Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των δυτικών βαλκανίων

Άτυπο δείπνο παραχώρησε σε ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των δυτικών βαλκανίων

Στο δείπνο συμμετείχαν ο Βολοντίμρι Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, οι επικεφαλείς των ευρωπαϊκών θεσμών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu, ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, ο η Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic.

Συζητήθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Σφορδή κριτική από την αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ: Το άτυπο δείπνο για τα Βαλκάνια ανέδειξε την έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 «Δυστυχώς το άτυπο δείπνο του κ Μητσοτάκη όχι μόνο δεν συνέβαλε στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής, αλλά ανέδειξε το δόγμα του δεδομένου και πρόθυμου συμμάχου και την λογική επικοινωνίας και μικροπολιτικής που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια στην εξωτερική πολιτική, εις βάρος των συμφερόντων της χώρας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

«Πρώτον, η συνάντηση αυτή δεν ανέδειξε καμία νέα πρωτοβουλία της Ελλάδας για τα Βαλκάνια – όπως η Ατζέντα της Θεσσαλονίκης και η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών – που θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας σε μια περιοχή άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και αυξανόμενης τουρκικής επιρροής. Περιορίστηκε σε μια γενικόλογη Διακήρυξη για τη σημασία της διεύρυνσης η οποία εστιάζει στο ουκρανικό και όχι στα Βαλκάνια. Η συνάντηση αξιοποιήθηκε για να διαφημιστεί ο αποκλεισμός του Αλβανού Πρωθυπουργού σε σχέση με την απαράδεκτη στάση του στην υπόθεση Μπελέρη, τη στιγμή που λίγους μήνες πριν ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης εγκωμίαζε τον Έντι Ράμα στη μειονότητα ενόψει των εκεί δημοτικών εκλογών», σημειώνει και προσθέτει: «Με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας όχι μόνο δεν υπήρξαν συνομιλίες για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για νέες συμφωνίες ή έστω δέσμευση για κύρωση των παλιών, αλλά δεν υπήρξε καν συνάντηση. Και βέβαια ουδεμία πρωτοβουλία υπήρξε σε σχέση με τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα στο κοσοβαρικό, όπου η πολιτική Μητσοτάκη περιορίζεται στην ταχεία και χωρίς στρατηγική αναβάθμιση των επαφών με το Κόσοβο. Επιπλέον με περισσή υποκρισία ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε μια συνάντηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αποσιωπώντας οποιαδήποτε αναφορά στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που ξεπάγωσε αυτήν ακριβώς την προοπτική το 2018, ανοίγοντας των δρόμο για την ειρήνη και την ανάπτυξη σε μια περιοχή που πήγαινε από το κακό στο χειρότερο».   

«Δεύτερον», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της κοινής δήλωσής του με τον Ουκρανό Πρόεδρο που δεσμεύει την Ελλάδα σε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια, σε διμερείς εγγυήσεις και σε στήριξη στην προοπτική για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δίνει ξανά διαπιστευτήρια ως «πρόθυμος σύμμαχος» για την προώθηση των υπερατλαντικών συμφερόντων επί ευρωπαϊκού εδάφους. Προχωρά μάλιστα σε αυτές τις δεσμεύσεις που επιφέρουν σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα και αποδυναμώνουν τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας μας. Χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία στην κοινή δήλωση ή έστω προφορική αναφορά στο κυπριακό από τον Ουκρανό Πρόεδρο και χωρίς καν να διεκδικεί και να εξασφαλίζει ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο».     

Και καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιτίθεται κατηγορηματικά στην περαιτέρω, άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω των ανωτέρω δεσμεύσεων ειδικά δε στην επικίνδυνη για τη χώρα εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από Έλληνες η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, αποτέλεσε πρόταση του κ Μητσοτάκη.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν και είναι σαφής απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπέρ των κυρώσεων και της δίωξης όσων κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, υπέρ της αλληλεγγύης στον Ουκρανικό λαό, της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας στην ΕΕ, της μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών από ελληνικές εταιρείες και της ελληνικής συμβολής στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Θεωρούμε όμως εξαιρετικά επικίνδυνο η Ελλάδα να εντείνει την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της στον πόλεμο, να πρωτοστατεί στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και μάλιστα με επιλογή της να απουσιάζει από πρωτοβουλίες για την ειρήνη όπως αυτή της Συνόδου στην Σαουδική Αραβία (5-6/8), στην οποία συμμετείχαν μέχρι και οι Βαλτικές, η Βουλγαρία και η Ρουμανία».

ΚΚΕ: Κύριος στόχος της συνάντησης των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων είναι η ενεργότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης που συνοδεύουν την άτυπη συνάντηση ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα δεν μπορούν να κρύψουν την σκληρή πραγματικότητα της εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και της άγριας εκμετάλλευσης που βιώνουν οι λαοί των χωρών της περιοχής», αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Προσθέτει επίσης πως «είτε συμμετέχοντας στην ΕΕ είτε όντας σε τροχιά ένταξης, στις χώρες των Βαλκανίων οι εργαζόμενοι πληρώνουν βαριές συνέπειες προκειμένου να ανοίγουν νέες “λεωφόροι” κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο πλαίσιο της αποκαλούμενης “ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης”». 

Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι «αυτόν τον επιζήμιο δρόμο για τους λαούς της περιοχής σηματοδότησε η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ και ΝΑΤΟ που οδήγησε στον διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με τους ανταγωνισμούς σήμερα να οξύνονται επικίνδυνα, καθιστώντας εκτός τόπου και χρόνου τις διακηρύξεις κυβέρνησης – ΕΕ περί “ειρήνης, σταθερότητας κι ενεργειακής ασφάλειας”».

Όπως σημειώνει, «κύριος στόχος της συνάντησης είναι η βαθύτερη και ενεργότερη εμπλοκή των χωρών των Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς και ιδιαίτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία». 

Παράλληλα επικρίνει τη κυβέρνηση της ΝΔ καθώς υποστηρίζει ότι πρωτοστατεί για την επίτευξη του στόχου αυτού, υπογράφοντας με την Ουκρανία πριν λίγες μέρες ΝΑΤΟϊκά «συμβόλαια» εξοπλισμών και υποστήριξης με βάσεις, απολαμβάνοντας μάλιστα τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων. «Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτών των επικίνδυνων σχεδιασμών παίρνει μέρος -όπως φαίνεται- στη συνάντηση και ο επικεφαλής της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας Ζελένσκι».

Τέλος δηλώνει ότι απέναντι στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΕΕ- ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, «οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να αντιτάξουν την αυτοτελή τους πάλη για καμία εμπλοκή και συμμετοχή στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, για καμία αλλαγή συνόρων. Να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στους εκμεταλλευτές και το σύστημά τους».

Ελληνική λύση: αδιανόητη ενέργεια η διμερής συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους του Κοσόβου

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για διμερή συνάντηση με τον ανθέλληνα «ψευδοπρωθυπουργό του Κοσόβου» Άλμπιν Κούρτι, είναι αδιανόητη, προκλητική και εθνικά επικίνδυνη.

Η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους του Κοσόβου και ανοίγει κερκόπορτα για την Κύπρο μας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.Η συγκεκριμένη ενέργεια, αποτελεί εχθρική πράξη κατά των φυσικών συμμάχων και αδελφών μας Σέρβων.

Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι εθνικά επικίνδυνη, διότι ο Κούρτι επιδιώκει τον διαμελισμό της Ελλάδας, όντας θιασώτης της λεγόμενης «μεγάλης Αλβανίας», ενώ δεν έχει πρόβλημα να φωτογραφίζεται κρατώντας χάρτη που δείχνει την Κέρκυρα και μέρος της Ηπείρου, ως αλβανικά εδάφη!

Καλούμε άμεσα τον πρωθυπουργό να ακυρώσει την συγκεκριμένη συνάντηση, ειδάλλως θα καταστεί υπόλογος απέναντι στον ελληνισμό και την ιστορία.

*Για το θέμα της διμερής συνάντησης του Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου έχει σχετική ανακοίνωση και το κόμμα Σπαρτιάτες.

Η Διμερής συνάντηση Μητσοτάκη με τους προέδρους του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic και τον πρωθυπουργού του Κοσόβου, Albin Kurti, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη-Milatovic οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και προς την υποστήριξη της προόδου της ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ. 

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Albin Kurti. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι συζητήθηκε η συνέχιση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία, που αποδίδει η Ελλάδα στον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία.

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Μολδαβίας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου νωρίτερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.   Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Μολδαβίας αντάλλαξαν απόψεις για την προοπτική ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.  

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας, η οποία εκφράστηκε και στην Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθέτησαν στις 21 Αυγούστου οι 11 ηγέτες που συμμετείχαν στο άτυπο δείπνο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών.  

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμη την κ. Sandu για την πρόθεση της Ελλάδας να ανοίξει πρεσβεία στο Κισινάου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιμέρους συναντήσεις είχε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Κροάτη ομόλογό του (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 «Είχα την ευκαιρία σήμερα να υποδεχθώ τον υπουργό Εξωτερικών της φίλης χώρας Κροατίας και αγαπητό μου φίλο, να τον ακούσω, έχουμε κοινές ρίζες, κοινές παραδόσεις, κοινές βάσεις ιστορικής φιλίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γκρίλιτς-Ράντμαν (Gordan Grlić Radman).   

«Κυρίως όμως έχουμε μια κοινή κατανόηση τόσο για τις διμερείς μας σχέσεις όσο και για τις σχέσεις στη γειτονιά μας και στο διεθνές περιβάλλον», επεσήμανε.   «Βρισκόμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία για τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες και είναι χαρά και τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα μαζί του, να έχουμε ανταλλάξει απόψεις, να τον υποδεχθώ στην Ελλάδα και να διαχειριστούμε μαζί όλα τα κρίσιμα διμερή περιφερειακά ζητήματα», κατέληξε.

Καυστική η Ελληνική λυση για την συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ζελένσκι (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε ανακοίνωσή της για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι, η Ελληνική Λύση υποστηρίζει ότι «μόνον ως κακόγουστη φάρσα θα μπορούσε να εκληφθεί η κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Ζελένσκι, εάν η κατάσταση δεν ήταν τραγική. Την ώρα που η Ελλάδα φλέγεται, η κοινωνία μαστίζεται, και ο ελληνισμός απειλείται, ο κύριος Μητσοτάκης ως σύγχρονος Νέρωνας, εγγυήθηκε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας!».   

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το χειρότερο όμως όλων είναι δεν είπε ούτε μία λέξη για τη μαρτυρική Κύπρο, η οποία αντιμετωπίζει την τουρκική κατοχή και θηριωδία. Ας διδαχτεί ο κύριος Μητσοτάκης από τον πατριώτη Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι, μόνο και μόνο για να θέσει το θέμα του ψευδοκράτους του Κοσόβου».

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading