Απάντηση σε ερώτηση της Ελληνικής λύσης για τα αρχαία στο αεροδρόμιο Χίου

Στις 28 Μαρτίου του 2023 ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε σχετική ερώτηση για τα αρχαία στο αεροδρόμιο Χίου, την ερώτηση την επανέλαβε στις 17 Ιουλίου και σήμερα η υπουργός Λίνα Μενδώνη περιέγραψε την λύση που πρόκειται να δώσει για το θέμα.

Απάντηση σε ερώτηση της Ελληνικής λύσης για τα αρχαία στο αεροδρόμιο Χίου

Η απάντηση της Λίνας Μενδώνης είναι η εξής:

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 87/17.7.2023 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, λόγω των εθνικών εκλογών, η Βουλή παρέμεινε ανοιχτή μέχρι τις 12.04.2023, ενώ ακολούθησε διαδικασία διερευνητικών εντολών και σχηματισμός Υπηρεσιακής Κυβέρνησης. Η υπ’ αριθμ. 2901 Ερώτησή σας, στην οποία αναφέρεστε, αρχειοθετήθηκε, καθώς η προθεσμία απάντησης που τέθηκε από την Βουλή συνέπεσε με την παύση των εργασιών της, δυνάμει των ανωτέρω. Επισημαίνεται ότι το ΥΠΠΟ, σεβόμενο τον θεσμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντά πάντοτε εμπροθέσμως και με σαφήνεια στο σύνολο των ερωτήσεων που το αφορούν.

Σχετικά με τους αρχαίους τάφους, στους οποίους αναφέρεστε στην Ερώτησή σας, σημειώνεται ότι αυτοί αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας που διεξήχθη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο πλαίσιο υλοποίησης του υποέργου “Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες”, σύμφωνα με την Υ.Α. ΥΠΠΟΑ/59795/14.02.2022 (ΑΔΑ: 6ΞΛ24653Π4-ΕΚ7), του δημόσιου έργου «Βελτίωση και ανάπτυξη υποδομών Κρατικού Αερολιμένα Χίου “Όμηρος”», ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών για την κατασκευή ανοικτής τραπεζοειδούς τάφρου με σκοπό τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων στο βορειοδυτικό άκρο του αεροδρομίου, εντοπίσθηκαν πέντε τάφοι, με λίγα κινητά ευρήματα, που χρονολογούνται στην αρχαϊκή περίοδο (7 ος – αρχές 5ου αι. π.Χ. περίπου).

Σύμφωνα με την κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία, για τη διαχείριση του ευρήματος, προβλεπόταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η αρμόδια Διεύθυνση εισηγήθηκε τη διατήρηση σε κατάχωση των τάφων, τόσο για λόγους ασφαλείας, δεδομένης της θέσης εύρεσής τους εντός του χώρου του αεροδρομίου, όσο και για λόγους καλύτερης προστασίας των ίδιων των αρχαίων. Η κατάχωση, άλλωστε, αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο προστασίας των αρχαιοτήτων στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή ή δεν κρίνεται σκόπιμη η ανάδειξή τους.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην αριθμ. 48/15.11.2022 Συνεδρίασή του, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης σε κατάχωση των τάφων, δεδομένου ότι η ανοιχτή τάφρος τραπεζοειδούς διατομής για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, που προβλεπόταν να κατασκευαστεί στο πλαίσιο του τεχνικού έργου, χωροθετούνταν σε ανώτερο των ανασκαφών υψόμετρο και ως εκ τούτου δεν θιγόταν το εύρημα. Ακολούθως, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/603768/07-12-2022 (ΑΔΑ: 6ΜΑΙ4653Π4-ΧΙΨ) Απόφαση, σε εφαρμογή της οποίας, στις 03/05/2023, πραγματοποιήθηκε η κατάχωση των αρχαιοτήτων με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Σύμφωνα με σχετικό όρο που περιλαμβάνεται στην ανωτέρω Απόφαση, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου θα οργανώσει φωτογραφική έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί εντός χώρου του Κρατικού Αερολιμένα Χίου.

Loading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading