Το τέλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας προανήγγειλε ο Νότης Μηταράκης

Στην κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας προχωρά η κυβέρνηση, ενσωματώνοντας τους 1060 αστυνομικούς που είχε το σώμα στην ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί αυτόι θα ενισχύσουν τις περιπολίες στις γειτονιές.

Τέλος η πανεπιστημιακή αστυνομία σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κέντρο μελετών (ΚΕΜΕΑ), η πανεπιστημιακή αστυνομία επί της ουσίας καταργείται αφού οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.

«Απο 1ης Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους», ανέφερε χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης και των πεζών περιπολιών. Ήδη από χθες, ο Νότης Μηταράκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είχε κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο που λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ο κ. Μηταράκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το πλαίσιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».

Επί της ουσίας ο υπουργός ρίχνει την «καυτή πατάτα» ξανά στους πρυτάνεις σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι ο υπουργός είπε για τη φύλαξη στα Πανεπιστήμια ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ιστορικό της ίδρυσης της ΟΠΠΙ

Η πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ) είχε ιδρυθεί με το νόμο 4777/2021 και ήταν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης για την «ακώλυτη παροχή της ανώτατης εκπαίδευσης, προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, η διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η προστασία του προσωπικού και της περιουσίας των ΑΕΙ.».

Το 2022 το ΣτΕ με δύο αποφάσεις του είχε κρίνει ότι είναι σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές οι διατάξεις του νόμου 4777/2021 που προβλέπει την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν σιγά-σιγά το συγκεκριμένο σώμα δεν έκανε ουσιαστικά τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε, απαξιώθηκε και πλέον ενσωματώνεται στις τάξεις της ΕΛΑΣ. Πολλοί μιλούσαν εδώ και μήνες για ένα αποτυχημένο σχέδιο καθώς δεν μπορούσε να λειτουργήσει αστυνομία εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

Δημιουργίας έφιππης Αστυνομίας

Ο Μηταράκης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί έφιππη αστυνομία από το 2024 στο κέντρο της Αθήνας με έξι άλογα και 10 αστυνομικούς αναβάτες οι οποίοι θα βρίσκονται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα περιπολούν.Η σχετική απόφαση υπεγράφη χθες, όπως αποκάλυψε ο κ. Μηταράκης και η λειτουργία του νέου σώματος θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα, δηλαδή θα συμμετέχει σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.Τέλος ο κ. Μηταράκης έθεσε τους βασικούς στόχους και τις προτεραιότητές του, που είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας, τα ζητήματα της εφηβικής παραβατικότητας και η προστασία του Πανεπιστημιακού άσυλου.

Ανακοίνωση της ΚΝΕ

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Όνειρό τους ήταν και πάει…

Η κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», Ν. Μηταράκης, είναι μια νίκη των φοιτητών, του αποφασιστικού, οργανωμένου αγώνα τους, αλλά και της αλλαγής του συσχετισμού στο φοιτητικό κίνημα και τους συλλόγους, με την ανάδειξη της Πανσπουδαστικής ΚΣ σε πρώτη δύναμη.

Είναι μια ηχηρή απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό και σε όσους συμβούλευαν τους φοιτητές να σκύψουν το κεφάλι, να μην απαντούν στην “ένταση με ένταση”…

Μέσα στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, με όποιον τρόπο ή καμουφλάζ επιδιώκουν κάποιοι…»

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε σήμερα την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο την θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι “Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία”. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα “βγαίνει η Δημοκρατία” από τα πανεπιστήμια.

Τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι.

Loading

One thought on “Το τέλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας προανήγγειλε ο Νότης Μηταράκης

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.