Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτη, 15 Ιουνίου, στην πόλη της Σάμου με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου.

Τη συγκέντρωση συνδιοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου με το Ν. Τ. της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Πυθαγόρα όπου οι εκπρόσωποι των φορέων πραγματοποίησαν τις ομιλίες τους καταδικάζοντας το «νέο έγκλημα» στα νερά της Μεσογείου. Αναφέρθηκαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών «Πρόκειται για ένα ακόμη έγκλημα, μία ανείπωτη τραγωδία που δεν έχει τελειωμό. Αυτές τις μέρες συζητιέται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αλλαγή του συμφώνου της ΕΕ για τους πρόσφυγες και το άσυλο, που θα σημάνει όπως τόνισαν και τον οριστικό ενταφιασμό της συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, με ανείπωτες συνέπειες και ανοίγοντας βέβαια παραπέρα την όρεξη των εγκληματικών κυκλωμάτων διακινητών που στέλνουν τους ξεριζωμένους ανθρώπους σε υγρούς τάφους. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία έχει ευαισθησίες και το έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια και δεν πρέπει κανείς να θεωρεί “κανονικότητα” αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη όλων μας για να σταματήσουν οι άδικοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, να σταματήσουν οι εισβολές και οι κατοχές κρατών, να σταματήσει όλο αυτό το όργιο των πολιτικών διώξεων, της φτώχειας, της πείνας, όλα αυτά που οδηγούν τους ανθρώπους να ξενιτεύονται για να βρουν καλύτερη μοίρα. Επίσης είναι αναγκαίο να σταματήσουν τα ταξίδια τρόμου που διαρκούν ημέρες, η καταστολή, η τρομοκρατία και ο εγκλωβισμός στα ΚΥΤ» δήλωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων , σωματείων και κομμάτων του νησιού.Στην συνέχεια με συνθήματα όπως «Στον φράχτη του Έβρου και στα νερά του Αιγαίου, χτίζεται η ασφάλεια του Κάθε ευρωπαίου» πραγματοποίησαν πορεία στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης της Σάμου.