Γενική συνέλευση της ένωσης Μαστιχοπαραγωγών της Χίου

«Ως μια πολύ επιτυχημένη χρονιά» χαρακτηρίζεται το 2022 για την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Γενική συνέλευση της ένωσης Μαστιχοπαραγωγών της Χίου

Την Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, όπου το σώμα ενέκρινε τα πεπραγμένα χρήσης 2022, καθώς και τα Οικονομικά Αποτελέσματα αυτής της περιόδου. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Γενική Συνέλευση, ο κύκλος εργασιών του Συνεταιρισμού ανήλθε στα 23.350.467 €, και τα κέρδη προ φόρων σε 3.518.707 € γεγονός.

Έτσι αποφασίστηκε ότι στους Μαστιχοπαραγωγούς θα διανεμηθεί ως πλεόνασμα το ποσό των 3.435.313 € που αντιστοιχεί σε διανομή ποσού 16,59 € ανά κιλό παραδιδόμενης μαστίχας, εσοδείας 2021 – 2022 για τις κατηγορίες από Α έως και Δ.

Επίσης στη Γενική Συνέλευση αποφασίσθηκε για ακόμη μια χρονιά η καταβολή bonus στους εργαζομένους ως επιβράβευση της προσπάθειας τους και ως κίνητρο απόδοσης για το μέλλον.

«Στις Οικονομικές Καταστάσεις αποτυπώνεται σημαντική δυναμική του Οργανισμού με ισχυρή Καθαρά Θέση, πλεονασματική υπερκάλυψη των απαιτήσεων έναντι των υποχρεώσεών του καθώς και σημαντική Κεφαλαιακή Επάρκεια και Ρευστότητα, γεγονός που μας επιτρέπει να χαράσσουμε την Οικονομική και Εμπορική μας Πολιτική με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση, μέσα σε ένα δύσκολο και ρευστό Οικονομικό Περιβάλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών που όπως τονίζει επίσης «Η ΕΜΧ αποτελεί τον σημαντικότερο αναπτυξιακό πυλώνα του νησιού, μαζί με την ναυτιλία, και ως τέτοιος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Γενική Κυβέρνηση και τις Τοπικές Αρχές».

Η φετινή Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Συνάντηση του προέδρου με τον Δήμαρχο Χίου

Με “κοινή άποψη” για την οικονομία του νερού εν όψει του δύσκολου καλοκαιριού αλλά και την διευκόλυνση των μαστιχοπαραγωγών στις υδρευτικές τους ανάγκες, κατέληξε η συνάντηση το πρωί του περασμένου Σαββάτου μεταξύ του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και του Προέδρου της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργου Τούμπου.

Μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η ΕΜΧ κατά της ΔΕΥΑΝΧ ζητώντας να μην διακοπούν οι παροχές άρδευσης σε όσους μαστιχοπαραγωγούς δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης νήσου Χίου απάντησε με ανώτατο όριο στην παροχή νερού αλλά και πρόστιμο 10 ΕΥΡΩ το κυβικό μέτρο για όσα ρολόγια γράψουν περισσότερα από 10 κ.μ. νερού, μόλις, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε μήνυμα της ΕΜΧ προς τους μαστιχοπαραγωγούς στο οποίο σημειωνόταν:

Αγαπητέ Μαστιχοπαραγωγέ,

Τις τελευταίες εβδομάδες και μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που καταθέσαμε, γινόμαστε μάρτυρες μιας λυσσαλέας εμμονής των διοικούντων την ΔΕΥΑΝΧ, να κόψουν το νερό, που χρειαζόμαστε, για τις βασικές μας ανάγκες υγιεινής, κατά την καλλιεργητική περίοδο που ξεκινά.

Είμαστε η μοναδική επαγγελματική τάξη, πάνω στο νησί που αντιμετωπίζεται με τέτοιο μένος, ίσως γιατί είμαστε και οι πιο ισχυροί.

Με σύμμαχο την δικαιοσύνη, και τα δίκαια μας, θα πορευτούμε και θα βγούμε νικητές, όλοι μαζί.
Καλούμε τους πολιτικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού, να πάρουν θέση μπροστά σε αυτόν τον παραλογισμό”.

Για να έχουμε στη συνέχεια το κοινό δελτίο από Δήμο και ΕΜΧ όπου αναφέρονται τα εξής:

“Πραγματοποιήθηκε στις 10/6 συνάντηση του Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και του προέδρου της ΕΜΧ κ. Γεωργίου Τούμπου.

Θέμα συζήτησης η χρήση του νερού την θερινή περίοδο για την κάλυψη των αναγκών των μαστιχοπαραγωγών.

Κοινή άποψη η οικονομία του νερού εν όψει του δύσκολου καλοκαιριού και η διευκόλυνση των μαστιχοπαραγωγών στις υδρευτικές τους ανάγκες

Το νερό είναι αγαθό που χρειάζεται την προστασία όλων για όλους.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν όλες οι ενέργειες και από την διοίκηση και από τους χρήστες του νερού ομαλά και απρόσκοπτα και σε συνεχή επικοινωνία της διοίκησης και της ΕΜΧ για την επίλυση των προβλημάτων που θα ανακύπτουν”.

Σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος της ΕΜΧ σημείωσε “ως Μαστιχοπαραγωγοί δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε την ορθή και με μέτρο χρήση του νερού, δεδομένης της πρόθεσης του Δήμου Χίου, να εξαλείψει τον διαχωρισμό τις διακοπές αρδευτικών υδρομέτρων καθώς και τα πρόστιμα που εξαγγέλθηκαν μέχρι σήμερα”.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.