Πέθανε ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ πέθανε σε ηλικία 94 ετών. O γιος του σκοτώθηκε μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997. Ο αιγυπτιακής καταγωγής επιχειρηματίας ήταν ο ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Harrods και της ποδοσφαιρικής ομάδας Fulham στο Λονδίνο.

Πέθανε ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ

Λίγα πράγματα για τον βίο του

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ γεννήθηκε το 1929 στην Αλεξάνδρεια και ήταν γιος δασκάλου. Ξεκίνησε τη δική του ναυτιλιακή εταιρεία στην Αίγυπτο, προτού γίνει σύμβουλος ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, του σουλτάνου του Μπρουνέι, το 1966.

Πήγε στη Βρετανία τη δεκαετία του ‘70 και το 1979 μαζί με τον αδελφό του Αλί αγόρασαν το ξενοδοχείο Ritz του Παρισιού Ο επόμενος στόχος τους ήταν τα Harrods, που τα απέκτησαν το 1985 έναντι 615 εκατομμυρίων λιρών.

Το 1997 αγόρασε τη Φούλαμ, καταβάλλοντας 6,25 εκατομμύρια λίρες και είχε καλέσει τον Μάικλ Τζάκσον να παρακολουθήσει ματς της ομάδας. Τα Harrods τα πόυλησε στην Qatar Holdings τον Μάιο του 2010, ενώ τρία χρόνια αργότερα, πούλησε επίσης την Fulham FC, στον Αμερικανό επιχειρηματία Shahid Khan.

Ο γιος του, ο κινηματογραφικός παραγωγός Ντόντι Φαγιέντ, πέθανε στις 31 Αυγούστου 1997 στο ίδιο αυτοκίνητο με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, όταν αυτό τράκαρε στο Παρίσι.

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, διεξήγαγε μακρά εκστρατεία μετά το θάνατό τους, υποστηρίζοντας ότι το δυστύχημα δεν ήταν ατύχημα αλλά ότι είχε σχεδιαστεί από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας, κάτι βέβαια που ποτέ δεν αποδείχτηκε.

Η γαλλική αστυνομία για το συγκεκριμένο περιστατικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ατύχημα, το οποίο προκλήθηκε εν μέρει από υπερβολική ταχύτητα αλλά και από το υψηλό επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του οδηγού Χένρι Πολ.

Ο θάνατος του Αλ Φαγιέντ ήρθε μόλις μία ημέρα μετά την 26η επέτειο του θανάτου του γιου του. Ο Αλ Φαγιέντ εναν χρόνο μετά τον θάνατο του γιού του έστησε ένα μικρό μνημείο στη μνήμη τόσο του γιού του όσο και της πριγκίπισσάς Νταϊάνα στο μαγαζί Harrods, όπου ήταν απλό με φωτογραφίες των δύο θυμάτων του ατυχήματος και είχε μια πυραμίδα με δύο κεριά. Το μνημείο το 1998 ήταν αυτό της φωτογραφίας που ακολουθεί.

Αργότερα και συγκεκριμένα το 2005 ανεγέρθηκε ένα άλλο μνημείο στη μνήμη των δυο, όπου διατηρήθηκε εκεί μέχρι το 2018. Το μνημείο γνωστό στην αγγλική γλώσσα ως «Innocent Victims» ήτανα ένα χάλκινο άγαλμα που απεικόνιζε τα δύο θύματα του ατυχήματος και είχε σχεδιαστεί από τον William Mitchell.

To άγαλμα έφυγε από το γνωστό πολυκατάστημα το 2018 όπου επεστράφη στην οικογένεια του Αλ Φαγιέντ. Το κατάστημα άλλωστε είχε αλλάξει ιδιοκτησία από το 2010.

Ο διευθυντής του πολυκαταστήματος είπε ότι το άγαλμα θα έφευγε από το πολυκατάστημα γιατί τα παιδιά της πριγκίπισας Νταϊάνα, Χάρι και William είχαν παραγγείλει ένα άγαλμα στην μνήμη της μητέρας τους στο παλάτι του Κέσσινγκτον.

Ο Αλ Φαγέντ την εποχή που αποκάλυψε το άγαλμα πάντως είχει πει ότι το συγκεκριμένο μνημείο θα παρέμενε για πάντα στο συγκεκριμένο πολυκατάστημα. Η τύχη του αγάλματος αγνοείται, ενώ το κατάστημα που ήταν επιλογή των εκάστοτε μελών της βασιλικής οικογένειας από το 1913, είχε διακόψει τις σχέσεις του με αυτήν από το 2000, 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ντόντι Φαγιέντ.

Τα Harrods που ιδρυθήκαν το 1824 πουλήθηκαν το 1985 στον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, ιδιοκτησία που κράτησε μέχρι το 2010. Ο γνωστός επιχειρηματίας πέρα από την Φούλαμα και το γνωστό πολυκατάστημα της Αγγλίας, είχε αγοράσει και το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι, όπου είχε φτιαχτεί το 1898 και αγοράστηκε από τον Αλ Φαγιέντ το 1979. Το ξενοδοχείο έκλεισε το 2012 για ανακαίνιση που είχε προγραμματιστεί για το 2015, αλλά επανακαθορίστηκε για το 2016, όπου στο ξενοδοχείο ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά. Ωστόσο έγινε γρήγορα η αποκατάσταση και άνοιξε ξανά.

Η Diana και ο Dodi την ημέρα του ατυχήματος βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όπου δείπνησαν στην σουίτα του ξενοδοχείου. Το ατύχημα έγινε κατά την επιστροφή τους από το ξενοδοχείο. To ξενοδοχείο ήταν από τα λίγα πράγματα που έχουν μείνει στα περιουσιακά στοιχεία του Αλ Φαγιέντ. Ο Ντόντι ήταν το παιδί που απέκτησε από τον γάμο του με την Σαμίρα Κασόγκι το 1955. Ο Αλ Φαγιέντ ήταν παντρεμένος τα έτη 1953-1956, ενώ παντρέυτηκε ξανά το 1985 τη Φινλανδή και πρώην μοντέλο Heini Wathen με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Λεπτομέρειες για την κηδεία του

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο δισεκατομυριούχος πέθανε το βράδυ της Πέμπτης και η κηδεία πραγματοποιήθηκε σε τζαμί του Λονδίνου στο Ρίτζεντς Παρκ την Παρασκευή.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.