είχα την ευκαιρία να δω γνώριμα πρόσωπα, από την εποχή που ως Δήμαρχος Σάμου και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στο Κογκρέσο ευτύχησα να εκλεγώ αντιπρόεδρος του (2016-2020), καθώς επίσης και να συμμετάσχω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του προεδρείου, για ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο, τονίζοντας την ώθηση που μπορεί να δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η Διακήρυξη πολύ περισσότερο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών (στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες).

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή του τον σημερινό εκπρόσωπό μας στον σπουδαίο αυτό θεσμό, που εκπροσωπεί 200.000 ΟΤΑ από 46 χώρες της Ευρώπης, τον Δήμαρχο Μυκόνου κ. Κωνσταντίνο Κουκά.

Οφείλω επίσης να συγχαρώ και την ΚΕΔΕ και προσωπικά τον πρόεδρό της, Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, γι’ αυτήν την εξαιρετική δράση εξωστρέφειας, που αναβαθμίζει συνολικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.