Ο απολογισμός των θυμάτων της φοβερής πυρκαγιάς που σχεδόν έσβησε από τον χάρτη πόλη του νησιού Μάουι, στο αρχιπέλαγος της Χαβάης, ξεπέρασε έφτασε πλέον τους 106 με τις ελπίδες για επιζώντες να εξαλείφονται όσο περνούν οι μέρες και οι 1.300 αγνοούμενοι δεν δίνουν σημεία ζωής.

Μια κινητή μονάδα νεκροτρομείου έφτασε χθες με τους αξιωματούχους να προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα λείψανα, την ώρα που η αρχές στο Μάουι έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα των θυμάτων στην πόλη Λαχάινα που σβήστηκε από τον χάρτη.
Τα συνεργεία έρευνας έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρώσει το έργο τους σε κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο της ζώνης επιχειρήσεων, ενώ πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν 60 ζωντανοί όπου βρήκαν καταφύγιο σε απομονωμένο σπίτι.
Η Λαχάινα, στα δυτικά παράλια του Μάουι, καταστράφηκε σχεδόν όλη από τις φλόγες. Χιλιάδες κτίρια καταστράφηκαν, πολλά μετατράπηκαν σε γκρίζους σωρούς στάχτης. Η άλλοτε πρωτεύουσα, που μέτραγε 12.000 κατοίκους, πλέον μετράει τους νεκρούς της.
Στη Χαβάη στις 21 Αυγούστου ο Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επικρίθηκε από την αντιπολίτευση για την πολύ περιορισμένη όπως θεωρήθηκε αντίδρασή του στις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την πολιτεία της Χαβάης, θα μεταβεί την προσεχή Δευτέρα, 21 Αυγούστου, στο νησί Μάουι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία θα «συναντήσει εκεί ομάδες διάσωσης, επιζήσαντες όπως και τοπικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους», ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να αποτιμήσει προσωπικά «τις συνέπειες των πυρκαγιών» και θα «συζητήσει για τα επόμενα βήματα στις επιχειρήσεις διάσωσης», μετά την καταστροφή που υπέστη το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού από τις φωτιές.
![]()