Μακρά παράδοση και σύγχρονη σκακιστική οπτική στην Ικαρία 

Γράφει ο Κοσμάς Κέφαλος για την Αυγή

Μακρά παράδοση και σύγχρονη σκακιστική οπτική στην Ικαρία 

Οι φετινές διεθνείς σκακιστικές διοργανώσεις του καλοκαιριού αρχίζουν πάλι από την Ικαρία. Από 9 έως 17 Ιουλίου οργανώνεται στον Άγιο Κήρυκο για 46η χρονιά το παραδοσιακό τουρνουά «Ίκαρος», το οποίο θα ενσωματώσει το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου. Τρεις μέρες νωρίτερα (6-8/7) και δύο μέρες αργότερα (18-19/7), αλλά και κατά τη διάρκεια του τουρνουά θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους παράλληλες εκδηλώσεις με αγώνες γρήγορου σκακιού, επιδείξεις σιμουλτανέ, διαγωνισμό λύσης προβλημάτων, καθώς και νέες δράσεις.

Για τους σκακιστές και τις σκακίστριες που θα αγωνιστούν στα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα (η τελευταία αγωνιστική μέρα συμπίπτει με την πρώτη του «Ίκαρου») προβλέπεται είσοδος στο διεθνές τουρνουά της Ικαρίας από τον δεύτερο γύρο με μισό βαθμό. Η σύγχρονη τεχνολογία θα αξιοποιηθεί στη ζωντανή μετάδοση παρτίδων και στην αποτροπή ηλεκτρονικής υποβοήθησης. Φέτος θα προστεθεί και σεμινάριο διαιτησίας (12-15/7), στο οποίο θα διδάξει ο διεθνής διαιτητής Τάκης Νικολόπουλος, με βοηθό εισηγητή τον Ικάριο FA Σάββα Κυριάκου. Θα είναι ανοιχτό σε όλους, αλλά θα επιδιωχθεί μεγάλη συμμετοχή από παίκτες και παράγοντες του Βόρειου Αιγαίου. Πυκνό πρόγραμμα, αλλά και ελεύθερες ώρες για βόλτες, κολύμπι, καθώς και για τα ξακουστά ικαριώτικα πανηγύρια, που διαρκούν μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας!

Παλαιοί γνώριμοι και νέες σκακίστριες

Κάτι πολύ όμορφο είναι ότι ο «Ίκαρος» έχει πιστούς φίλους! Ένας από αυτούς είναι ο πολυπρωταθλητής Βασίλης Κοτρωνιάς, που πρωτοπήγε στην Ικαρία πριν τέσσερις δεκαετίες και εξακολουθεί να την επισκέπτεται σχεδόν ανελλιπώς, με την παρουσία του να συνδυάζεται και με παράλληλες εκδηλώσεις (σιμουλτανέ, γρήγορο σκάκι κ.ά.). Οι διοργανωτές θα υποδεχθούν και φέτος με χαρά τον διαχρονικό πρωταγωνιστή στο ελληνικό σκάκι Νίκο Ορνιθόπουλο, τον Στάθη Γαζή (νικητή του «Ίκαρος 2013»), τον διεθνή μετρ Θανάση Καραγιάννη, την οικογένεια Σαράντου, τον νεαρό Αναστάση Δελιέζο, τον Κώστα Γεωργίου, τον Βασίλη Καραχισαρίδη, τον Κώστα Καραγιαννίδη, καθώς και τους εκτός νησιού Ικάριους Γαβριήλ Χαντάντ και Στέφανο Χαιρόπουλο.

Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός της εκδήλωσης μεγάλου ενδιαφέροντος από σκακίστριες στον φετινό «Ίκαρο». Μεταξύ των 100 πρώτων συμμετοχών οι 31 είναι από παίκτριες, αρκετές από τις οποίες θα αγωνιστούν πρώτη φορά: Χαριτωμένη Μαρκαντωνάκη (πρωταθλήτρια Μεσογείου), Κυριακή Καλύβα, Ειρήνη Εργαζάκη, Ποθητή Υμεναίου, Ευαγγελία Σίσκου (πρώτη εμφάνιση στην Ικαρία μιας από τις πιο ταλαντούχες σκακίστριες στο ελληνικό σκάκι διαχρονικά), Ελένη Μπανιά, Μυρσίνη Λυμπερτού, Μαριάνθη Λουκά, Κωνσταντίνα Δερέκα, Μαριάννα Γούργαρη, Ασημένια Χατζηπαναγιώτου, Νικολέτα Πάσογλου, Αθηνά Βακάλη, Ερμοφύλη Γιαννουλάκη, Χριστίνα Κουντούρη, Αντωνία Χριστοδουλοπούλου, Φερενίκη Αγγελέτου, Αγνή Παλαιοχωρινού, Αγγελική και Ιωάννα Σαράντου, Ελένη και Ευαγγελία Μάζαρη, Λίνα Τσιγγερλιώτη, Αικατερίνη Δεληγιάννη, Άννα Γεωργακοπούλου, Ελπίδα Καράουζα, Αντιγόνη Ντάλα, Ευδοκία Παπαϊωάννου, Βασιλική Βακαλοπούλου, Άννα Βασιλοπούλου και Ζεχρά Νάσλι Άλπαϊ (Τουρκία).

Οι σκακίστριες έχουν καλή παράδοση επιτυχιών στην Ικαρία. Η πρώτη πολύ ευχάριστη έκπληξη σημειώθηκε στο διεθνές τουρνουά «Ίκαρος 1998» από την άγνωστη τότε 14χρονη Ρωσίδα Αλεξάνδρα Κόστενιουκ, τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια! Σημείωσε νίκες επί ισχυρών παικτών και ισοβάθμησε στην τέταρτη θέση με 6,5 σε 9 (τις τρεις πρώτες θέσεις είχαν πάρει οι Μπανίκας, Παπαϊωάννου και Μαναγκάτζε), επιτυγχάνοντας νόρμες διεθνούς μετρ (IM) και γκραν μετρ γυναικών (WGM)! Αναλυτική αναφορά σε αυτή τη σημαντική διοργάνωση στο ikariachess.blogspot.com

Τις διεθνείς σκακιστικές εκδηλώσεις «Ίκαρος 2023» διοργανώνουν ο Δήμος Ικαρίας και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας με χορηγούς τις ναυτιλιακές εταιρείες Blue Star Ferries και Dodekanisos Seaways και τεχνική στήριξη από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία. Πληροφορίες αναρτώνται στον δικτυακό τόπο της διοργάνωσης.

Επικοινωνία μέσω τηλεφώνου με την κ. Λεμονιά Αβαγιάννη (6988005081 και 6982184521). Επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ikaroschess2023@gmail.com.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.