Η Frontex κρύβεται μπροστά στις ευθύνες της

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Το αλιευτικό που είχε επάνω του τους 700 μετανάστες εντοπίστηκε από τα drones της Frontex, και ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες ελληνικές και Ιταλικές αρχές, χωρίς βέβαια να εμπλέκεται η ίδια στη συνέχεια.

Η Frontex κρύβεται μπροστά στις ευθύνες της

Η Frontex σε όλα τα ερωτήματα απαντούσε ότι τα ερωτήματα για την τραγωδία θα έπρεπε να τεθούν στις Ελληνικές αρχές.Την Παρασκευή 16 Ιουνίου, όταν πλήθαιναν τα ερωτηματικά για τις ενέργειες του Λιμενικού Σώματος και την απουσία επιχείρησης διάσωσης των εκατοντάδων ανθρώπων που βρίσκονταν σε προφανή κίνδυνο, η Frontex προχώρησε σε δεύτερη ανακοίνωση, με την οποία εξηγούσε ότι δεν έχει καταγράψει κανένα οπτικό υλικό από τις κρίσιμες ώρες και αυτό διότι όταν το drone έκανε τον εντοπισμό του σκάφους απεχώρησε αμέσως από το σημείο γιατί υπήρχα ανάγκες για τον ανεφοδιασμό του. Αμέσως μετά από αυτόν η Frontex ζήτησε να πάει στο σημείο, αλλά οι ελληνικές αρχές της ζήτησαν να πάει στην Κρήτη να καλύψει ένα άλλο παράλληλο περιστατικό διάσωσης.

Όταν το εναέριο μέσο γύρισε στην Πύλο, τότε το αλιευτικό είχε πλέον βυθιστεί και μέσα στο σκοτάδι ήταν σε εξέλιξη οι προσπάθειεςανάσυρσης επιζώντων από τη θάλασσα. Κατά την Frontex, την τελευταία φορά που έχει καταγραφεί από αυτήν το μοιραίο σκάφος, κινείτο με πολύ μικρή ταχύτητα 6 κόμβων προς τα βορειοανατολικά (δηλαδή προς την Ελλάδα).

«Κανένα εναέριο ή πλωτό μέσο της Frontex δεν ήταν παρόν τη στιγμή της τραγωδίας», όπως σημειώνεται. Αυτό μοιάζει κατανοητό με βάση τις παραπάνω πληροφορίες, αλλά απαράδεκτο ως προς τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε ο συγκεκριμένος οργανισμός που αυτή είναι η αρμοδιότητά του. Σήμερα υπάρχουν καταγγελίες από τους διασωθέντες ότι το ίδιο το λιμενικό βύθισε το αλιευτικό, άλλοι λένε ότι απλά δεν ήρθε κανένας να τους βοηθήσει και έτσι το πλοίο τούμπαρε. Το ποια είναι η πραγματικότητα προφανώς δεν την ξέρουμε, αλλά το εαν έχουν δίκιο οι μετανάστε θα φαινόταν εαν εκείνη την ώρα υπήρχε ένα αεροσκάφος της Frontex να καταγράφει, όπως προτάσσει ο ρόλος της.

Το βασικό που θέλουμε να γνωρίζουμε είναι εαν έγινε προσπάθεια pushback. Η Frontex έχει κατηγορηθεί για την απουσία της και στο παρελθόν, αφού αυστηρά εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Καταπολέμηση της Απάτης (European Anti-Fraud Office – OLAF) σε σχέση με την Frontex, περιέγραφε την «απουσία» των εναέριων μέσων της από το Αιγαίο, εκεί όπου κατηγορείτο ότι απέκρυπτε pushback των ελληνικών Αρχών.

Το FragDenStaat, ένα εγχείρημα που χρηματοδοτείται από το γερμανικό τμήμα του Κέντρου Ανοιχτής Γνώσης, μίας ανεξάρτητης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί την δημοσιοποίηση πληροφοριών που συμβάλλουν στην διαμόρφωση ολοκληρωμένης άποψης της κοινής γνώμης για κομβικά θέματα, έγραφε τότε σε σχετική ανάρτησή του ότι «η Frontex διασφάλισε ότι δεν θα καταγράφονταν και διερευνώνταν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε θα αποδίδονταν ευθύνες»…

Μέχρι στιγμής από το μοιραίο ναυάγιο έχουν βρεθεί 81 ανθρωποι νεκροί. Ωστόσο στο πλοίο επάνω υπήρχαν πάνω από 700 μετανάστες στοιβαγμένοι. Απαντήσεις σε ερωτήματα πάνω στο ναυάγιο έχουν βάλει σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ σήμερα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, όπου θέτει ερωτήματα που θέλουν προφανώς απαντήσεις (902).

Το αλιευτικό – πλωτό φέρετρο, που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου, παρέσυρε στον υγρό τάφο και οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναικόπαιδα. Οι απαντήσεις που έχουν δώσει οι αρμόδιες αρχές, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος είναι εντελώς ανεπαρκείς. Παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα και το ΚΚΕ καταθέτει ορισμένες ερωτήσεις, που καλούνται οι αρμόδιες αρχές να απαντήσουν με σαφήνεια.

1. Το σαπιοκάραβο – αλιευτικό ήταν σε θαλάσσιο χώρο έρευνας και διάσωσης, που την ευθύνη έχουν οι ελληνικές αρχές και συνεπώς θα έπρεπε να παρέμβουν με όλα τα μέσα. Γιατί δεν έγινε αυτό;

2. Πώς αξιολογήθηκε ο υψηλός κίνδυνος που διέτρεχε το αλιευτικό, το οποίο ήταν αποδεδειγμένα στα χέρια δουλεμπορικού κυκλώματος – διακινητών, ταξίδευε με όρους πειρατείας, μετέφερε πολυάριθμους πρόσφυγες – μετανάστες σε άθλιες συνθήκες, χωρίς σωσίβια και παραβίαζε τους κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ζωής στη θάλασσα;

3. Αν αξιολογήθηκε ο υψηλός κίνδυνος γιατί δεν καταρτίστηκε το αναγκαίο σχέδιο στήριξης του αλιευτικού, δημιουργία «κλοιού ασφαλείας» και διάσωσης των επιβαινόντων, με τη συνδρομή όλων των κατάλληλων μέσων; Αν δεν αξιολογήθηκε ο υψηλός κίνδυνος, ποιοι είναι οι λόγοι;

4. Με ποια μέσα πραγματοποιήθηκαν οι επικοινωνίες των εμπορικών πλοίων -που παρείχαν βοήθεια (τρόφιμα/νερό)- με το αλιευτικό; Τις γνωρίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης; Τι ειπώθηκε ακριβώς και πως αξιολογήθηκαν;

5. Εκτιμήθηκε το ενδεχόμενο πιθανής βύθισης του αλιευτικού; Αν ναι τι μέτρα πάρθηκαν κι αν όχι για ποιους λόγους; Γιατί δεν εξασφαλίστηκαν σωσίβια στους επιβαίνοντες;

6. Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε έγκαιρα έλεγχος του αλιευτικού και δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέσα για να σταματήσει η πορεία του, που οδηγούσε τους επιβαίνοντες στο θάνατο; Προσέγγισαν το κινδυνεύον αλιευτικό πλοία της FRONTEX; Ζητήθηκε αυτό από τις ελληνικές αρχές; Ποιος ήταν ο ρόλος της FRONTEX στο περιστατικό;

7. Κλήθηκαν Ρυμουλκά–Ναυαγοσωστικά; Ζητήθηκε η συνδρομή βατραχανθρώπων – δυτών;

8. Εξετάστηκε η περίπτωση ρυμούλκησης του αλιευτικού και της μετεπιβίβασης των επιβαινόντων; Αν όχι γιατί κι αν ναι γιατί δεν καταρτίστηκε ή δεν υλοποιήθηκε σχετικό σχέδιο;

9. Με ποιους μίλησαν οι αρμόδιες αρχές στην επικοινωνία τους με το αλιευτικό; Γιατί συναίνεσαν στη θέση των δουλεμπόρων – διακινητών πως δεν έχει ανάγκη από βοήθεια; Είναι αυτό κριτήριο για το αν ή όχι θα παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές και θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την διάσωση των επιβαινόντων; Γιατί δεν κινήθηκαν στη βάση της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS);

10. Πλοίο του λιμενικού σώματος έδεσε σχοινί στο κινδυνεύον αλιευτικό; Με τι στόχο; Με ποιο σχέδιο;

O ΣΥΡΙΖΑ στις 16 Ιουνίου όταν άρχισαν οι πρώτες περίεργες αποκαλύψεις είχε βγάλει μια ανάλογη ανακοίνωση που είχε ως εξής:

Χθες ο πρώην Υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και νυν υπηρεσιακός Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τουρνάς είπε ότι δεν υπήρξε προληπτική επιχείρηση του Λιμενικού στο αλιευτικό στην Πύλο. Σήμερα το Λιμενικό επιβεβαιώνει ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σιακαντάρης παραδέχθηκε ότι το Λιμενικό χρησιμοποίησε ένα σχοινί προκειμένου «να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια».

Παράλληλα και η ιταλική εφημερίδα La Republica επιβεβαιώνει ότι υπήρξε επιχείρηση με σχοινί, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της, o καπετάνιος είχε φύγει με σχεδία από το αλιευτικό από τις 17:20.

Τα ερωτήματα προς τον κ. Τουρνά και τον Αρχηγό Λιμενικού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και νυν Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κλιάρη, παραμένουν αναπάντητα:

– Υπήρξε ή όχι επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο, ποια ήταν τα αποτελέσματά της και τι ώρα έγινε;

– Ισχύει ή δεν ισχύει ότι ο καπετάνιος είχε φύγει από το αλιευτικό και ήταν ακυβέρνητο για ώρες;

– Γιατί, ενώ ήταν δυνατόν να δοθούν νερά στους επιβαίνοντες, δεν ήταν δυνατόν να δοθούν σωσίβια;

– Για ποιον λόγο δεν ζητήθηκε συνδρομή της FRONTEX;

Η ελληνική κοινωνία και η διεθνής κοινότητα που παρακολουθούν σοκαρισμένες την τραγωδία ζητούν απαντήσεις.


Το ερώτημα όμως που μπαίνει όμως είναι εαν πραγματικά η κοινωνία μας σοκάρεται από ένα τέτοιο περιστατικό, μια τραγωδία στη θάλασσα, που έχει πάνω από 600 νεκρούς; Θα απαντήσουμε μονολεκτικά, μάλλον όχι, και αυτό διότι έχει επικρατήσει η ακροδεξιά κουλτούρα που βλέπει αυτούς τους ανθρώπους ως κατώτερους.

Θεώρησε η κοινωνία μας πιο μεγάλο σοκ αυτό που συνέβη στα Τέμπη γιατί εκεί υπήρξαν Έλληνες νεκροί και πρόκειται για μια γραμμή που χρησιμοποιεί πολύς κόσμος, παρά ένα τραγικό ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες. Η Ελλάδα πενθεί είπαν, και κήρυξαν τριήμερο πένθος, αλλά ποια Ελλάδα; Η Ελλάδα που για να δει τι εστί φασισμός έπρεπε να στραφεί το μαχαίρι σε έναν Έλληνα, η Ελλάδα που για να θρηνήσει πρέπει να υπάρχουν μόνο δικά της παιδιά μέσα στους νεκρούς, όπως π.χ στο Μάτι ή στην Μάνδρα ή και στο πρόσφατο γεγονός στα Τέμπη, ή μήπως μιλάμε για την Ελλάδα που θρηνεί υποκριτικά αλλά συνεργαζόμενη με τα κοράκια της ΕΕ θάβει τα στοιχεία για το ναυάγιο.

Η Ελλάδα κακά τα ψέμματα δε θρηνεί, χαίρετε, και αυτό γιατί ένα τέτοιο ναυάγιο μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τους επόμενους, όπως λένε οι ακροδεξιοί. Δεν είναι όμως το μοναδικό ναυάγιο τέτοιου είδους που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς δεν θα είναι το τελευταίο. Όσο και αν πιστεύει κάποιος πως τα ναυάγια και τα pushbacks μπορούν να αποτρέψουν την ροή των μεταναστών τόσο λάθος κάνει, διότι ακριβώς αυτά είναι που θα αυξήσουν τις μεταναστευτικέςς ροές.

Θα συνεχίζουν, είτε μας αρέσει είτε όχι, να έρχονται κατατρεγμένοι από τις πατρίδες τους, που βέβαια υποφέρουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προκάλεσε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Οι ροές δεν θα σταματήσουν λοιπόν ποτέ και απλά θα υπάρχουν οι τυχεροί που θα μπαίνουν στο Ευρωπαϊκό έδαφος και οι άτυχοι που δεν θα τα καταφέρνουν, και θα δίνουν τις μικρές χαρές σε αυτούς που αποκαλούν τους μετανάστες λαθραίους.

Η Ελλάδα δυστυχώς θα είναι πάντοτε η κύρια είσοδος για τους μετανάστες στην ΕΕ. Οπότε μην χαίρεστε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να σώζουμε τους μετανάστες αντί να πνίγονται, όπως θα σώζαμε και τα παιδιά μας, και από κει και πέρα ας καθορίσει η ΕΕ που θα πηγαίνουν, θέλει να τους στέλνει πίσω; Ας τους στείλει, αλλά το κυριότερο είναι να τους στέλνει ζωντανούς, και αν τόσο πολύ επιθυμεί η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ να μην υπάρχουν μεταναστευτικές ροές, ας κάνει κάτι πιο απλό, ας επενδύσουν στις πατρίδες που προκάλεσε την δυστυχία και τον θάνατο, ας αναπτυχθούν οι χώρες αυτές για να μην φεύγουν οι πολίτες από εκεί. Όσο όμως δε γίνεται αυτό η μεσόγειος θα βάφεται με αίμα και η μια ντροπή θα διαδέχεται την άλλη. Ναι είναι ντροπή να μην υπάρχει κανένας τρόπος να αποδείξεις τι έγινε σε αυτό το ναυάγιο, όπως για παράδειγμα γνωρίζουμε τι έγινε στο Σαμίνα.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.