Στο έλεος της κακοκαιρίας αρκετές περιοχές της Ελλάδας

Μεγάλα ύψη βροχής παρατηρούνται από τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Βόρεια Ελλάδα με αρκετές περιοχές στη Δυτική Μακεδονία να έχουν πληγεί σημαντικά.

Στο έλεος της κακοκαιρίας αρκετές περιοχές της Ελλάδας

Τα αιτήματα από τους τοπικές άρχοντες για να κηρυχθούν οι περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πέφτουν βροχή ενώ η πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις αντλήσεις υδάτων.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, κατά μέσο όρο τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη πέφτουν 30 χιλιοστά βροχής και μέσα σε λίγες ώρες σήμερα έπεσαν από 60 έως 80 χιλιοστά, δηλαδή δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου σε λίγες ώρες.

Η σφοδρή βροχόπτωση στην περιοχή της Πολίχνης άρχισε γύρω στις 4 τα ξημερώματα. Μέσα σε λίγη ώρα ο χείμαρρος Ξηροπόταμος φούσκωσε, τα φερτά υλικά έφραξαν γέφυρες και όγκοι νερού παρέσυραν σταθμευμένα αυτοκίνητα και κατέκλυσαν σπίτια δίπλα στις όχθες.

Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πολύ μεγάλος και ότι τέτοια νεροποντή είχαν να δούν πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές αν δεν ξεκινήσουν άμεσα τα έργα για την εκβάθυνση της κοίτης του χειμάρρου, φαινόμενα υπερχείλισης θα σημειώνονται συνέχεια. Να γίνει άμεσα το έργο, τελείωσαν οι μελέτες και περιμένουμε το έργο, τόνισε ο αντιδήμαρχος Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης.

Στον Εύοσμο και τη Νέα Πολιτεία τα νερά της βροχής μετέτρεψαν τους δρόμους σε λίμνη. Πρατήριο υγρών καυσίμων και επιχειρήσεις πλημμύρισαν.

Στο φράγμα της Θέρμης οδηγός ΙΧ προσπάθησε να περάσει από πλημμυρισμένο δρόμο, το όχημά της ακινητοποιήθηκε στα νερά και ευτυχώς πρόλαβε εγκαίρως να το εγκαταλείψει.

Η υπόγεια διάβαση στον κόμβο της Μακρυγιάννη έκλεισε για αρκετές ώρες λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Από την περιοχή Διονυσίου του Δήμου Προποντίδας, στην έναρξη του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Χριστίνα Τοπούζη, ανέφερε ότι η κακοκαιρία δημιούργησε αρκετά προβλήματα και στον νομό Χαλκιδικής. Ξεκίνησαν τα ξημερώματα στην κεντρική Χαλκιδική, στην περιοχή του Χολομώντα και επεκτάθηκαν σταδιακά σε ολόκληρο τον νομό.

Ένας οδηγός παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην περιοχή του Διονυσίου και ευτυχώς κατάφερε να απεγκλωβιστεί χωρίς να κινδυνεύσει, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

Η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου δήλωσε στην ΕΡΤ3 πως η Χαλκιδική από τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε ορισμένα προβλήματα στο οδικό της δίκτυο από παρακράτηση των ομβρίων υδάτων. Επιχειρούν έως τώρα μηχανήματα έργου της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας και των δήμων ενώ υπάρχουν πλημμυρισμένα καταστήματα κυρίως στο πρώτο πόδι, στον Δήμο Κασσάνδρας και στον Δήμο Νέας Προποντίδας, καθώς και πλημμυρισμένα ισόγεια κατοικιών. Η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής χρειάστηκε πολλές φορές να επέμβει σε αρκετά σημεία για να περιορίσει τα ορμητικά νερά από το οδικό δίκτυο ενώ υπήρξαν και κατολισθήσεις. Λίγο μετά τις 3 άρχισε και πάλι να βρέχει κι αυτό που ανησυχεί είναι ότι τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν μετά το απόγευμα στον νομό.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στην Πτολεμαΐδα και σε όλη την περιοχή με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις.

Η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 450 κλήσεις , κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παραμένει σε ετοιμότητα.

Το χωριό Μηλοχώρι Πτολεμαΐδας έπληξαν από χθες βράδυ (16/6) έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου, στο Πλωμάρι της Λέσβου, το ποτάμι κατέβασε μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα αυτοκίνητο, ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία.

Τα περισσότερα προβλήματα πάντως εντοπίζονται στη δυτική Θεσσαλονίκη, θέματα όμως υπήρξαν και στα ανατολικά της πόλης και συγκεκριμένα στον Δήμο Θέρμης όπου μια γυναίκα επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό της αλλά ευτυχώς μπόρεσε και το εγκατέλειψε την τελευταία στιγμή. Σπίτια επίσης, πλημμύρισαν στο χωριό Βασιλικά.

Αυτή τη στιγμή η βροχή στη Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει, αλλά από το μεσημέρι και μετά αναμένονται κι άλλες βροχές.

Να κηρυχθεί ο δήμος Εορδαίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Πλακεντάς.

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν καταστροφές και ζημιές σε όλο το εύρος του Δήμου Καστοριάς. Δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με μεγάλες επιπτώσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες, με κίνδυνο να χαθεί η φετινή παραγωγή.

Στην Τοπική Κοινότητα Κλεισούρας, πλημμύρισαν σπίτια και υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις προκαλώντας ζημιές και στο οδικό δίκτυο.

Να κηρυχθεί ο Δήμος Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά με αίτημα προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ο Δήμαρχος, Γιάννης Κορεντσίδης, κατόπιν συνεννόησης με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θωμά Μάνο.

Ο Δήμαρχος με το αίτημά του ζητά να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των κατοίκων του Δήμου και των περιουσιών τους, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί. Ταυτόχρονα, τα συνεργεία του Δήμου Καστοριάς με τη συνεργασία και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επιχειρούν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, προκειμένου να αποκαθίστανται οι ζημίες στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

«Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 νωρίς το πρωί θα αποστείλω στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλα τα αιτήματα που μου έχουν ήδη κατατεθεί και όσα ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, αλλά και αύριο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής αιτήματα κήρυξης των δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν κατατεθεί από τους Καστοριάς, Εορδαίας, Άργος Ορεστικού και Αμυνταίου.

Ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας σε ανάρτησή του κάνει λόγο για ακραίο φαινόμενο, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις, η μεγαλύτερη ποσότητα βροχής έπεσε στο Επταπύργιο, με 85 mm βροχής, την ώρα που κατά μέσο όρο όλο τον Ιούνιο πέφτουν 30 mm στη Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο της πόλης, οι σταθμοί κατέγραψαν 63,5 mm, ενώ στην Καλαμαριά, 61 mm.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το Σάββατο 17/06 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένουμε και την Κυριακή (18/06), σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo.gr. Σταδική βελτίωση θα επέλθει από τις απογευματινές ώρες. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια. Άνεμοι έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ στα πελάγη.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.