Παραιτήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης 

Παραιτήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης 

Εκτός κυβέρνησης ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έπειτα από μία σχεδόν εβδομάδα από τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη και μια σειρά από παλινωδίες, παραιτήθηκε από υπουργός Ναυτιλίας. Τη θέση του στο υπουργείο Ναυτιλίας αναλαμβάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, βουλευτής Επικρατείας και τέως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απολογείται για μια ακόμη φορά για την απαράδεκτη δήλωσή του που εξίσωνε τους θύτες με το θύμα, λέγοντας ότι «παρερμηνεύτηκε» και «προκάλεσε αγανάκτηση», αναφερόμενος στις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε με τα λεγόμενά του, ότι «Υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν την δουλειά τους και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

Επίσης υποστηρίζεi ότι γίνεται «στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά» και πως ζήτησε «άμεσα ειλικρινή συγγνώμη», λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει».

Να σημειωθεί πάντως ότι την περασμένη Πέμπτη, ο ίδιος απέρριπτε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο ίδιος, λέγοντας ότι θα το είχε κάνει «σε περίπτωση που υπήρχε ευθύνη που με εμπλέκει». 

Η ανάρτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά. 

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.  

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.  

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.

Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη. 

Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. 

Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει. 

Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα.

Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες. 

Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα. 

Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. 

Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου. 

Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του.

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κατά πάγια τακτική του πρωθυπουργού, απομακρύνονται μέλη της κυβέρνησης και στενοί του συνεργάτες, ώστε να μείνει ο ίδιος στο απυρόβλητο. 

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης άλλωστε επιβεβαίωσε το αρνητικό κλίμα που υπήρχε σε βάρος του απελθόντος πλέον υπουργού Ναυτιλίας.

Σε ερώτηση αν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πήρε μόνος του την απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας ή του επιβλήθηκε, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «όλοι αξιολογούνται και κρίνονται», χαρακτηρίζοντας την παραίτησή του «αναπόφευκτη και ορθή».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Παρέμβαση μετά τη γνωστοποίηση της παραίτησης έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «μόλις δύο και πλέον μήνες από τις εκλογές, οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ήδη μια κυβέρνηση σε αποσύνθεση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Με καθυστέρηση έξι ημερών, ο κ. Βαρβιτσιώτης αποφάσισε να δείξει την ελάχιστη ευθιξία και να παραιτηθεί από υπουργός Ναυτιλίας, μετά την απάνθρωπη δήλωση του με την οποία εξίσωσε τους θύτες με το θύμα της δολοφονίας, τον Αντώνη Καρυώτη, στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρώτα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για δήθεν πολιτική εκμετάλλευση, στη συνέχεια, αφού ζητήσαμε την αποπομπή του, ζήτησε μια υποκριτική συγγνώμη και σήμερα τελικά παραιτήθηκε υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής.

Μόλις δύο και πλέον μήνες από τις εκλογές, οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ήδη μια κυβέρνηση σε αποσύνθεση.

Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ο μέγας υπεύθυνος για τις επιλογές των υπουργών και την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους είναι ένας και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης.​

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος

Είναι πλέον εμφανές ότι η επιτελικότητα και η αριστεία είναι μόνο δυο ωραία σλόγκαν χωρίς πολιτικό περιεχόμενο στη μαρκίζα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ουδέποτε αποδοκίμασε δημόσια τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τις προκλητικές δηλώσεις του με τις οποίες εξίσωνε τους θύτες με τον Αντώνη.

Ούτε καν ψέλλισε δημόσια ότι φέρει πολιτική ευθύνη για την απουσία του λιμενικού κατά τον απόπλου του Blue Horizon αφήνοντας απροστάτευτο έναν πολίτη.

Ας μην προσπαθεί να μας πείσει σήμερα για τα αντίθετα. 

Η «παραίτηση» του κ. Βαρβιτσιώτη άργησε έξι μέρες.

Η αντίδραση του ΚΚΕ (902)

Σε σχόλιο του για την παραίτηση του Μ. Βαρβιτσιώτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Όσες αλλαγές και αν γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και δεν περιορίζεται στη διαπιστωμένη ανεπάρκεια ορισμένων προσώπων. Πρόκειται για την πολιτική που, σε όλους τους τομείς, θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, στον βωμό του κέρδους των λίγων.

Αυτή η πολιτική, που υλοποιείται από το σύνολο της κυβέρνησης με πρώτο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, είναι που επιχειρείται να μείνει στο απυρόβλητο μέσω της διαρκούς ανακύκλωσης προσώπων».

Η αντίδραση της Ελληνικής λύσης

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ζητάει να παραιτηθεί σύσσωμη η κυβέρνηση

Η ανακοίνωση του κόμματος

Η παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη, το λιγότερο που μπορεί να προκαλέσει είναι θυμηδία, καθώς πρόκειται για την απέλπιδα προσπάθεια του πρωθυπουργού να διασωθεί. Θεωρούμε ότι θα ακολουθήσει η παραίτηση του υπουργού πολιτικής προστασίας, καθώς και ο αποκεφαλισμός του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κου. Αγοραστού.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλα γίνονται για την επικοινωνία και την «σωτηρία» του κ. Μητσοτάκη, όχι για το καλό του ελληνικού λαού και τη σωτηρία της Ελλάδας.

Η Ελληνική Λύση ζητά να παραιτηθεί σύσσωμη η κυβέρνηση για να σωθεί ο τόπος.

Καυστική ανακοίνωση και από το κόμμα των Σπαρτιατών

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο ακατάλληλος άνθρωπος επιτέλους στην… κατάλληλη θέση!

Ο Μίστερ υπουργός «Αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να καίει την ελληνική σημαία» επιτέλους… σπίτι του.

Οι «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» το ζήτησαν από την πρώτη στιγμή.

Ο κύριος Μητσοτάκης αναπληροί τη θέση του διαγραφέντος, με έναν εξίσου ανεπαρκή, και απροσκάλεστο στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης θητείας του… Τόσο πετυχημένος ήταν μάλλον!!!

Η κυβέρνηση εξαντλήθηκε και στέρεψε από πολιτικό κεφάλαιο καταφεύγοντας σε ανεπαρκή πρόσωπα για τέτοια μείζονος σημασίας υπουργεία.


Ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Στυλιανίδης αναλαμβάνει με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στη θέση του παραιτηθέντα Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης

Ο Χρήστος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Ιουνίου 1958 και σπούδασε Χειρουργός Οδοντίατρος στον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία.

Από το 2014 έως το 2019, ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Την ίδια περίοδο ήταν Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας, ενώ για το έργο του στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας χαρακτηρίστηκε ως το ανθρωπιστικό «πρόσωπο της Ευρώπης» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον Μάιο του 2021 ορίστηκε Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την προώθηση και προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και πεποιθήσεων, θέση που υπηρέτησε μέχρι την υπουργοποίησή του.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε, επίσης, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (2014) στην Κύπρο, ενώ σε δύο διαφορετικές περιόδους υπηρέτησε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2014 και 1998-1999). Κατά την περίοδο 2006-2013 ήταν μέλος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (εξελέγη το 2006 και το 2011 με τον ΔΗΣΥ) και είχε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία και δράση. Μεταξύ του 2006 έως 2011 διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και εξελέγη μέλος του Προεδρείου της το 2012.

Επίσης, είναι Επισκέπτης Καθηγητής (Visiting Professor in Practice) στο Τμήμα Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics (LSE) της Μεγάλης Βρετανίας, Μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Κύπρου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ruhr Universität Bochum (RUB) Research School της Γερμανίας.

Ως αναγνώριση του έργου του ο Χρήστος Στυλιανίδης έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα.

Ήταν υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας από τις 10 Σεπτεμβρίου του 2021 μέχρι της 26 Μαΐου του 2023, στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στις εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου εξελέγη βουλευτής επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος.

Πληροφορίες από την εφημερίδα των Συντακτών

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.