Ο ανταγωνισμός φτάνει στο αποκορύφωμα

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Νέα μονοπάτια για την πολιτική ζωή του τόπου

Ο ανταγωνισμός φτάνει στο αποκορύφωμα

Είμαστε σε μια νέα πολιτική εποχή τουλάχιστον σε ότι αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχουν εκλεγεί ως γνωστόν δύο άνθρωποι ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου.

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι ένα γνωστό πολιτικό πρόσωπο, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019. Οι απόψεις της για διάφορα ζητήματα είναι γνωστές. Σε ένα κόμμα τάσεων και φραξιών με διαφορετικές απόψεις, που άλλοτε καταλήγουν σε καλά αποτελέσματα και άλλοτε σε άσχημα, η Αχτσιόγλου έχει εκφράσει τις δικές της απόψεις και έχει ένα ιστορικό ως υπουργός εργασίας στην διακυβέρνηση Τσίπρα την περίοδο μεταξύ της 5ης Νοεμβρίου του 2016 και της 9ης Ιουλίου του 2019.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένα πρόσωπο νέο, με ότι καλό και ότι κακό ενδεχομένως μπορεί να έχει αυτό. Ναι έχει πολλές ομοιότητες με την τέως πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ως προς τις στυλιστικές επιλογές και ως προς τις απόψεις που έχει εκφράσει. Το ποιός θα κερδίσει προφανώς δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, σε αυτές τις καταστάσεις ρόλο έχει η βάση του κόμματος, που στον πρώτο γύρο του έδωσε μια συντριπτική πρωτιά.

Ανεξαρτήτως λοιπόν του ποιος θα βγει αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα προβλήματα που κουβαλάει είναι απαραίτητος, παρόλο το ισχνό ποσοστό του σε σχέση με το 2019, είναι η μόνη αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. Όσα γράφονται μοιάζουν αυτονόητα, αλλά καλό είναι να γράφονται και να εκφράζονται. Ο Στέφανος Κασσελάκης ωστόσο, ανεξαρτήτως από το τι μπορεί να κάνει στην θέση που πιθανόν να βρεθεί, αποτελεί ένα πολιτικό φαινόμενο. Ήρθε από το πουθενά, εμφάνισε τον εαυτό του, και κατά τη γνώμη μου είναι θετικό που είπε κάποια αληθή πράγματα που αφορούν την ιδιωτική του ζωή, όπως το πως βρέθηκε στη θέση του εφοπλιστή ή για την σεξουαλική του προτίμηση, και αυτό ανοίγει όπως και να το κάνουμε ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο στη χώρα.

Δεν θα εμπλακώ στην ψήφο και την άποψη του καθενός, αυτή θα εκφραστεί στην κάλπη της 24ης Σεπτεμβρίου, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος ψάχνει το διαφορετικό, και αυτό τουλάχιστον είναι το πολιτικό κριτήριο της ψήφου ως προς το πρόσωπό του. Μένει λοιπόν να δούμε την αλλαγή νοοτροπίας γενικ΄τερα των πολιτικών μας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η εποχή Τσίπρα όμως δεν έχει κλείσει. Αποδείχτηκε στην πράξη, τόσο με την στάση που κράτησε ο τέως πρόεδρος, όσο και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα. Οι φήμες για ρίξιμο της ηγεσίας από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οργιάζουν. Ακόμα και αν δεν είναι ακριβώς τα γεγονότα όπως περιγράφονται από διάφορες σελίδες και πρόσωπα, φάνηκε μέσα από την πολιτική πορεία του κόμματος ότι το πρόβλημα είναι εσωτερικό, αυτές οι διαφορετικές φωνές που εκφράζονταν δημόσια, δημιούργησαν μια κακή εικόνα όπου οδήγησαν στην ήττα του Μαΐου-Ιουνίου. Αν σε αυτά τα γεγονότα ήταν πρωταγωνίστρια η Έφη Αχτσιόγλου, δεν το ξέρουμε, ωστόσο η εξωτερική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως υπήρχαν οι εσωτερικές έριδες που έριξαν τον Τσίπρα. Το ερώτημα όμως είναι: Είναι τόσο εύκολος και εύθραυστος ο Τσίπρας; Η επιλογή Κασσελάκη δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Η Έφη Αχτσιόγλου ζητά από τον συνυποψήφιό της να οργανωθεί Debate. Για εμένα είναι αχρείαστο και βλαβερό για την εικόνα ενός κόμματος που οι εσωτερικές έριδες το φέραν στην κατάσταση που είναι σήμερα. Η Έφη Αχτσιόγλου ζητά από τον συνυποψήφιό της να πάρει θέση για τις φήμες. Το ερώτημα είναι αν πρέπει; Η γνώμη μου είναι όχι, γιατί οι προσωπικές φήμες είτε επιβεβαιώνονται είτε διαψεύδονται. Η Εφη καλά κάνει και διαψεύδει, ο Κασσελάκης όμως δεν έχει υποχρέωση να απαντήσει εκ μέρους της συνυποψήφιάς του, ανεξαρτήτως αν το έκανε έμμεσα ή αν θα το κάνει και πιο άμεσα. Η πολιτική έτσι είναι, έχει δημόσια πρόσωπα και φήμες που κυκλοφορούν, άλλοτε βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, άλλοτε σε φανταστικά. Η εξωτερική εικόνα δείχνει ότι πρόκειται για πραγματικά γεγονότα, ενδεχομένως με άλλους πρωταγωνιστές, αλλά τα γεγονότα έτσι είναι. Ακούσαμε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εννοείται σε κλειστούς δημοσιογραφικούς κύκλους, να κατηγορούν τον τέως πρόεδρο. Ναι λοιπόν υπήρχαν υπονομευτές, που απλά η εμφάνιση Κασσελάκη τους χάλασε τα σχέδια, και για αυτό η αλλαγή ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, έχει ξεκινήσει.

Ακούμε με προσοχή τα συστημικά μέσα και παρατηρούμε αυτή την αγωνία τους για ένα γεγονός που θα έπρεπε να ασχολούνται λιγότερο, αφού έτσι και αλλιώς θα ακολουθήσει συνεδριακή διαδικασία, όπου θα παρθούν πολιτικές αποφάσεις συλλογικά. Καίγονται όμως, οι λόγοι είναι πασιφανής, η νέα επιλογή τους χαλάει τα σχέδια εξόντωσης ενός κόμματος. Εκωφαντική σιωπή από το ΠΑΣΟΚ, λόγια του Μάο από τον πρωθυπουργό και βολές από τους πρώην, βλέπε Βαρουφάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει λοιπόν σελίδα και εμπνέει και την ελπίδα ότι μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη σε μια επόμενη εκλογική μάχη. Έχουμε συνηθίσει από την εποχή που το κόμμα είχε 3% τις επιθέσεις. Αυτές οδήγησαν τον Τσίπρα στην εξουσία, αυτές θα οδηγήσουν την νέα ηγεσία στην θέση αυτή, γιατί ακόμα και αν ο Κασσελάκης δεν κερδίσει, αυτός θα είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση και όχι τα γνωστά «μπουμπούκια», ο κόσμος τα βαρέθηκε.

Ας ξεκουραστούν…..


Η απάντηση του Κασσελάκη για το Debate

Debate με τον Κ.Μητσοτάκη.

Όπως εύστοχα έχει πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εμείς είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι.

Με την Έφη η Σύγχρονη Αριστερά δε μας θέλει απέναντι, αλλά μαζί. Το «μαζί» που ζήτησαν 150.000 προοδευτικοί πολίτες στην κάλπη. Την καλώ σε κοινή περιοδεία. Να πάμε ενωμένοι στην κοινωνία.


Και μιας που μιλάμε για λάσπες, απαντάει και ο Κασσελάκης στην λάσπη περί άλλου θέματος. Διαβάστε προσεκτικά το τι έγραψε στο facebook.

Ζητώ σεβασμό στη μνήμη των δύο γιαγιάδων μου.

Σε εκπομπή φιλοξενήθηκε κυρία που δεν έχω δει ποτέ μου, παρουσιάστηκε ως γιαγιά μου και είπε ότι… ψήφιζα ΝΔ!

Δε θα μιλήσω για προβοκάτσια.

Οι πολίτες καταλαβαίνουν.

Και με ποιους τα έχω βάλει.

Και ότι δεν με «κρατάει» κανένας.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.